Ustajte žene, pridonesite boljem svijetu!

Mira MorovićMi se žene u mnogočemu razlikujemo od muškaraca, pa je dobro da se podsjetimo i osvijestimo neke od tih razlika koje i nisu na prvi pogled očite, ali nam donose mnoge komparativne (ne prednosti, nego) poteškoće. Žene su osjećajniji i empatičniji dio ljudske populacije, zato ih se lakše iskorištava. Žene su fizički slabije, zato ih se može lakše mlatiti.

Žene gotovo svugdje rade manje plaćene poslove, a i kad rade isti posao, manje su plaćene od muškaraca. Rad žena počinje od neprekidnog rada u kući, koji nigdje nije priznat, bez obzira što su u prosjeku obrazovanije. One rade na poslu, rade u kući, opslužuju cijelu obitelj, muža, djecu, roditelje. One kuhaju, peru, peglaju a na kraju dana moraju biti nježnije, brižnije i uslužnije. Na kraju, ne stignu brinuti o statusu koji zaslužuju.

Žena je u politici daleko manje, obično ih se tek zbog obveze zastupljenosti stavljaja na začelje lista. Ne zaboravimo da su pravo glasa žene počele dobivati tek u 19 stoljeću, najprije u Novom Zelandu i Švedskoj, u SAD-u prije niti 100 godina, u Njemačkoj nakon 1., u Francuskoj i većini Europskih zemalja tek nakon 2. svjetskog rata a svi kantoni Švicarske 1990. godine. Posljednje su pravo dobile žene u Arapskim Emiratima 2010. godine.

Ima jedna nesretna, atavistička osobina ljudskoga roda da iskorištava, tlači, maltretira, i ponižava slabije od sebe. Veće nacije huškaju i provociraju manje nacije na ratove ili ih njihove vojske direktno napadaju i osvajaju. Bogatiji iskorištavaju siromašnije, banke iskorištavaju klijente, poslodavci iskorištavaju zaposlenike, vlast samo smišlja načine kako da odere građane,.……niz je beskonačan. Uvijek netko tko ima moć, tu moć i koristi nad onima koji tu moć nemaju. Ta bolest ugnjetavanja slabijega najčešće jače zahvaća muškarce pa i tu deblji kraj izvlače žene.

Žene su miroljubljivije od muškaraca, rijetko ćete čuti da je neka žena u povijesti započela rat ili se za njega zalagala (osim Tačerice)? Pa i razbojnici, lopovi i prijestupnici svih vrsta puno češće su muškarci. Uzevši u obzir da je žena na svijetu više, trebalo bi ih biti nešto više i u svim strukturama društva, ali ih je manje uglavnom svugdje, a posebno u svijetu kriminala.

Stoga izgleda da su žene nešto bolji ljudski materijal! Priznavanjem njihove potpune ravnopravnosti, doprinjet ćemo boljem svijetu, a može i ovako, svijet bi bio bolje mjesto za život da muškarci postanu ravnopravni sa ženama! Pa dajmo im šansu!

Sretan vam Dan žena!

Mira Morović

| Broj posjeta: 449 |

1 komentar u "Ustajte žene, pridonesite boljem svijetu!"

  1. A opet, kad se sve rečeno zbroji i oduzme, račun pokazuje da su si i nadalje žene i muškarci u bitnome bliži, nego što bi recimo muškarci bili jarcima, a žene kozama 🙄 !

    [i][b][rjk][/b][/i]

Imate li komentar?