Primitivizam ubija dvostranačje

Kolumna Marijana VogrincaDvije najveće suparničke stranke na klackalici vlasti – SDP i HDZ – ne demonstriraju poželjan bonton samo podmetanjem klipova pod kotače manjim političkim skupinama nego i očitim sabotiranjem demokratske procedure u nadmetanju za dominantan utjecaj na građansku svijest. HDZ i regimenta još desnijih (od stranaka do „Crkve u Hrvata“) već neko vrijeme oštro nameću bonton primitivizma i agresije ne bi li po svaku cijenu izgurali lijeve s vlasti. Čak i s možebitno rezervnih pozicija s kojih bi opet mogli atakirati na državni vrh.

Kninska primitivna zviždaljka „spontano okupljenih nezadovoljnih hrvatskih branitelja i građana“ korak je više u zaoštravanju te taktike. Zviždanje institucijama države nema veze s demokracijom. Ni vukovarski performans crnih stožeraša lani na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara nije imao veze s demokracijom i građanskim slobodama. I jedno i drugo, pa i slični „braniteljski“ ispadi radi rušenja lijeve vlasti silom, osmišljeni su u HDZ-u Tomislava Karamarka, koji si utvara da je ta stranka, prvostupanjski osuđena za pljačku vlastitog naroda, zaslužila opet vladati Bijednom našom. Čime je zaslužila!? Čime je i SDP-ova koalicija zaslužila vladati i preostalih godinu i pol!?

Netko s elementarnim kućnim odgojem, o iskrenom domoljublju i poštivanju digniteta državnih institucija da se i ne govori, neće ni najcrnjem neprijatelju zviždati na mjestima pijeteta i slavljenja državnih pobjeda. Vukovar jest mjesto pijeteta i herojstva, a skupine pripitih bukača iz autobusa organizirano dolaze praviti nered i fizički nasrtati na državni protokol! Kninska repriza još gore provale režiranog primitivizma zastala je samo na urlanju i zvižducima, jer redateljski meštri tog performansa nisu mogli računati na smokvin list braniteljskih autoriteta, umirovljenih generali Ante Gotovine, Ivana Čermaka, Mladena Markača i još nekih. Da su žešće nasrnuli na vlast, obrukali bi se, ostali na čistini i javno pokazali javnosti tko su i što su. Iako to javnost već zna!

Gotovinu su, krivnjom njegova kuma iz HDZ-a, na prijevaru izigrali u Vukovaru: ugurali ga u „hrvatsku kolonu“ ne bi li stožeraški performans dobio na uvjerljivosti „spontanog“ bunta „hrvatskih branitelja i građana“. A znali su ti meštri politike „što gore, to bolje“ da „general Ante“ ne želi biti politička igračka nikakve tzv. konzervativne revolucije ma koliko se u njoj natiskalo njegovih suboraca, biskupa, desničarskih ultraša i sličnih. Dan uoči ovogodišnje svečane proslave 19. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje i Dana hrvatskih branitelja, Gotovina je mudro i trezveno kazao novinaru Jutarnjeg lista: „Naša misija danas je zajedništvo i rad za dobrobit naših obitelji i naše domovine“. Ne politikantstvo.

Njegov haaški supatnik i ratni drug Ivan Čermak također je objavio kako neće doći u Knin, jer ne želi svojim ugledom i braniteljskim dostojanstvom sudjelovati u režiranim političkim predstavama, koje nanose štetu državi i svim hrvatskim građanima. Doduše, ta dvojica umirovljenih generala i ratnika neupitnog poštovanja među sudionicima Domovinskog rata i građanima znatno bi uvjerljivije postupili da su svoje poruke razuma izrekli s govornice na kninskom središnjem trgu. Ovako… Još neki važni ljudi nisu bili u Kninu, a morali su biti, jer bi već samom svojom nazočnošću izbili zube (makar samo vampirske očnjake!) prakticiranju primitivnog političkog bontona. Poslali bi poruku građanima pod terorom nesavjesnih političkih nasilnika da svojim imenom i djelom stoje na strani prosperitetne Hrvatske, tolerantne, Hrvatske koja se protivi sustavnom sijanju razdora, mržnje i nesnošljivosti svake vrsti.

