Predizborno-izborni mačak

Kolumna Stanislav Nusbaum-Mačaaak..mačaaaak,…..kupiiiite mačkaaaa, dere se politički trgovac.

-Daj da ga vidimo i reci par riječi kakav je to mačak, kakve su mu reference. Mačka stalno držiš u vreći i nije pametno kupiti mačka na povjerenje.

-Vjerujte mi na riječ, ja znam što je istina a što laž, ja znam što je dobro a što je loše, ja znam razlikovati mačke, ja sam alfa i omega istine o političkoj trgovini, kažem vam, ovo je mačak nad mačcima. Super moćni mačak.

-Nije li to neki trik, je li to možda predizborni mačak?

-Ne, ovo je izborni mačak, ovo je mačak sa rokom trajanja od četiri godine. Savršenstvo od mačka.

-U redu, vjerujemo ti na rok, ali ne može se tako trgovati prijatelju, daj izvadi mačka da ga vidimo, neka prošeta, neka nešto učini, kakve su mu sposobnosti, je li šta ukrao, prevario koga?

-Gospodo, previše pitate, budite tihi, ćekajte, mačak trenutno spava, odmara se, a ako ga izvadim može se i prehladiti.

-Da te pitam, je li taj tvoj mačak tržišno orijentiran, je li otvoren za slobodu kretanja roba i usluga, rada i kapitala?

-Da, životno je zainteresiran, radi on, tjedno ulovi četiri miša i svaki dan pojede po jednoga.

-Čekaj, kako to, u tjednu četiri miša ulovi a sedam ih pojede. Tko mu osigura ovu razliku od tri miša, ovako, čisto matematički? Izgleda kao da živi iznad svojih mogućnosti, pa tu je, molim te, nešto sumnjivo, netko je tu na šteti.

-Čuj, ja sam trgovac a on je svoju kožu i kožu bratije založio kod poznatog svjetskog gulikože: “Kamatama do miševa” i oni ga redovno servisiraju, a dobije besplatno i kemijsku olovku i vrećicu s logom.

-Ima li to kakvih negativnih poslijedica po njega i mačju bratiju?

-Jedini je problem što mačka ne smijem izvaditi iz vreće, što sam vam i rekao, da se ne prehladi, jer su ga od repa nagore već ogulili do pola. Nježno je to sad stvorenje, stražnjica mu je gola, puhne vjetar i odmah kihne.

-Kakve je boje mačak?

-To ti je moderna boja marke “Mil-Kos”, dva u jedan, crveno-crno na pruge, ta je boja sexi, u povjerenju, to ti je boja najboljih svjetskih kupleraja.

-Kad već spominješ svijet, taj tvoj mačak, kako on vidi rješenje terorizma?

-Jednostavno čovječe, u ime zaštite od terorista i terorizma uvest će teror i obećati mačcima slobodu od slobode.

-Interesantno, a kako taj mačak gleda na demokraciju, na društvenu pravednost, na jednakost i ravnopravnost pred zakonom?

-Istina je da je mačak sitničav, ne podnosi ti on svašta a osobito nešto različito, neke drugačije boje jer mu to nadigne preostale dlake na koži pa ga dodatno boli. No, mačak u primjeni sve garantira i svega će biti, onako i onoliko kako bude raspoložen i nabrijan podijeliti svolju volju, svoju pravdu i pravicu i za nju je spreman i guliti kožu. Zato je moćan, jer je sve po njegovom.

-Važno je i pitanje da li će se mačak i dalje zaduživati, što će biti sa miševima iz brodogradilišta, sa seoskim miševima, strujnim i nafnim miševima, morskim miševima, lokalno-regionalno-centraliziranim miševima, kako će to taj super mačak urediti, što poduzima?

-Ne poduzima ništa, on je pametan mačak, u suprotnom pao bi mu rejting ili drugačije rečeno izgledalo bi kao da se mačak prodaje odnosno kao da kupujete mačka na popustu od 50%, a to se tretira kao škart roba.

A usput, vidim ja da si ti neki fakin, nisam ti ja naivan pa da ti sad sve karte otkrivam.

Rekao sam i garantiram jamstvenom karticom da je ovo super mačak, daj mu vlast, kupite ga glasovima i vidjet ćeš kako majstor radi.

-Daj molim te, reci mi, obzirom da mačka stalno držiš u vreći, da li taj mačak piški, kaki, pušta vjetrove?

-Ne, nipošto, to je izvanserijski, nadljudski mačak, on je čisti duh od mačka, on ne zagađuje okolinu, on je reciklira i kreira čisti takozvani “elitni neoliberalni zrak”.

-Ej…vidi, mrda ti se mačak u vreći, probudio se, daj ga sad izvadi.

-Ne, rekao sam da se može prehladiti. Vadim ga samo u tajnosti, gdje nema propuha, tamo gdje ljevica ne zna što radi desnica.

-Je li misliš na političku ljevicu i desnicu?

-Što ti znaš što ja mislim, shvati kako ti drago, baš me briga.

-Stvarno si ti dobar trgovac, svaka ti čast, a ja glupan mislio da sa mačkom mlatiš praznu slamu.

-Rekao sam ti ja da je mačak moćan i zato je dobio i svoj spomen dan: “Sveto Mačkovo od Remetinca” a taj ti spomendan pada dva tjedna poslije Bajićeva dana.

Umalo zaboravih, super mačak je obećao da će se po hitnom postupku donijeti Zakon protiv depresije, kako bi se u Mačkovcu, mačcima i mačkicama, u predizborno i izborno vrijeme povratio osmijeh na lice, da bar u ovo vašarsko vrijeme ne izgledaju kao da si ih cementom posuo pa im se lice i srce zabetoniralo. (cca 20 + 20 % zabetoniranih-tip betona: M.-K. op.prev.).

I kad ovo izusti, trgovac mačaka zanijemi, osta raširenih očiju i usta, ukoči se, kao da mu se učini kako nadolazi neki ogroman mačak. Ljudi, nije to bilo nikakvo priviđenje od mačka, bio je to lav kojeg su pustili Hrvatski laburisti da se slobodno i ponosno šeta po Mačkovcu.

— Stanislav Nusbaum

| Broj posjeta: 860 |

Želite li komentirati? Objava: "Predizborno-izborni mačak"

Imate li komentar?