Berto Šalaj: Postaviti jasne kriterije pri raspisivanju referenduma

U jeku ustavnih promjena podružnica grada Zagreba ugostila je dr. Berta Šalaja, eksperta za komparativnu politiku i civilno društvo sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. Predavanju su pristovali i saborski zastupnici, a nakon toga profesor je odgovarao na brojna pitanja zainteresiranih Laburista koji su se odazvali predavanju.

Aktualnu temu o ustavnim promjenama profesor Šalaj objasnio je s pozitivnih i negativnih aspekata, pri tome izbjegavajući senzacionalistički pristup na koji smo više puta naišli u javnosti u prepucavanjima aktualne vlasti i HDZ-a. Posrednička demokracija koja svoje građane treba tek pri izlasku na izbore nije stav koji zagovaraju Laburisti.

Jedan od najefikasnijih modela izravne demokracije je i referendum koji dosada nije bio dostatno uređen Ustavom. Posve je jasna i konstatacija predsjednika stranke Dragutina Lesara da rasprava o Ustavu RH ne smije biti pod bilo kakvim pritiskom i strahom jer kao takva može dati samo nekvalitetan rezultat, te kako su ustavne promjene od samog početka rađene u atmosferi nabijenoj emocijama i ideološkim prijeporima. Zaključno ustvrdio je profesor Šalaj trebaju se postaviti jasni kriteriji pri raspisivanju referenduma tj. potreban broj glasova za prolaznost referendumskog pitanja, kao i odrediti područja u koja se nesmije zadirati, a prije svega tu se radi o temeljnim ljudskim pravima.

| Broj posjeta: 900 |

Želite li komentirati? Objava: "Berto Šalaj: Postaviti jasne kriterije pri raspisivanju referenduma"

Imate li komentar?