Baca li Panenić građanima prašinu u oči?

Potaknuti jučerašnjom izjavom ministra gospodarstva Tomislava Panenića o suspenziji ugradnje razdjelnika do kraja 2016. godine Laburisti PGŽ podsjećaju da su 26. travnja 2016. godine, kao posljedicu nezadovoljstva građana postojećim Zakonom o tržištu toplinske energije, u saborsku proceduru uputili prijedlog zakona o izmjenama i dopunama tog Zakona na čiju manjkavost upućuje i činjenica da je EU direktiva dopustila mogućnost izrade analize troškovne učinkovitosti prije uvođenja obveze ugradnje razdjelnika. Zakonodavac tu direktivu na žalost nije iskoristio, nego je manirom lošeg gospodara u postojeći Zakon odmah implementirao obvezu ugradnje razdjelnika.

Prijedlog za izmjenu zakona je bio samo logičan slijed svih aktivnosti koje su laburisti poduzimali od samog početka svog petogodišnjeg djelovanja. Upravo su Laburisti Primorsko-goranske županije bili ti koji su po prvi puta ukazali na problem previsokih cijena grijanja i nelogičnosti u Zakonu o tržištu toplinske energije, postavljajući pitanja na sjednicama Gradskog vijeća, podnoseći prijedloge te skrećući pažnju javnosti kroz medije i u kontaktima s građanima.

Uzimajući u obzir važnost prijedloga, smatrali smo da će se o njemu ozbiljno raspravljati na sjednici Vlade međutim prijedlog Hrvatskih laburista – Stranke rada je na sjednici održanoj 8. lipnja odbačen bez argumentirane rasprave.

Ministar Panenić se unatoč ovim činjenicama 8. lipnja nije uključio u raspravu o našem prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije kako bi promijenio Zakon, za koji tvrdi da je loš, nego dva tjedna kasnije, a samo tjedan dana nakon pada Vlade RH, donosi odluku o suspenziji ugradnje razdjelnika radi brojnih pritužbi!? Stoga se pitamo radi li se tu o predizbornom dodvoravanju?

Inicijativa svejedno zaslužuje pohvalu. Međutim, prema riječima samog ministra Panenića, kao tehnička vlada nisu u mogućnosti donijeti novi Zakon, nego samo novi Pravilnik. S obzirom da čl.50. st.2. Zakona govori o izuzetno velikoj novčanoj kazni u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kn za prekršaj fizičke osobe koja je krajnji kupac ako ne ugradi razdjelnik, ministar ne može tvrditi da kažnjavanja neće biti, jer njegova tvrdnja ne čini prekršajne odredbe Zakona ništavim.

Dodatno, ministar Panenić ništa ne govori o mogućnosti samostalnog isključenja iz toplinskog sustava te o ukidanju obveza plaćanja fiksnog troška onima koji su se izdvojili iz sustava.

Hrvatski laburisti – Stranka rada izražavaju sumnju da će najavljene izmjene pravilnika biti napravljene na značajniju korist građana, uzevši u obzir sastav Radne skupine, u kojoj od dvadesetak članova interese građana zastupa samo pet članova skupine, a svi ostali su predstavnici vlasti, regulatorne agencije i toplinara. Uz to moramo biti svjesni druge otežavajuće okolnosti za građane, zarade isporučitelju koju trenutni način obračuna troška toplinske energije donosi.

Vedran Sabljak, Predsjednik Ogranka Rijeka i gradski vijećnik

| Broj posjeta: 760 |

Želite li komentirati? Objava: "Baca li Panenić građanima prašinu u oči?"

Imate li komentar?