Vlast je sredstvo, a ne cilj!

Berto ŠalajNapomena o mogućoj koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom

Recentna turbulentna zbivanja na političkoj sceni, posebice previranja i raskoli unutar glavne stranke vladajuće koalicije, potaknula su brojne novinare, analitičare i spin-doktore na razmatranja i prognoze o budućem preslagivanju snaga u hrvatskom stranačkom sustavu.

Značajan dio tih analiza usredotočuje se na političke planove i koalicijske potencijale SDP-a. To je i logično uzme li se u obzir trenutna politička snaga SDP-ovih aktualnih koalicijskih partnera. Istraživanja potpore građana pojedinim političkim strankama sugeriraju da Hrvatska stranka umirovljenika više ne predstavlja relevantnog političkog aktera. Ista istraživanja navode na zaključak kako SDP-ovog najvažnijeg koalicijskog partnera, Hrvatsku narodnu stranku, čeka vrlo slična sudbina. Ionako slab rejting, između 2 i 3 posto potpore građana, dodatno će se urušiti u trenutku kada Radimir Čačić osnuje novu stranku. S jedinim koalicijskim partnerom koji još uvijek ima respektabilnu, doduše regionalno utemeljenu, potporu građana, IDS-om, Milanovićeva stranka ima specifičnu povijest odnosa zbog koje je vrlo upitno može li računati na njihovu buduću koalicijsku vjernost.

Sve navedeno „gura“ SDP u smjeru traženja novih partnera, jer bi politički preskupo i nepametno bilo dodijeliti značajan broj zastupničkih mandata HNS-u i HSU-u s obzirom da je biračka potpora za navedene stranke izrazito skromna. Stoga se kao mogući SDP-ovi partneri sve češće spominju ORaH i Hrvatski laburisti. O tome govore i pišu novinari, raspravljaju analitičari te manipuliraju spin-doktori, a ovih dana je i sam premijer Milanović u razgovoru za Novosti najavio moguću suradnju s tim strankama, jer „one nisu zlo u društvenom i svjetonazorskom smislu“. Ovdje, tek usput, treba primijetiti kako je aktualni premijer očito bitno promijenio svoj stav prema mogućem koaliranju s Hrvatskim laburistima. Još nedavno je izjavljivao kako je SDP otvoren za različite koalicije na predstojećim izborima, ali kako sigurno neće koalirati s populistima kao što su Laburisti. Ostavljajući po strani čitav niz sličnih uvreda koje je Zoran Milanović uputio Laburistima tijekom svog premijerskog mandata, kao i više puta jasno izražen stav vodstva Hrvatskih laburista kako će na sve izbore izlaziti samostalno, ovdje ću se fokusirati na samo jedan segment recentnih rasprava o mogućim novim koalicijama.

Taj segment odnosi se na dominantno razumijevanje značenja osvajanja i obnašanje političke vlasti u Hrvatskoj. Recentne rasprave pokazale su kako značajan dio hrvatskih političara, uključujući i aktualnog premijera, ali i analitičara i novinara, smatra kako je osvajanje vlasti te njeno obnašanje ili sudjelovanje u tom obnašanju krajnji cilj političkog djelovanja. Politički uspjeh ili neuspjeh mjeri se isključivo po tome jeste li uspjeli zadržati ili osvojiti vlast. Brojni su primjeri takvog razumijevanja, a ovdje ću spomenuti dva. Prvi se odnosi na aktualnu vladajuću koaliciju, koja, na dnevnoj razini, pokazuje kako je osvajanje vlasti i njeno obnašanje jedino što ih zanima. Njihov (ne)rad u protekle dvije i pol godine jasno sugerira da su tu vlast preuzeli potpuno nespremni, što i ne treba čuditi ako se uzme u obzir spomenuto shvaćanje prema kojemu je biti na vlasti ultimativni cilj političkog djelovanja. Ako tako razumijevate politiku i političko djelovanje, onda vam je sasvim suvišno raspravljati o idejama, programima i javnim politikama koje bi trebali provesti i implementirati jednom kad osvojite vlast. Stoga su i predviđanja nekih analitičara kako bi se u Hrvatskoj uskoro mogli dogoditi prijevremeni izbori potpuno promašena – ako vam je glavni cilj političkog djelovanja biti na vlasti, onda je potpuno nerealno očekivati da ćete se svojevoljno toga odreći. Patetično i licemjerno stoga zvuče izjave premijera o tome kako se „vlast može izgubiti, ali obraz ne“.

Drugi primjer razumijevanja prema kojemu je biti na vlasti krajnji cilj političkog angažmana je uporno inzistiranje i traženje novinara da se vodstvo Hrvatskih laburista nedvosmisleno izjasni o mogućoj koaliciji sa SDP-om. Pritom veliki dio novinara navodi kako će u procesu pregovora o mogućoj koaliciji Laburisti morati odustati od nekih svojih načela i ideja, ali će zauzvrat sudjelovati u podjeli postizbornog plijena. Time će, smatraju ti novinari, Laburisti ostvariti politički uspjeh. Očito je dijelu hrvatskih novinara teško osvijestiti da je moguća politička stranka za koju je osvajanje ili sudjelovanje u vlasti tek sredstvo za ostvarenje političkih ideja i programa. Kakvog bi smisla imalo sudjelovanje u vlasti bez mogućnosti da provedete i implementirate programe i javne politike koje odražavaju viziju dobrog društva za koje se zalažete? Cinici bi mogli reći da je smisao sudjelovanja u vlasti pozicioniranje i uhljebljivanje svojih stranačkih članova, ali time bi stranka odustala od svog načela – „Nismo isti, mi smo Laburisti! – i potvrdila tezu kako su svi političari u Hrvatskoj isti.

Za očekivati je da će novinari i dalje inzistirati na jednostavnim i jednoznačnim odgovorima o mogućoj koaliciji s SDP-om, analitičari će prognozirati, a spin-doktori manipulirati. No, moguća koalicija ovisiti će prije svega o izbornim rezultatima obiju stranaka. Ukoliko oni budu takvi da koalicija bude politički smislena, uslijediti će pregovori. Ti se pregovori, međutim, neće kao do sada voditi oko ministarskih pozicija, raspodjele „vlasništva“ nad javnim poduzećima i dodjeljivanja različitih sinekura stranačkim članovima. Pregovori će se voditi oko ideja, programa i javnih politika, jer je sudjelovanje u vlasti sredstvo za ostvarivanje boljeg i pravednijeg društva. Tim više će ti pregovori biti izuzetno zahtjevni jer će se za istim stolom susresti dvije vizije politike i političkog djelovanja. S jedne strane razumijevanje politike kao spoja proračunatosti, manevriranja, korteširanja, spletkarenja i izdaje, a s druge politika koja se temelji na idejama, vrijednostima, dalekosežnim vizijama i solidarnosti.

Bili bi to zanimljivi pregovori…

Prof. dr. sc. Berto Šalaj,
predsjednik Savjeta Hrvatskih laburista

| Broj posjeta: 1.310 |

1 komentar u "Vlast je sredstvo, a ne cilj!"

  1. niste isti, vi ste gori….iako je vaš predsjednik još jučer rekao, kako neće koalirati s komunjarama s desničarima itd. narod je svjestan da će on koalirati i s crnim vragom ako mu se zatrese fotelja…sve dok nije njegova fotelja upitna on neće, to znamo!!! 25. svibnja kada dobijete tek nekih 4-5% glasova i kada to Lesar vidi kao ugrozu za svoju fotelju okrenut će taj ploču i hodat će okolo i moljakati SDP da s njim koaliraju…

Imate li komentar?