Prijatelji stari, gdje ste

Konačno da je i Gorski kotar glavna vijest u svim elektronskim i tiskovnim medijima. Trebala se dogoditi prirodna kataklizma pa da visoki vladini dužnosnici obiđu „Hrvatsku Švicu“. Nakon pet dana totalne blokade, zatvorenih cesti, nestanka struje, prekinutih komunikacija, Gorski kotar bio je tema saborske rasprave. Jedno veliko BRAVO za sve političare koji su se sjetili. A evo sjetili su se da bi bilo dobro na Gorskom kotaru nešto zaraditi, neki politički poen, isto kao što zarađuju od šuma, voda, jezera… Gorskog kotara. Goranima mrvice.

Pojavila se danas u Gorskom kotaru sila državnih dužnosnika predvođena premijerom Milanovićem. Jest da ga je u prijepodnevnim satima preduhitrio ministar Vrdoljak. Njega je na neki način najavila saborska zastupnica iz njegove stranke Nada Turina Đurić koja je otvorila raspravu u Saboru na temu Gorskog kotara. Zastupnik Šuker preuzeo je voditeljsku ulogu prozvavši Vladu da se nije udostojala obići kraj u kome je proglašena elementarna nepogoda. I evo, u popodnevnim satima i premjera. Bio je u pratnji i ministar Ostojić Rajko. Jedna Vlada u jednom danu dva puta posjetila isti prostor!? To se stvarno mora zabilježiti.

Nekome možda to nije čudno, dapače pozdravlja. Drugima bi bilo normalnije da su došli zajedno. No da nešto ne štima u Vladi pokazalo se i na primjeru Gorskog kotara. Dok je ministar Vrdoljak pozdravio inicijativu da se proglasi „prirodna katastrofa“ i pokuša iz fondova solidarnosti EU povući sredstava za sanaciju, premijer Milanović to ne odobrava. Zašto treba pomoći kraju koji je prema novom Zakonom o regionalnom razvoju, a po indeksu razvijenosti, svrstan u razvijenije krajeve Lijepe naše. Umjesto da iskoristi priliku i mogućnost da dođe do nepovratnih sredstava, vjerojatno će posegnuti u praznu blagajnu po sredstva za pomoć. Što očekivati od takve vlade? NIŠTA! Gorani će se morati po tko zna koji puta okrenuti sami sebi. Dvanaest milijuna kuna, koje su Hrvatske šume prošle godine prihodovale u Upravi šuma Delnice, neće ostati goranima nego će ministar Linić povući u državnu blagajnu da pokrpa proračun. Za nas ne vrijedi niti ona da se prijatelj pozna u nevolji. Jer na našoj nevolji opet netko zarađuje, a taj nam sigurno nije prijatelj.

Nenad Pleše

| Broj posjeta: 730 |

Želite li komentirati? Objava: "Prijatelji stari, gdje ste"

Imate li komentar?