Norveški laburisti

Kolumna Jakoba Matovinovica JakseČinjenice govore kako je Norveška jedna od zemalja ovog svijeta koja nudi najbolje uvjete i standarde života. Sve međunarodne institucije navode kako su Norveška i Australija među najboljim državama za život. Interesantna stvar je u tome što su laburisti na vlasti u obje zemlje i također laburisti imaju tradiciju korektnog i moralnog vladanja u obje zemlje. Evo priče o Det norske arbeiderparti, DNA “Arbeiderpartiet, Ap”.

Možemo bez ijedne riječi sumnje izjaviti kako su Laburisti – Stranka rada Norveške najzaslužnija od svih političkih stranaka za ovakav međunarodno priznati status i tako visok standard života u Norveškoj.

Laburisti Norveške, poznatiji u svijetu kao “Stranka rada”, aktivna članica izvršne vlasti, odnosno Norveške Vlade. Premijer Norveške je Jens Stoltenberg, član Laburista.

Stranka ima jednu parolu od ranih 30-ih godina prošlog stoljeća, a koja glasi “Posao svima”, koja služi kao platforma za njihovu politiku u kojoj se zalažu za socijalnu pravdu svih državljana Norveške, koja se treba financirati iz redovnih poreza (kao što je PDV u RH).

U zadnjih dvadesetak godina Laburisti Norveške su prihvatili principe socijalnog tržišta i ekonomije, dozvolili su privatizaciju određene državne imovine i servisa, te smanjili poreze i prireze na dobit (na plaće), te sukladno sa liberalizacijom ekonomskog tržišta 80-ih godina su uspjeli sačuvati ekonomsku stabilnost kao i visoki nivo socijalne pravednosti, kao npr. zdravstvo, naknade za nezaposlene, doškolovavanje i prekvalifikacije itd.

Laburisti – Stranka rada, sebe profilira kao progresivnu stranku koja se obvezuje na suradnju na nacionalnom nivou kao i na međunarodnom nivou. Mladež stranke je “Liga radničke mladeži” Arbeidernes Ungdomsfylking (Engleski naziv: Workers Youth League).

Laburisti u Norveškoj su stabilno gradili stranku u jednu od najutjecajnijih političkih organizacija u Nordijskom kraju. Osnovani su krajem 19-og stoljeća, 1927. su postali najjača stranka u Norveškoj i od tada drže tu poziciju!

1921. godine stranka je konačno definirala svoj status kao “Laburistička stranka”. Došlo je skoro do raskola unutar stranke, neki su članovi htjeli pod svaku cijenu odvesti stranku u zajednicu komunista nakon što je stranka postala članica “Internacionale”, te nakon tih internih nesuglasica rodili su se današnji „Laburisti“ i skupina nezadovoljnih ekstremista-ljevičara koji su sebe nazvali “Komunistička stranka Norveške”. Ovim potezom Laburisti su se kulturno i vrlo uspješno riješili največeg utega unutar stranke.

Tijekom drugog svjetskog rata Laburisti su bili u progonstvu, nisu se dali pod Nacističku čizmu isto kao što se nisu dali ni pod Komunističku.

Laburisti su čvrsto ostali vjerni idealima “Radničkog pokreta” i stvaranju jedne jake radničke klase uz socijalnu pravdu svima u Norveškoj.

Nakon drugog svijetskog rata iz redova Laburista je došao najpopularniji Premijer u povijesti Norveške, Christopher Hornsrud, kojeg često puta Norvežani nazivaju “Otac Domovine”, te tijekom njegovog mandata kao Predsjednika Laburista, Norvežani nazivaju “Zlatna doba Norveške”. Od 1945. godine do 1961. Laburisti su držali apsolutnu većinu u Parlamentu, a od 1935. godine su 65 godina bili u Vladi. (odnosno samo 16 godina u zadnjih 75 godina nisu imali Premijera).

Besprijekornu dominacija Laburista u Norveškoj političkoj ponudi tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća su prekinule ljevičariske stranke na čelu sa Socijalističkom narodnom strankom, koji su uzrokovali uspon tzv. Desnice tijekom 70-ih godina. Zbog takvog preokreta u podršci od strane tvrdokornih ljevičarskih stranaka poput „Socijalista“, Laburisti su dobili podršku nekih ekonomski liberalnijih stranaka koje su prihvatile program Laburista kao najpravedniji i tako su opet Laburisti uz podršku koalicijskih partnera uspjeli osigurati stabilnu većinu i mjesto Premijera.

Za sve Sindikaliste i Laburiste Republike Hrvatske postoji jedan vrlo interesantan podatak koji bi mogao služiti kao „Hrana za mozak“onima koji godinama traže izlaz iz ove krize u kojoj se nalazimo. Osobno velim „Nema potrebe izmišljati toplu vodu“! Laburisti Norveške su vrlo jednostavno prihvatili sve opće uredbe koje ih uvrštavaju među „Laburiste“, ali su prilagodili kalup unutarnjeg ustroja i rada stranke onako kako je njima potrebno u njihovoj zemlji i za potrebe Norvežana.

Što je to drugačije kod naših prijatelja u Norveškoj?

Laburisti u Norveškoj imaju jedan vrlo interesantan ustroj po kojem daju veliku unutarnju slobodu lokalnim stranačkim organizacijama. Za razliku od večine laburističkih stranaka u svijetu, Norveška Stranka rada prepušta suradnju sa sindikatima lokalnim ograncima i podružnicama, te na državnom nivou surađuju sa nacionalnim sindikalnim organizacijama.

U svakom slučaju ostaju vjerni šablonu po kojem su Laburisti poznati u svijetu a koji je prepoznatljiv najviše po tome što Laburisti slažu svoj program i vode politiku u suradnji sa Sindikalistima, te su prilagodili taj šablon za potrebe njihove Nacije i u skladu sa uvjetima koje su aktualne u Norveškoj. Na taj način su doveli Norvešku do titule „Najpoželjnije zemlje“ kada je standard života u pitanju!

Bez daljnjeg možemo čestitati Laburistima Norveške na njihovom nesebičnom i uspješnom radu za bolje sutra svima u Norveškoj!

Ref:

http://www.marketingcharts.com/topics/europe/un-norway-has-best-standard-of-living-niger-worst-10652/
http://www.aftenposten.no/english/local/article828724.ece
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index

Jakob Matovinović – Jakša

Ostali članci iz serijala:

| Broj posjeta: 2.408 |

Želite li komentirati? Objava: "Norveški laburisti"

Imate li komentar?