Plati porez i legaliziraj ukradeno

Kolumna Nikole Vuljanica„Harač rajo, harač,
Hljeba, hljeba, gospodaru!
Ne vidjesmo davno bijeloga hljeba!”

Mažuranić kao da je predvidio Linićeve poteze kad je pisao Smrt Smail age Čengića.

Opet slušamo najave aktualne garniture o uvođenju novih poreza i to ovoga puta poreza na nekretnine kojeg će plaćati svi građani, pa i nezaposleni. Tu su i brojne nejasnoće i nelogičnosti (vrlo česta karakteristika ove Vlade) poput one tko će popisati svu tu imovinu, kako će se određivati vrijednost i napokon što će biti s komunalnom naknadom. Ostaje nejasno i kuda bi se taj porez treba sliti? U lokalne proračune ili…?

Pitam se i što će biti s onima koji porez ne budu mogli plaćati, a nekretninu ne mogu prodati jer je tržište nekretnina u kolapsu? A što je s onima koji su svoju ušteđevinu pretočili u neki drugi oblik štednje?

U Hrvatskoj uvijek najprije pucamo, pa onda postavljamo pitanja. Kao dobri šerif na Divljem Zapadu. Ni kukuriku koalicija sama nije u suglasju što se treba činiti, no za dobrobit političkog prijateljstva sve će se zaboraviti, ali potrebno je malo drame pred javnosti kako bi se pokazalo da je ipak netko protiv. Tako ćemo zamajavati (izraz je srpski ali dobro oslikava način) jedno kraće vrijeme, a onda opet udariti po leđima građana, jer tko uopće građane išta i pita.

Linić je poput blagajnika u poduzeću u kojem nitko ništa ne radi, a njemu svi donose račune koje treba podmiriti. Gdje da takav blagajnik udari nego po radnicima.

Činjenica je, da u aktualnoj Vladi nema strategije niti plana kako izvući zemlju iz duboke krize, a novaca nikad dosta jer kažu kako su nas prethodnici zadužili. Prethodnici tvrde da su pošteni pred Bogom i zakonom (valjda se šale).

Kad god pomislite da ne može gore, pojavi se Linić i najavi novi porez, a građani shvate da ipak nije bilo tako loše.

Linićeva je mantra – ne možete vi toliko zaraditi koliko vam ja mogu uzeti.

Ma kakvi stručnjaci i ekonomisti koji daju savjete, kao da oni išta znaju, pa zna naša Vlada kako pošteno oderati građane. Znale su sve do sada, pa zna i ova. Ili – ova zna još bolje. Svejedno.

Nakon ove priče imamo i drugu stranu koja oduševljeno čeka porez na imovinu. To su oni koji su dobro debelo opljačkali državu i sve njene građane, izvukli novce, bavili se kriminalnim radnjama koje nikad nisu dokazane jer nisu postali politički mrtvaci, pa ih Her Bajić nije ni izvukao iz ladice.

Takvi trljaju rukama jer su super sretni što će napokon legalizirati svoje nečasne rabote i više ih nitko nikada neće pitati od kud im imovina.

Nekad mi se čak čini i da je Ljubo Ćesić Rojs bio korak ispred svog vremena kad je rekao „Tko je jamio, jamio!”

Što bi tek danas s nama bilo da smo još tada rekli tu značajnu rečenicu i podvukli crtu.

Bilo je prerano za podvući crtu jer je tada bilo još mnogo toga za ukrasti, ali i zadužiti se.

Nemojte zaboraviti da je većina novaca koja je izvučena iz hrvatskih državnih tvrtki u biti kredit kojeg građani moraju vraćati.

Dakle, oni su uspješno zaduživali građane u stranim bankama s visokim kamatama, da bi kasnije isti taj novac izvlačili i trpali u vlastite džepove.

Isti će platiti porez na nekretnine (koje i nisu njihove jer su ukradene) i s tim se mire.

Možda jednog dana porezna uprava počne raditi svoj posao pa priupita časnu gospodu – od kud vam ta imovina i ukoliko ne mogu dokazati porijeklo ista bude oduzeta, pa si ti misli.

Do tada će građani plaćati sve, i poreze na svoju imovinu, poreze na njihovu imovinu, kredite kojima je kupljena ta imovina dok ovi prvi pjevaju Moja domovina, moja imovina, jer su ipak oni rodoljubni zaštitnici jadnog i napaćenog naroda koji ne cijeni tradicionalne vrijednosti.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/blog/84-plati-porez-i-legaliziraj-ukradeno.html

| Broj posjeta: 526 |

Želite li komentirati? Objava: "Plati porez i legaliziraj ukradeno"

Imate li komentar?