Zakon o nepoštivanju zakona!!!

Kolumna Stanislav NusbaumOdslušao sam slijedeću priču. Hvala Bogu da je narod napokon mogao graditi na svome gruntu a da nikoga ne pita ništa. Izgrađene su dvokatnice, trokatnice, 200×330, 432×564 i to bez straha jer nas oni iz Beograda ne mogu više zaje….

Ovi iz Zagreba, pa to su naši, pa od vazda su naši stari gradili gdje su i kako htjeli a ovo što se priča kao nešto bespravno, to su izmislile komunjare, petokratku im je…

Ne daju nam disati ni nakon demokratskih promjena. Ja sam svoje dvore, brate, kao svoj na svome, bez papira, sa zadovoljstvom izgradio, na dobrobit i mene i moje Hrvatske. Razumiješ li ti šta ti ja govorim? Davao sam i dajem i HDZ-u i Crkvi i da znaš, sam sam si kupio strojnicu i ne dam je nikome. Ma imamo mi naše ljude sve do Zagreba, ma znaju ti oni svakog vraga, povezani su pa i moćni.

Ne bi ti oni zabranili graditi ili te prijavili kome ili ne daj Bože poslali na sud.

Naši su to ljudi, sama duša od čovjeka.

Ma jesi li ti čuo one četnike, one Mesićevce, one komunjare kako viču da je ovo što smo gradili bez papira, nezakonito, kako mi to nismo smjeli graditi, kako mi kao unosimo nered u pravni sustav naše Hrvatske.

Bože dragi i ti svašta držiš na ovoj zemlji!

A vidi šta se desilo. Znali smo mi da nas naša vlada, naš HDZ, naša Kosorica i Bačić vole i da će naš rad blagosloviti.

Ne daju oni da se komunjare iživljavaju na nama a neće, da znaš, ni onima iz Brisela, jer bi svi oni da i dalje traumatiziraju hrvatski narod.

Zato je naša vlast i donijela zakon da narod zaštiti od dušmana Hrvatske.

Eto, to ti je naša demokracija, to je taj naš novi život, to ti je prijatelju skidanje tereta s leđa naroda a sve su ovo podržali i naši bogatuni, kako se veli, poslodavci, pa i njima sve ovo štima i ide na ruku.

Ma, znao sam ja da je naša vlast uz nas. A za koga bi onda drugog i glasovao, je li tako?

Ubaciš nešto sitno u državnu škrabicu za pomirenje i oprost duše i sve štima i sve je po zakonu i ništa više nije bespravno.

I vidi danas, sve što je bilo bespravno sada je pravno, nered je pretvoren u red.

To su ti istinski borci protiv puzajućih, crvenih komunjara koji hoće uzeti vlast u Hrvatskoj.

Poslije ove priče ostao sam u razmišljanju…

Kada se govori o slobodama i demokraciji u društvenoj zajednici onda se ne mogu zaboraviti i ignorirati pravna načela zakonitosti i jednakosti građana pred zakonom i odgovornost vlasti za provođenje zakona.

U našoj Hrvatskoj jednima se ruši bespravno izgrađeni objekt a jedne se nagrađuje i tako se dodatno unosi nejednakost i nered, prvo među građane a onda i u pravni sustav u cjelini.

Vlast HDZ-a poštuje staro pravilo: -Što je više nereda u provođenju zakona, vlast ima prostora raditi šta hoće a osobito pogodovati svojim pristašama po ekonomskim ili političkim osnovama.

HDZ je definitivno pokazao da mu nije mjesto u vlasti jer je zloupotrebljavao pozicije moći, godinama je promatrao kako se ignoriraju, omalovažavaju i ismijavaju propisi o građenju, bespravnu gradnju je tolerirao u širim razmjerima i arbitrirao na koga hoće a na koga neće primjeniti zakone a to su načela i pravila koja su vrijedila prije Francuske revolucije.

