Obrazovanje kao civilizacijsko mjerilo društva

Kolumna Damira HršakaOdnos prema obrazovanju civilizacijsko je ogledalo svakog društva. Obrazovanje je ljudsko pravo! Želimo li hrvatsku budućnost sagledavati kao društvo slobodnih, kreativnih i sretnih ljudi nužno je omogućiti svakom pojedincu cjelovit razvoj vlastitih talenata i sposobnosti kako bi postao odgovoran građanin koji razumije i doprinosi napretku hrvatskog društva. Potrebno nam je na svim razinama obrazovanje koje će uključivati i humanistički odgoj. Vlast ima materijalna sredstva provesti obrazovni proces u skladu s vrijednostima znanja, kreativnosti i socijalne osjetljivosti. No, želi li to?! Nije riječ prvenstveno o novcu, riječ je prvenstveno o namjeri i sustavu vrijednosti.

O bivšoj HDZ-ovskoj vlasti ne treba trošiti ni riječi, od njih se nije ni očekivao humanistički vrijednosni sustav, već kako su i sami najavili stvaranje 200 bogatih obitelji koje će vladati zemljom bez obzira na to koliko patnje i užasa morali proživjeti potlačeni i poniženi sugrađani.

Od socijaldemokrata bi se trebala očekivati veća sklonost sagledavanju čovjeka kao kreativnog i osjećajnog bića no čovjeka kao potrošnog vijka u tržišnom stroju. No, jesu li u Hrvatskoj na vlasti socijaldemokrati ili se vladajuća stranka samo tako lažno predstavlja to će pokazati vrijeme pred nama.

Članak 26 Opće deklaracije o ljudskim pravima glasi: „Svatko ima pravo na obrazovanje. Obrazovanje treba biti besplatno, barem u osnovnim i nižim stupnjevima. Više obrazovanje treba biti jednako dostupno svima na temelju sposobnosti. Obrazovanje treba unaprjeđivati poštivanje ljudskih prava.“ Zalažući se za jednako dostupno više obrazovanje (što u hrvatskim prilikama znači besplatno) laburisti se samo dosljedno zalažu za provedbu Opće deklaracije o ljudskim pravima. Zalažući se za autonomiju sveučilišta, laburisti se samo dosljedno zalažu za poštivanje hrvatskog Ustava. Zalažući se za obrazovanje koje će formirati cjelovite intelektualce koji će odgovorno i socijalno osjetljivo u budućnosti predvoditi hrvatsko društvo laburisti pokazuju lijevi identitet.

Alternativa koja se grozomorno nadvija i nad naš obrazovni sustav jest da će financijski moćnici polugama tržišta diktirati sveučilištima koje znanje će predavati, koja i pod kakvim uvjetima će se provoditi znanastvena istraživanja. Naravno da je naivno očekivati da će pri tom neoliberalnom modelu ostati kamen na kamenu od javnog dobra. Neoliberalni model kakav je već pokušao nametnuti HDZ u prošlom mandatu, uz kolaboraciju i nekih znanstvenika, pretvara sveučilišta u sluškinje tržišta. Pri tom ona sluškinja koja je spremnija udovoljiti na sve načine gospodaru biva nagrađena, nekad i vrlo bogato nagrađena, a ona koja to nije spremna proglašava se lijenom i biva otjerana. O autonomiji sveučilišta se pri tom uvijek lijepo priča kao što i veliki korejski vođa lijepo priča o demokraciji. Stvar je u sagledavanju pojma.

Na nama laburistima je da se svesrdno zalažemo za istinsko društvo znanja u kojem će slobodna kreativnost i socijalna pravednost biti prirodne, a pohlepa i beskrupuloznost devijacija.

dr. sc. Damir Hršak sveučilišni je profesor, glavni urednik znanstvenog časopisa “The Holistic Approach to Environment” (www.cpo.hr), predsjednik je Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu pri Hrvatskim laburistima. Piše aktualne osvrte na stanje u hrvatskom društvu s pozicija lijevog intelektualca s posebnim naglaskom na odgoj i obrazovanje, te ljudska prava i zaštitu okoliša.

| Broj posjeta: 1.723 |

Želite li komentirati? Objava: "Obrazovanje kao civilizacijsko mjerilo društva"

Imate li komentar?