Vlada nas zadužila za 13,4 milijardi kuna

Vlada je na sjednici Vlade održanoj u utorak donijela odluku o zaduživanju na domaćem i inozemnom financijskom tržištu izdavanjem obveznica u ukupnom iznosu od 13,4 milijarde kuna. Na domaćem financijskom tržištu izdane su obveznice u vrijednosti od 650 milijuna eura s kamatom od 6,5% , a u Americi će se naša Vlada zadužiti 1,250 milijardi dolara uz kamatu od većom od 6,5% i to s rokom dospijeća od 10 godina, što nas na račun kamata zadužuje barem još osam milijardi kuna.

Ne računajući kamate, ovo zaduženje po glavi stanovnika iznosi 2.900 kuna iliti jednu minimalnu plaću. A stručnjaci su izračunali da će kamate na ovo zaduženje biti između 8 i 9 milijardi kuna.

Sigurno najbolje možemo opisati našu situaciju kroz dva pokazatelja: potrošnja raste, a proizvodnja (industrija) opada ili raste broj umirovljenika , nezaposlenih a broj radnika u proizvodnji i uslugama opada. Ovako veliki i ubrzani rast javnog duga radi potrošnje a ne radi investicija u proizvodnju nas vodi u provaliju, kako bi to rekli obični ljudi. U proteklih deset godina javni dug je povećan s 11 milijardi eura na 44 milijarde eura. U obitelji bi rekli da nas takvo gospodarenje vodi u propast i da će zbog duga vjerovnici uzeti sve i prodati , e da bi se naplatili.

Pitanje je što sad? Ili još bolje do kada?

Politička opozicija se naslađuje na račun ovog zaduženja s komentarima o lošem programu i nesposobnosti aktualne vlasti. Možda bi interesantno bilo pogledati kako se kretao dug od 2000. do 2004. godine ili možda još uz to pogledati kako su postupali s najboljim poduzećima koje su imali u državnim rukama. Ukoliko nas sjećanje ne vara javni dug je udvostručen kroz nepune četiri godine. Važno je zadovoljiti svoje partnere u koaliciji i dijeleći novce nastojati kupovati izbore. Isto rade i ovi današnji, a i oni su dug poduplali, s 22 milijarde su povećali na 44 milijarde Eura

Struka daje već prokušane savjete, navodimo citat istaknutog hrvatskog ekonomista iz jednih dnevnih novina:

«Zaduženje naše države uz postojeći dug Republike Hrvatske je nužno da preživimo idućih pola godine, jer ako se ne smanji potrošnja, morat ćemo se zadužiti početkom sljedeće godine” Jurčić nakon objave gospodina Ministra financija o novom uspjehu Vlade i u nastavku daje jedno razumno i laicima razumljivo objašnjenje ” Imajući u vidu kakva je situacija u Hrvatskoj gdje još uvijek trošimo više nego što proizvodimo, moramo se zadužiti. Dolaze nam na naplatu staru dugovi, moramo se zaduživati i za tekuću potrošnju. Samo ove godine tako ćemo se zadužiti oko 20 milijardi kuna, što na domaćem, što na stranom tržištu. To je nužno zlo da normalno funkcioniramo. Ipak, još se nisu otklonili uzroci ovakvog stanja.” On uzroke vidi i u slijedećem i navodi da je uvoz i stalno veći od izvoza, da je potrošnja veća od proizvodnje, kao i investicije u usporedbi s domaćom akumulacijom, koje uglavnom ne idu u industriju. U isto vrijeme broj nezaposlenih raste, a broj radnika u proizvodnji pada

U isto vrijeme javnost ne reagira na razvoj situacije na trendove koji nas vode u ekonomsku neizvjesnost a vjerojatno i dužničko ropstvo, kako to neki govore i budućnost koju možemo prepoznati sa situacijama koje danas imaju neke druge zemlje na Mediteranu .

Gdje je rješenje i tko može riješiti problem?

Rješenje problema nije samo u obveznicama i novim kreditima. Pomaci se moraju raditi u društvu i državi. Mora se potrošnja uskladiti s mogućnostima naše ekonomije inače nam se ne piše dobro. Potrošnja ne može biti temeljena na kreditu osim ulaganja u strojeve i proizvodnju. Pogledajte program, prioritete i rokove koje je dala Vlada pa će te vidjeti da ovakve Vlade temeljene na potrošačima neće riješiti problem.

Može li vlada koja ima tek minimalnu većinu u Saboru napraviti potrebne rezove? Neki već špekuliraju da će na rebalansu proračuna biti pokušaja rušenja vlade. Posebno stoga što po promijenjenom Ustavu za usvajanje proračuna a time i rebalansa potrebna većina glasova svih zastupnika a ne kao do sada, obična većina. Samo su dvije mogućnosti: ili će se nastaviti proračunsko koalicijsko trgovanje ili će HDZ priznati da se ne može nositi s problemima i SDP-u ponuditi veliku koaliciju.

MaRin

| Broj posjeta: 964 |

Želite li komentirati? Objava: "Vlada nas zadužila za 13,4 milijardi kuna"

Imate li komentar?