Ako se procjenjuje da je minimalno 150.000 bespravno izgrađenih objekata, onda su očiti razmjeri bahatosti i drskosti i građana i vlasti, koja ovo nije sprječavala a što joj je i bila temeljna zadaća.

Logika politikanstva i političke trgovine nadvladala je demokratska i civilizirana načela funkcioniranja pravne države.

I tako Kosor i Bačić viču: -Dragi naši, vidite da mi vas ne kažnjavamo a oni koji su bespravno gradili viču:-Dragi naši, imate glas na izborima.

Zlouporaba i s jedne i s druge strane. No, veća je odgovornost onih na vlasti kojima nije bilo stalo ni do rada ni do reda i koji su sve ovo i omogućili.

I to je ta zapovjedna odgovornost, što znači, odgovornost predsjednice Vlade i resornog ministra.

Njihova poruka građanima je morala biti slijedeća:

Građani, bespravni graditelji, platiti ćete i geodetski i arhitektonski snimak i komunalni i vodni doprinos i to po stvarnoj cijeni koju su plaćali i graditelji koji su poštivali zakone svoje domovine i kao poruka svim drugim možebitnim bespravnim graditeljima, platiti ćete i „debelu“ kaznu.

Da, platićete i kaznu, da ne bi ispali blesavi oni koji poštuju svoju pravnu državu, oni koji su istinski domoljubi.

Trebaju biti nagrađeni oni koji poštuju zakone a oni koji ih ne poštuju, moraju snositi posljedice-sankcije.

I dok sam ovo pisao čuo sam na javnim medijima nešto nečuveno, nešto što je pojačivać blesavosti građana koji poštuju pravni sustav svoje domovine, nešto što liči na obranu vrijednosnog sustava zveckanjem oružja, nešto što na ovu kolumnu dođe kao šlag na kremu.

Čuo sam javnu poruku osobe iz elitne skupine moćnika u Hrvatskoj, crkvenog vojnog poglavara, poglavara “onih koji nose puške i silom brane nacionalnu sigurnost”.

A ta poruka glasi: “Neke zakone ne treba poštivati”.

Suštinski Orwellovski, što će reći nimalo banalno i naivno.

Bio ovaj izričaj u kontekstu ili izvan konteksta on je obzirom na funkciju govornika jezivo opasan po svom skrivenom titraju slika straha i neprijateljstva, do mjere, da ti se dlake nakostriješe i ostaneš otvorenih usta. Zastrašujuće!

Zato Kosorica šuti a Josipović izjavljuje da se ne bi miješao u svjetonazore.

A stvar je mnogo, mnogo ozbiljnija.

Protivim se ovakvom nakaradnom i nazadnom, neciviliziranom i nedemokratskom funkcioniranju vlasti i odašiljanju vrijednosnog svjetonazora i vjerujem da će dolaskom na vlast Hrvatski laburisti tražiti i ostvarivati dosljednu primjenu načela zakonitosti i odgovornosti u radu izvršne vlasti i daljnjem razotkrivanju sila moći povezanih s ljudskim strahom, kao alatima upravljanja narodom.

U modernoj pravnoj i demokratskoj državi, ako se hoće da država ima ove atribute i da se ovako ocjenjuje, nužna je principijelna i dosljedna ustrajnost na oživotvorenju načela zakonitosti i jednakosti građana pred zakonom, redu i urednosti u obnašanju vlasti, uključujući pravnu, moralnu i političku odgovornosti za greške u činjenju ili pak nečinjenju a mi, Hrvatski laburisti, moramo biti najglasniji i najuporniji u oživotvorenju ovih načela, kao što smo bili i do sada.

Zašto?

Zato što smo drugačiji, zato što imamo hrabrosti javno govoriti, zato što znamo prepoznati zle namjere, zato što znamo što treba mijenjati da bi društvena zajednica bila zdravija a narod spokojniji.

— Stanislav Nusbaum

| Broj posjeta: 932 |

Želite li komentirati? Objava: "Zakon o nepoštivanju zakona!!!"

Imate li komentar?