To je vuk, to je vuk!

Kolumna Nikole VuljanicaZnate onu priču o dječaku koji je od dosade plašio selo povicima “To je vuk! Eno vuka!” Seljaci bi svaki puta izjurili pojuriti vuka, ali ga nije bilo – dečko ih je samo plašio.

No, jednog dana vuk je zaista došao i napao ovce u selu. Dječak je ponovno povikao: “To je vuk!” Seljaci ni ovaj put nisu reagirali jer su mislili da se šali.

Vuk je na kraju pojeo ovce.

Hrvatska je mlada članica EU, gotovo dječak u tom smislu (ili curica, nema veze). Već smo dva puta zavikali “Eno vuka!” i podigli tenzije koje nam nisu bile potrebne.

Najprije smo donijeli famozni Zakon o europskom uhidbenom nalogu (dva dana prije ulaska u Uniju) i poništili ono što smo par mjeseci ranije potpisali. Povjerenica za pravosuđe Vivane Reading očitala nam je lekciju da to nije pristojno ponašanje u Uniji (našem selu) i da se tako ne jačaju mišići i samopouzdanje. Nakon dosta uvjeravanja (i grubih riječi) naša je Vlada odlučila poslušati. Što joj je to trebalo nikad nikome nije uspjela objasniti.

Revizorski sud EU je posebna kontrolna institucija Europske unije, nadležna za sve prihode i rashode tijela EU. Članove, na mandat od 6 godina, imenuje Vijeće uz prethodno mišljenje Europskog parlamenta a na prijedlog Vlade države članice, dakle to je političko imenovanje kao imenovanje povjerenika Europske komisije.

Ovog ljeta izabran je hrvatski član Revizorskog suda. Tijekom ispitivanja u Parlamentu gospodin je na pitanje što će uraditi ako Parlament ne potvrdi njegovu kandidaturu odgovorio (sasvim javno i nedvosmisleno) da će kandidaturu povući. Potvrdu Parlamenta nije dobio, a kandidaturu nije povukao te je dodao da se mora „konzultirati s Vladom”. Time je počinio grijeh koji se okrutno kažnjava u svakom parlamentu – nije stao iza svoje riječi.

Zastupnici u Europskom parlamentu stavili su ovog tjedna na plenarnu sjednicu to pitanje riječima – kako vjerovati (a revizoru morate vjerovati) čovjeku koji ne stoji iza svoje riječi?

Uvjeren sam, ipak, da problem nije u čovjeku nego u politici.

Hrvatska vlada s pravom smatra Sabor svojom glasačkom mašinom, kroz koju može proći (i prolazi) zaista sve što Vlada poželi. Pa su mislili da je tako i s Europskim parlamentom.

A nije tako i ovo se pitanje vratilo Vijeću kao bumerang, ali vratilo se i našoj Vladi.

Opet smo zazvali vuka kad nije trebalo. Iza ovakvih besmislenih poteza nitko ne može stati osim stranačkih istomišljenika.

Sljedeći put ćemo se, možda, zaista trebati podići na zadnje noge za neko pitanje koje je Hrvatskoj važno.

A pitanje je da li će nas shvatiti ozbiljno ili će reći da je to „jedan od njihovih skandala” (riječi u navodnicima nisu moje, čuo sam ih u Briselu).

Nažalost, vlada igra opasno i nevješto. Da li je problem u tome što nisu shvatili pravila igre ili to rade namjerno? Ili je nešto drugo?

Ne znam, ali ne sviđa mi se što se događa. I siguran sam da nisam jedini.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/blog/65-to-je-vuk-to-je-vuk.html

| Broj posjeta: 759 |

Želite li komentirati? Objava: "To je vuk, to je vuk!"

Imate li komentar?