To, što organizirani mješoviti zbog zviždača, pjevača nacionalnih podoknica i psovača pravi seoski dernek od počasti pobjedi, već je toliko prozirno u svom primitivizmu da građanima odavna ide na živce. Uvijek iste „braniteljske“ face s uvijek neistinitim tvrdnjama o tome kako „vlast gazi dostojanstvo hrvatskih branitelja i dignitet Domovinskog rata“, a ni jedan od najglasnijih s HB-iskaznicom nema mjesečno manje od 1000-1500 eura mirovine i nije bez statusa ratnog vojnog invalida, stana ili kuće, dionica i raznih „usputnih“ beriva. Ne strahuju od ovrha, za radno mjesto, plaću i hoće li im ujutro djeca imati što jesti.

Onih 1,36 milijuna još zaposlenih u Bijednoj našoj moraju zaraditi na proračunskoj stavci „branitelji“ oko sedam milijardi kuna godišnje, a nisu kmetovi Franje Tahija i valjda su nekog vraga zaslužni za to da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu! Ima li branitelj više prava na Hrvatsku od nekog drugog građanina? Nema i ne bi smio imati! Prema tome, svi smo u istom loncu. Svima je zbog četvrtstoljetnog lošega gospodarenja „samostalnom, suverenom i slobodnom…“ danas očaj izbio na nos! Krivnja za to proteže se od Oca Domovine (sic!) Franje Tuđmana do aktualne vlasti Kukuriku koalicije. Komu onda zviždači zvižde!?

Politička borba za vlast, naravno, legalna je, ali demokratski bonton pretpostavlja inteligenciju i stranačku ponudu boljih programa, ne bonton primitivizma i udarce ispod pojasa. Upravo se u to ne pouzdaju HDZ i SDP.

Vladajuća momčad premijera Zorana Milanovića jest lijena, nesposobna, nema rezultata i ne zna građanima poboljšati životni standard. Zato će se urušiti sama od sebe, a sljedeći parlamentarni izbori – jer neće otići s vlasti prijevremeno! – bit će točka na i. Umjesto smišljanja politikantskih spački s kompromitiranim ljudima, HDZ bi morao dokazati biračima da uistinu nije HDZ Ive Sanadera, Jadranke Kosor, ali ni Franje Tuđmana, koji je Hrvatskoj grubo srušio aureolu žrtve agresije i navukao joj negve agresora na BiH i gurnuo ju u sramotu i izolaciju.

Loše vladajuće politike domaćih nesposobnjakovića i poltronski odnos rodonačelnika tih politika prema stranim gospodarima kapitala gurnuli su Bijednu našu u neoliberalni žrvanj ovisnosti o tuđoj volji i interesima. Sad je badava – lajati na Mjesec. Ti, koji se lakomisleno daju nagovoriti da se blamiraju radi pogodovanja novim ovisnicima o istoj tuđinskoj volji i interesima, sutra će shvatiti koliko su bili naivni. Dvostranačje nije dobra opcija za budućnost RH.

Laburisti imaju priliku nametnuti se u tim uvjetima uvjerljivijom ponudom i vizije i rješenja za „stanje nacije“. Neće obećavati med i mlijeko – već sutra. Neće nuditi podmorske tunele među jadranskim otocima i hidroglisere u slavonskim kukuruzištima. Neće se sramotiti primitivnim bontonom, kao što čine politički suparnici, jer nemaju ni program niti rješenja za krizu. Treba tući i SDP i HDZ upravo argumentom da grubo otpisuje i samu pomisao kako bi netko drugi mogao znati bolje i više od njih. Poslije, kao što SDP radi s laburističkim prijedlozima u Hrvatskom saboru, kukavički unosi tuđa rješenja u svoje zakonske prijedloge, a ne priznaje izvorno autorstvo. Plagira tuđu pamet!

