Svi bitni čimbenici

Kolumna Nikole VuljanicaJedna od ključnih gospođa političkog života Hrvatske, jedna iz one elite koja nam preciznošću izučenih šnajderica kroji politički kaput već desetljeće (ili je i dulje, ne sjećam se točno) izjavila je briljantno da je uspjela sakupiti „sve bitne čimbenike političkog života Hrvatske“, dakle da ih je sakupila, da su sjeli za stol, da su se porazgovarali, da su se usuglasili i da sad nema dileme (ni trileme, ni kvatrileme, niti i jedne duge – leme). Sve je jasno, svi bitni čimbenici političkog života Hrvatske žele ovog trenutka u Europsku uniju, to im je jedini cilj (svim bitnim čimbenicima političkog života Hrvatske).

Bitni čimbenici političkog života Hrvatske su (abecednim redom): Čačić, Radimir (predsjednik HNS), Friščić, Josip (predsjednik HSS), Josipović, dr.sc. Ivo (predsjednik RH), Kosor, Jadranka (predsjednica Vlade RH i predsjednica HDZ), Milanović, Zoran (predsjednik SDP i budući predsjednik Vlade RH), nezaobilazni Pupavac, dr.sc. Milorad i sabirateljica Pusić, dr.sc. Vesna (predsjednica Odbora za praćenje pregovora i potpredsjednica HNS). Bitni čimbenici političkog života Hrvatske vide se na bitnim mjestima nakon izbora (bez obzira na rezultate), vide se na mjestima u Europskom i ovom našem parlamentu u vladama, diplomacijama i na inim mjestima od velike važnosti i velike odgovornosti, kako bitnim čimbenicima političkog života i pripada, po božjoj i ljudskoj pravdi.

Na dogovore koje su upriličili i obavili bili su, dakle, pozvani svi bitni čimbenici. Ostali su nebitni čimbenici ili uopće nisu čimbenici. Što laburiste i ne brine previše. Zaista vam kažem, nije nam mjesto s tim ljudima i nije nam mjesto s bitnim čimbenicima političkog života, a nikako nam nije mjesto s političkim elitama koje sve kapute kroje po vlastitoj mjeri.

Ništa bitni čimbenici nisu zaboravili (jer oni na sve uvijek misle, uvijek su u pravu, i onda kad nisu u pravu, jer nema tko drugi biti u pravu), ništa osim jedne sitne stvari. Ima tu netko tko je zaista bitni čimbenik političkog života Hrvatske, a njima ni na krajičak pameti ne pada. Hrvatske građane nitko nije ni priupitao da li bi u NATO ili ne, da li bi mijenjali Ustav ili im je i onaj prije bio dobar, nitko im ni slova nije rekao što im nosi odluka bitnih čimbenika hrvatske politike. Nitko ih nije pozvao na sastanak, nitko ih ništa ne pita i nitko ih od bitnih čimbenika nema ni namjeru ništa pitati.

A kako bi bilo da i njih nešto priupitamo? Barem ponekad!

Nikola Vuljanić

| Broj posjeta: 964 |

1 komentar u "Svi bitni čimbenici"

  1. Strašno,
    meni samo nije jasno zašto TI građani uporno na izborima (barem do sada) daju do znanja upravo spomenutim – da su bitni?
    Ili je to onih 600 000 koji fale na popisu birača, a uredno zaokružuju listiće za HDZ i SDP… pa onda još i mrtvi..
    Meni se čini da je na pomolu “velika koalicija”, a onda smo naj…..

    Baba

Imate li komentar?