UVOZNO MESO I HYPO BANKA

Kolumna Tonci MajiceŠto im je zajedničko?

Vrijeme u kojem su nastali. Stari su gotovo 20 godina.
Vršnjaci. Zato se dobro razumiju.
Zajedničko im je i tržište gdje mogu prodati svoju staru robu.
Republika Hrvatska.
Zajednički je i tržišni pristup.

hypocevap

Ako se može u Istri kupiti zemljište po 5€/m2, dakle po 40 puta manjoj cijeni, zašto se 10 godina staro meso ne bi prodavalo po 10 puta većoj cijeni od nabavne? Doduše u prvom slučaju poljoprivedno zemljište je ubrzo pretvoreno u građevno, a meso staro 10 godina ne možete pretvoriti biološki u svježe. Možete samo utisnuti deklaraciju da je friško kao od majke rođeno.

Građani su osupljeni svakodnevnim slučajevima bezočne pljačke društvene imovine i maštovitih koruptivnih manifestacija. I to u svim segmentima društvene djelatnosti.

Razlozi su jednostavni:

1. Onog trenutka kad su građani RH propustili reagirati na izjavu suca profesora, a potom suca Ustavnog suda Republike Hrvatske da „novac nije imovina“, kao i na izjavu jednog političara da u Hrvatskoj postoje „stališe“, građani su pristali i na posljedice tih izjava.

2. Niti jedan segment društvene djelatnosti, operativno podijeljen po ministarstvima ne živi u staklenom zvonu izoliran od društvenih kretanja. Kakva ekonomija, takvo pravosuđe. Kakvo zdravstvo, takva poljoprivreda.

Moralni sustav nastao ranih 90-tih godina nije ostao izoliran samo na „pretvorbi“ zajedničke društvene imovine. Novac stečen na nemoralan način, zahtijeva isti kvalitet stjecatelja i generira nemoral na pijedestal predloška općeg ponašanja. Ako netko dobije zemljište za 5€/m2 ili tvornicu za 1 kunu, nema nikakvog razloga da poštuje i vaš život prodavajući vam pokvareno meso. Vi ste ipak „stališa“.

Godine 1990.-te, kad je i nastalo kupljeno meso, koje jedete danas sadrži ujedno i poruku. Poruku otisnutu na deklaraciji da je meso svježe, a koju je možda otisnula ista ona osoba koja je 90-tih raspolagala novcem iz vašeg mirovinskog fonda, dok ste vi branili Domovinu.

Zato meso, banka, vaša mirovina, zdravstvo, ekonomija, imaju zajednički nazivnik.
Nastali su u istom razdoblju.
Smrdi ako je pokvareno.

| Broj posjeta: 1.086 |

Želite li komentirati? Objava: "UVOZNO MESO I HYPO BANKA"

Imate li komentar?