Perfidnost Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju

Kolumna Stanislav NusbaumHvatska država stvorena je na legalan i legitiman način, obranila je svoju neovisnost i teritorijalni integritet, članica je UN-a, NATO-a i biti će članica EU. Ovo su neupitne – notorne činjenice koje se ne mogu osporiti bilo kojim argumentom niti odlukom bilo kojeg suda na ovom svijetu.

Pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji je formiran ad hock, kao jednim kvazi sudom, jer je mješavina poltičko-povijesno-pravnih elemenata, kojeg je Hrvatski parlament prihvatio kao vlastiti sud, više politički i povijesno, a manje pravno, sudi se posljedicama raspada Jugoslavije, a najoštriji su u dizanju optužnica i osudama prema pripadnicima hrvatskog naroda, koji su u domovinskom ratu stvorili svoju samostalnu i neovisnu državu.

Ne zaboravimo nikada da Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina na čelu sa Alijom Izetbegovićem nisu prihvaćale raspad Jugoslavije na miran način, što će reči da se samo njih pitalo i danas bi bilo Jugoslavije i Hrvatske u Jugoslaviji.

Izrečene presude generalimi Anti Gotovini i Mladenu Markaču ostavile su u šoku rodbinu i prijatelje, političare, povjesničare, novinare, građane, gotovo sve u Hrvatskoj.

Šok i nevjerica temeljno na formuliranu pojmovnu konstrukciju suda: “Udruženi zločinački pothvat”, a akteri tog udruženog zločinačkog pothvata: nalogodavci i izvršitelji, su se udružili, bar što se tiče Oluje, na Brijunima 31.07.1995. godine a sud navodi imena udruženih aktera: Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Ante Gotovina, Mladen Markač i drugi.

Šta je to za sud relevantno, šta je to ishodišna točka na kojoj se temelji bit presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču .

To je progon Srba iz Krajine, u cilju naseljavanja Hrvata na tom području.

Tko je idejno-politički osmislio i planirao ovu ideju: Franjo Tuđman i Gojko Šušak.

Tko je izvršitelj ovih ideja-planova: Ante Gotovina i Mladen Markač, kao zapovjednici.

Kome su zapovijedali: postrojbama Hrvtske vojske i Hrvatskog vijeća obrane i specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske.

Ovo je zid u koji su u Hrvatskoj svi lupili glavom, čak i iskusni i eminetni odvjetnici koji su branili generale u Hagu.

O čemu se ovdje radi? Šta je ili što je taj zid?

Prije svega, presuda Gotovini i Markaču ne može se razumjeti bez političke i povijesne povezanosti sa postupkom koji je vođen protiv Kordića i postupkom koji se vodi protiv Prlića, Praljka i drugih Hrvata kojima se sudilo ili sudi pred Haškim sudom.

To su politički i vojni zapovjednici HDZ BiH i Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Nije slučajno da rokovi za žalbu i početak rasprave po žalbama Gotovini , Markaču a sigurno i Čermaku, padaju u blisko vrijeme sa izricanjem presuda Prliću, Praljku i drugima.

Zašto su ova tri postupka koja su se vodila i koja se vode protiv Hrvata u Hagu u uzročno-posljedičnoj vezi i zašto imaju jedinstvenu nit i imaju i imat će jednoznačne elemente osude?

Zato što se pred Sudom u Hagu raspliće i postepeno docira i obznanjuje optužba međunarodne zajednice protiv Hrvatske koja glasi: Franjo Tuđman i Gojko Sušak su odgovorni, kao idejno-političke vođe za pokušaj stvaranja Velike Hrvatske u granicama Banovine i to Haški sud politički, povijesno i pravno kvalificira i naziva u presudi Gotovini i Markaču:” Udruženi zločinački pothvat” a u optužbi Prliću i drugima, “Zajednički zločinački pothvat”.

U Hagu se sudi izvršiteljima ove ideje i to po liniji vojne ili političke zapovjedne odgovornosti. Finale raspleta i završni udarac Hrvatskoj politici i Franji Tuđmanu bit će izricanje presude Prliću, Praljku i drugima.

Kordić, Gotovina, Markač, Prlić, Praljak i drugi su izvršitelji – realizatori plana stvaranja Velike Hrvatske jer u svim optužnicama i presudama protiv ovih Hrvata imamo kvalifikacije suda o etničkom čišćenju – progonu Srba ili Muslimana u cilju naseljavanja Hrvata koji će biti obuhvaćeni u jednu jedinstvenu nacionalnu zajednicu.

Pokušaj stvaranja velike Hrvatske ili Udruženi zločinački pothvat ili Zajednički zločinački pothvat, Haški sud tretira kao službenu politiku Hrvatske i Franje Tuđmana i njegovih bliskih suradnika a to je ujedno i politika HDZ-a, kao pokreta za stvaranje Hrvatske države.

