ZBOG ČEGA VLADA ŽELI SMANJITI TV PRETPLATU?

To je čisti populizam, neznanje, panika i kažnjavanje neposlušnosti!

Mediji od prvih višestranačkih izbora nikada nisu bili kontroliraniji, cenzuriraniji i neslobodniji nego što su to danas. HDZ nastoji novim Zakonom o HRT-u staviti pod potpunu kontrolu jedini javni medij a discipliniranje minornog ostatka slobodoumnijih i hrabrijih novinara na Prisavlju Jadranka Kosor započela je prijetnjom o smanjenju tv pretplate. Naime, Vlada predlaže da građani ubuduće – tobože zbog lošeg ekonomskog stanja – plaćaju tv pristojbu 60 usmjesto dosadašnjih 80 kuna. Postoje li za takvu u suštini suludu mjeru argumenti? Ne, jer Vlada niti jednom jedinom rečenicom nije obrazložila smanjenje prihoda HRT-u za 25 posto. Osim, naravno, floskule o krizi, za koju je, dakako, Vlada najveći krivac.

HRT mora (p)ostati javni, dakle; nezavisan medij. Nezavisan i od politike, i od ekonomskih centara moći.

Vlada nastoji HRT učiniti zavisnim, ranjivim i vlastima još podatnijim. U katastrofalnim prijedlogu novoga Zakona o HRT-u, koji predviđa da vladajuća politika odlučuje i o izboru glavnoga ravnatelja a onda i o izboru svih urednika na HRT-u, J. Kosor i Vlada žele i HRT i ekonomski baciti na koljena. Nakon što Vlada HRT-u smanji prihode za 25 posto, ravnatelj i urednici će na dogovore na Markov trg dolaziti bez poziva.

Smanjenje tv pretplate potez je očajnika koji vidi uzroke krize te ublažavanje njezinih posljedica u svemu drugome osim u lošem vođenju države. Smanjenjem tv pretplate Vlada i J. Kosor napravit će nesagledivu štetu s dugoročnim posljedicama. Nakon odluke da se javnoj televiziji smanje prihodi za četvrtinu ne bi nas začudilo da HDZ, Vlada i J. Kosor u svojemu populističkome laboratoriju iskuju odluku o ukidanju izbora. Zašto? Pa, i izbori su, kao i javna tv, skupi. Zašto bi se, pobogu, razbacivali novcem za takve tričarije kao što je (objektivno) informiranje građana Republike Hrvatske ili biranje članova parlamenta po volji građana. Ionako sve odluke donose neformalni centri moći, političko-kapitalistička oligarhija a Sabor joj je tek smokvin list.

Nakon što se vlast uplašila da bi građani referendumima mogli utjecati na političke odluke, Vlada je odustala od smanjenja potrebnih potpisa za referndum te nastoji svima onima koji ukazuju na tu činjenicu začepiti usta. Najlakše će to učiniti ako HRT postane ovisan o novcu iz proračuna.

Naravno, situacija na Prisavlju je konfuzna, loša. Ne zna se više tko na HRT-u pije a tko plaća. Nikome nije jasno je li Programsko vijeće samo produžena ruka politike ili to Vijeće odrađuje posao za moćne privredne klanove. A nešto i za svoj račun. Na HRT-u je previše zaposlenih, previše podobnosti a premalo građanske hrabrosti. Na HRT-u se programi još uvijek uređuju preko crvenoga telefona a na važnim su pozicijama podobni a ne sposobni. Negativna selekcija je uništila HRT. No, ta situacija nema veze s tv pretplatom. I za takvu situaciju na Prisavlju uz novinare koji su pristali na diktat politike (umjesto da se pobune) najveći je krivac upravo politika. I vladajuća, ali i ona oporbena, domobranska.

Hrvatski laburisti – Stranka rada smatraju da politika u visinu tv pretplate u ovome trenutku ne smije dirati. Umjesto da učini sve kako bi se s Prisavlja počistili politički poslušnici i muljatori kojima je privatni interes prije općeg, umjesto da spriječi očigledni kriminal, HDZ nastoji HRT financijskom ovisnošću pretvoriti u svoj servis. Ili ga, ne buu li urednici poslušni, u potpunosti uništiti. Uništio je već mnoge hrvatske svetinje pa zašto ne bi i HRT.

Umjesto da razmišlja o HRT-u kao javnome servisu te zatraži pomoć u pisanju Zakona onih koji televiziju razumiju, umjesto da HRT makne od komercijalizacije te smanji broj reklama (od 18 sati do 22 reklama na 1. programu HTV-a uopće ne bi smjelo biti) i na taj način prisili urednike da naprave program koji će zadovoljavati potrebe javnosti (prije svega informativne, obrazovne, znanstvene i kulturne) te pomogne komercijalnim (nacionalnim i lokalnim) televizijama, Vlada nastoji HRT – srušiti.

Kako bi to spriječili, Hrvatski laburisti će, uz vlastiti prijedlog Zakona o HRT-u, pokrenuti javnu raspravu o depolitizaciji i profesionalizaciji HRT-a.

Ranko Vuk

| Broj posjeta: 1.060 |

Želite li komentirati? Objava: "ZBOG ČEGA VLADA ŽELI SMANJITI TV PRETPLATU?"

Imate li komentar?