Hrvatska država nije vlasništvo ni SDP-a niti HDZ-a. Nije zaslužila da se mijenjaju na vlasti samo dvije stranke sa svojim trgovačkim partnerima. Ništa dobro neće donijeti građanima činjenica da je SDP pogodio „uništa“, pa ćemo sada HDZ-u dati priliku. Ima u politici boljih od obiju krupnih opcija!

HDZ je na vremešnom kljusetu
koje više nema snage kasati, pa se zato i služi primitivnim bontonom čak i na mjestima kao što su Vukovar i Knin, Dan sjećanja na žrtvu i Dan pobjede… Više sam sebe ne može kontrolirati? U tom očitom posrtanju „velikih“ i iscrpljenih (više od 60 posto građana ne izlazi na izbore!), Laburisti imaju svoje visoko mjesto među svega četiri stranke (od 143) koje prelaze izborni prag. Svoju će vjerodostojnost potvrditi u izbornom tijelu i bontonom političke borbe, koji isključuje primitivizam, isprazna obećanja, nacionalističke „svetinje“… Alternativa su zviždačkoj kampanji konkretna rješenja za konkretne probleme, koje znaju iznjedriti političari novog kova.

Marijan Vogrinec

| Broj posjeta: 1.000 |

1 komentar u "Primitivizam ubija dvostranačje"

 1. Moram priznati lijp rezime svega što nas okružuje. Samo u svemu tome postoji nekoliko sitnica.
  Prvo i osnovno, što nažalost laburiste prati od samih početaka, je svađanje, vrijeđanje i slično. A da pritom za sve te prepirke i svađe spram vladajućih i oporbe ne ponude rješenje.
  Eto i sami u tekstu kažete SDP je ukrao našu ideju, ok, a dal je nekome palo na pamet prije nego li se amandman ili zakonski prijedlog podnesao da su o tome upoznali javnost?
  Nego kad je več prijedlog ušao u zakon onda možete vikati drž lopova, jer je to več gotova stvar.
  Ne podržavam niti HDZ niti SDP, dapače čak sam i prije par godina popunio pristupnicu Hrvatskih Laburista, koja je vidi vraga netragom nestala, nakon što sam rekao da ne mogu financirati stranku jer nemam te trenutne mogućnosti.
  Od kad gospodin Lesar ne vodi stranku, nove predsjednice skoro da i nema u sredstvima javnog priopćavanja, nažalost bojim se da su Laburisti sad već dobrano u zoni ispadanja iz sabora. Isto tako nadam se da griješim, ali svi pokazatelji govore drugačije.
  Drugo, volio bih da se o važnijim gospodarskim temama obrate i članovi Laburista, ali ne na onaj način oni ne znaju, već Gospodo i Dame na način mi bi napravili ovako. Jer smatram da je nebitno ako tko ukrade prijedlog ako se taj isti prijedlog primjeni u praksi.
  Stjeće se dojam da Laburisti nisu ništa drugačiji od ostalih.
  Naravno ovo zviždanje u Kninu je za svaku osudu. Zašto? Iz jednog velikog razloga, naime i predsjednik Vlade i predsjednik Države su izabrani od strane građana ove iste države, dakle napad na njih je napad i na samu državu, jer su oni institucija iste.
  Možemo se mi ne slagati ili slagati sa političkim životom kod nas, ali napadati institucije to NIKAKO.
  Dakako na ovaj sramotni čin Laburisti su morali reagirati sa priopćenjem za medije. Naravno osuditi takvo ponašanje.
  Ok u priopćenju se može navesti da se ne slažete sa politikom Vlade, ali da za to Knin, a kasnije i Vukovar definitivno nije mjesto za takve stvari.
  Dakle dati potporu građanima ove Države, ali isto tako zaštititi vrijednosti i institucije iste.

Imate li komentar?