BISTRA Tražimo subvenciju prijevoza za sve učenike!

BISTRA, 12. rujna — Općinski vijećnik Hrvatskih laburista – Stranke rada Nino Vrban prozvao je lokalni HDZ zbog političkih igara i reagirao na veliku nepravdu (ne)prijevoza učenika. Naime, odlukom Zagrebačke županije u općini Bistra prijevoz bi se trebao subvencionirati učenicima udaljenijima 3 kilometra od škole, dok bi oni do 3 kilometra prijevoz (pokaz) morali platiti sami. U javnom pismu Vrban predlaže da se općinska sredstva koja su do sada korištena za subvenciju prijevoza djece putnika (udaljenija od tri kilometra) prenamijene u subvenciju i za prijevoz djece koja su odlukom Županije diskriminirana.

Školski autobus koji ne vozi školsku djecu

Što odgovoriti na pitanje roditelja osnovnoškolskih učenika: Kakav je to školski autobus koji ne vozi školsku djecu?

Neuvjerljivo je i uvredljivo objašnjenje da autobus koji vozi djecu udaljeniju od tri kilometra ne može povesti i djecu koja su bliže od tri kilometra.

Poštovani roditelji diskriminirane djece, zadnje što vam je trebalo na početku nove školske godine jest priopćenje da će od sada vaša djeca plaćati javni prijevoz ZET-a po vrijedećim cijenama, dok je za povlaštene učenike uvedena posebna linija. Prema tom rješenju, povlašteni učenici mahat će diskriminiranoj djeci prolazeći pokraj njih u autobusu koji je dodijelila Zagrebačka županija Općini Bistra, a roditelji diskriminirane djece bit će opterećeni za cijenu ZET-ove mjesečne karte.

Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu propisano je da javni linijski prijevoz putnika u cestovnom prometu mora biti dostupan svim putnicima pod istim uvjetima i bez diskriminacije, što se odnosi i na prijevoz učenika osnovnih škola.

Zanemaruju se i opasnosti s kojima bi se mogli susresti školarci čiji roditelji nemaju automobil ili za ZET-ovu mjesečnu kartu. Do škole uglavnom nema nogostupa i rasvjete, što, osim diskriminacije, stvara i problem sigurnosti učenika. Za učenike definitivno nije sigurna situacija kada po mraku pješače 2,5 kilometara do kuće, na -5 stupnjeva bez nogostupa i rasvjete s punom torbom na leđima.

Mi, Hrvatski laburisti – Stranka rada, tražiti ćemo hitno rješavanje ovog problema, tako da se već ovog tjedna riješi i ispregovara s dodijeljenim autoprijevoznikom i prijevoznikom ZET-a.

Predlažemo da se sredstva koja su do sada korištena za subvenciju prijevoza djece putnika (udaljenija od tri kilometra) prenamijene u subvenciju i za prijevoz djece koja su odlukom Županije diskriminirana.

Poštovani roditelji, ne nasjedajte na priču da se netko protivio uvođenju ovog prijevoza na području Općine Bistra. Županija i Općina funkcioniraju kao složna obitelj, pokušava se prividno stvoriti udaljenost između Županije i Općine koje su u stvarnosti jedna cjelina pod kontrolom HDZ-a. Stvoren je problem, prouzročio reakciju ljudi i sada će se ponuditi rješenje za koje bi pohvalu trebao dobiti načelnik s konačnim ciljem očuvanja pozicije.

Vijećnik Hrvatskih laburista – Stranke rada
Nino Vrban

| Broj posjeta: 1.052 |

Želite li komentirati? Objava: "BISTRA Tražimo subvenciju prijevoza za sve učenike!"

Imate li komentar?