BJELOVAR Nova privatizacija za rasprodaju hrvatske imovine?

Bjelovarski su Laburisti održali konferenciju za novinare s temom Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. Mislav Damjanić, tajnik Podružnice BBŽ, upozorio je kako nakon što je nedavno usvojena Strategija upravljanja državnom imovinom za razdoblje od 2013. – 2017., u Saboru je bez imalo grižnje savjesti u ponedjeljak donesen i ovaj zakon po hitnom postupku.

>> Audio prilog

Ustav RH u članku 52. predviđa da se državna imovina upotrebljava i iskorištava, a nikako da se prodaje što je nakana ovog Zakona. I zbog čega ovako važan Zakon koji teži oko 31 milijardu eura treba bit donesen po hitnom postupku?

Kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić, to je nužno zbog zaštite nacionalnih interesa kao i zbog toga što Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) nije radila svoj posao onako kako je morala. Po novom Zakonu uređuju se tijela koja upravljaju državnom imovinom. To su DUUDI kao središnji tijelo za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, Centar za restrukturiranje i prodaju koji upravlja dionicama i poslovnim udjelima u trgovačkim društvima koja nisu proglašena društvima od strateškog interesa. S ciljem učinkovitog upravljanja državnom imovinom Vlada Republike Hrvatske odlukom imenuje dva povjerenstva: Povjerenstvo Vlade za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, te Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u kojima će biti isti ljudi kao i u AUDIO-u. U Upravnom vijeću AUDIO-a nismo znali, ali sada kada smo promijenili ime u Povjerenstvo, sve ćemo odrađivati kvalitetno!

Također smo se osvrnuli i na problem Elektrometala i Česme. Raspolažemo informacijom da je Česma potpisala ugovor kojim bi radnici trebali dobiti minimalac do kraja godine, te se nadamo da će svi zadržati svoja radna mjesta i nakon 31. prosinca 2013. Također Elektrometalu je odobreno produljenje za predstečajnu nagodbu i smatramo da sa novim rukovodstvom te stručnim i vrijednim zaposlenicima ta tvrtka može stati na zdrave noge i opstati. Radnici u obje tvrtke nisu odgovorni za nastalu tešku situaciju već mešetari i nesposobna uprava. Stoga apeliramo na sve nadležne u Ministarstvu financija, gradonačelnika, župana i Hrvatske šume da pomognu kako bi i dalje bila osigurana egzistencija u gradu Bjelovaru za 560 obitelji u obje tvrtke što je neprocjenjivo bogatstvo za Bjelovar i okolicu, posebice u ovakvoj teškoj ekonomskoj situaciji.

| Broj posjeta: 641 |

Želite li komentirati? Objava: "BJELOVAR Nova privatizacija za rasprodaju hrvatske imovine?"

Imate li komentar?