Po Haškom sudu Ante Gotovina i Mladen Markač sprovode politiku Tuđmana i Šuška jer su bili i govorili na Brijunima na kojim se planirala oslobodilačka operacija Oluja, Kordić se predaje Haškom sudu, kako sam kaže u interesu Republike Hrvatske i Hrvatskih nacionalnih interesa, Prlića citiraju da je u Mostaru i šire sprovodio upute Franje Tuđmana, Praljka citiraju da je provodio politiku Hrvatske države,Franje Tuđmana i i Gojka Šuška, Granić i Galbraith potvrđuju da je Franjo Tuđman bio opsjednut idejom Velike Hrvatske.

Znači, u Hagu se sudi, u sva tri pomenuta procesa za pokušaj stvaranja „čiste“ Velike Hrvatske.

Zato su osude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bez dubinske analize, bez političkog i povijesnog konteksta, ne mogu razumjeti i zato su šok za sve.

Osuda Gotovini, Markaču, Kordiću i ono što slijedi Prliću i drugima su osude Tuđmanu i Šušku i državnoj politici Hrvatske i HDZ-a devedesetih godina.

HDZ kao pokret i politička stranka mora se, u interesu budućnosti Hrvatske države i hrvatskog naroda napokon sresti sama sa sobom i svime onim što se dešavalo, što se dešava i što će se desiti u Hagu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, osnovanim pod okriljem Ujedinjenih naroda.

O svemu ovome aktualna vlast javno i glasno šuti 20 godina, šuti jer je ovo debakl HDZ-a i osuda jednog dijela politike Franje Tuđmana, istina s kojom se do danas HDZ nije htio i nije uspio nositi. Sada doista nema kud i nema više izmotavanja i blefiranja.

Poradi istine i visoko prioritetnih Hrvatskih državnih interesa, za dobrobit i prosperitet hrvatskog naroda i skidanja stigme s naroda, moramo pokazati, prvo sebi pa onda i EU da su Hrvati narod koji može razumjeti, podnijeti i priznati i činjenice koje mu ne idu u prilog a time pokazati i zrelost i mudrost i dati zamah daljoj demokratizaciji i zdravom međuljudskom suživotu zajednice Hrvata i u Evropskoj uniji, a samim time nećemo i ne smijemo odbaciti ni Kordića, ni Gotovinu, ni Markača, ni Prlića, ni Praljka ni druge Hrvate kojima se sudilo ili se sudi u Hagu.

Stanislav Nusbaum

| Broj posjeta: 1.655 |

4 komentara u "Perfidnost Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju"

 1. Dobro se zna čiji su prsti upleteni u ovu farsu ovog političkog suda : Britanski uz dodatak Nizozemaca i udbaških struktura kao i masona . Zanimljivo kako svi tekstovi u svim medijima završavaju istim rečenicama . Moj komentar vam je ovaj :”Na vješalima. Suha kao prut. Na uzničkome zidu. Zidu srama. Pod njome crna zločinačka jama, Ubijstva mjesto, tamno kao blud. Ja vidjeh negdje ladanjski taj skut, Jer takvo lice ima moja mama, A slične oči neka krasna dama: Na lijepo mjesto zaveo me put! I mjesto nje u kobnu rupu skočih I krvavim si njenim znojem smočih Moj drski obraz kao suzama. Jer Hrvatsku mi moju objesiše, Ko lopova, dok njeno ime briše, Za volju ne znam kome, žbir u uzama! “

 2. Članak nema puno veze s naslovom. Izlazi da haški sud uopće nije perfidan nego je s pravom kaznio Hrvatsku osuđujući mrtve i žive kreatore “velikohrvatske” politike.
  Možda se autor treba součiti s činjenicom da je BiH bila dijeljena na najmanje tri načina od strane međunarodne zajednice prije nego što je hrvatski vrh imao bilo kakav suvisao stav prema istoj. Također je činjenica da se već [b]danas[/b] a da ne spominjem sutra, BiH de facto dijeli, samo bez Hrvata.
  I za sve to valja sad optužiti Hrvate (ne HDZ, da se razumijemo – ovdje su optuženi Hrvati kao takvi) od strane onih koji nisu reagirali već su podržavali “jačeg” i “prijateljskijeg”.

 3. Bosna i Hercegovina se podjelila unutar same sebe,a međunarodna zajednica je smo to vidjela i registrirala.Velika Srbija,Velika Hrvatska i Islamska đamahirija(Sjeti se proislamske deklaracije zbog koje je A.Izetbegović ležao u zatvoru 12 godina).Iz ovog lonca svatko vadi što mu paše.Takva je politika.Šizofreno moraš priznat.

 4. Rat je sredstvo za osvajanje Vlasti i Pljačku.Ne projicirajmo bedastoće .A židovi,a cigani , a aaaa
  Sud je perfidan,kao i svaka politika,a ovo je sve politika.Sud ne smije glasno reći istinu.Nitko ne želi reći istinu.LAŽ VLADA.LAŽ JE ZAKON.
  Pa se ti misli prijatelju.

Imate li komentar?