Tko su demagozi?

Kolumna Branko Vuksic„Zbog čega ljudima servirate demagogiju da bi vi pitali građane da li dati ceste u koncesiju ili ne? Smatrate li da bi građani trebali znati i ispravno odlučiti o tom pitanju i o drugim pitanjima? Nisu li građani dali povjerenje vladi da upravlja državom? Nije li moguća koncesija autocesta bila i dio predizborne kampanje? Do sada ste mi bili simpatična stranka, a nastavite li tako bit ćete mi sve manje i manje, pa do nimalo. Sve mi se više čini da ste stranka koja pokušava steći simpatije građana na temelju jeftinih poteza i stimulirajućih parola bez stvarnog programa a to pokazujete već u prvim potezima na sreću oporbenim…“

– ljuto će anonimni (protiv sam objave anonimnih prijava, predstavki, kritika, žalbi… jer treba imati muda i predstaviti se punim imenom i prezimenom a ne zaplotnički pljuckati) sada već gotovo bivši simpatizer Laburista dometnuti na izvješće s prvih saborskih sjednica.

Ne osvrćem se kritiku kako bih se opravdavao ili polemizirao s anionimnim sada već gotovo bivšim simpatizerom Laburista već zato da bih upozorio na pogrešne premise. Mi jesmo i ostati ćemo pozicija. Glasna i jasna. Nedemagoška. Jer u našemu programu crno na bijelo stoji da ćemo se za sve važne odluke savjetovati s građanima, koji su na vlast prenijeli upravljanje, što pak ne znači da u četiri godine, do novih izbora, vlast može činiti što ju je volja. To na izborima dano povjerenje građana nije apsolutno. Zato i postoji neposredna demokracija koju prakticiraju mnoge europske države. Čak i susjedna Slovenija.

Ne stoji u programu Kukuriku koalicije da će – pobijedi li – dati ceste, šume i centrale u koncesiju. Te je probne balone puštao, tek u dva navrata, čini mi se, Radimir Čačić, koji je, uostalom, izjavio i to da nije važno u čijim je rukama Ina!?

I da je Kukuriku koalicija u svojemu programu najavila mogućnost davanja u koncesiju već izgrađene infrastrukture te – što je ravno samoubojstvu – prirodnih bogatstava, morala bi se posavjetovati s građanima na referendumu. Zašto? Zato što koncesije na 20 ili pedeset godina nisu stvar jednoga mandata već dvije generacije hrvatskih građana. Posljedice nepromišljenoga čina na svojim će leđima osjećati i naši unuci.

Da, građani mogu ispravno odlučiti i o koncesiji i o ulasku Hrvatske u EU. Pod uvjetom da su dobro informirani. No, ni nova vlast ne želi informirane građane, niti građane koji su kadri, na temelju pravovremenih i temeljitih činjenica, odlučivati o svojoj sudbini.

Mi, Laburisti, nismo demagozi jer za sve ono za što smo se zalagali u izbornoj kampanji, zalažemo se i danas. Da, mi želimo neposrednu demokraciju. Da, mi želimo dijalog s građanima. Da, mi mislimo da građani moraju suodlučivati, naročito o stvarima koje mogu promijeniti njihove živote.

To i jest bit demokracije. Ovo za što se zalaže anonimni komentator jest takozvana korporativna demokracija, a njoj nisu važni ljudi već profit šačice moćnika. Laburisti su na drugoj strani, s građanima. I onima koji su za nas glasali i onima koji nisu a treba ih zaštiti od pogrešnih poteza vlasti.

Mi ne vučemo jeftine već dosljedne poteze i nije nam cilj svidjeti se već djelovati u interesu većine. Pa, nazivali su nas demagozima i prije nešto više od godinu dana kada smo se usudili zatražiti ukidanje devizne klauzule, koja je u interesu banaka i ostalih novčarskih centara moći a ne u interesu opljačkanih građana.

I, na kraju, Laburisti imaju STVARAN, OPIPLJIV program koji je dostupan hrvatskoj javnosti. Zahvaljujući tome što su građani prepoznali naš stvaran i opipljiv program, postali smo najugodnije iznenađenje na prošli izborima. A poslije njih ćemo biti svakoj vlasti koja vuče poteze protiv većine građana i Hrvatsku gura u sve dublje dužničko ropstvo te potkopava suverenitet države – noćna mora.

| Broj posjeta: 1.485 |

1 komentar u "Tko su demagozi?"

  1. Dati izgrađene objekte u koncesiju,znači ne znati upravljti s tim objektima.Želi li to vlada reći da ne zna upravljti.Šta su uopće preuzeli vlast ako odmah na početku svoju ulogu prepuštaju drugom.Ne trreba tu puno mudrosti da se zaključi,da nitko neće uzti nešto u koncesiju a da ne zarađuje,pa zašto to ne može naša država.
    Logično je da u koncesiju možemo dati samo neizgrađene objekte i to one za koje bi kamate kapitala bile veće od dobiti za danu koncesiju.

Imate li komentar?