(Ne)izvjesnost referenduma

Kolumna Dragutina LesaraHoće li 1. prosinca biti referenduma još se ne zna. Naime, još uvijek postoje tri osnove po kojima Ustavni sud može reagirati i poništiti odluku Sabora ili drugim pravorijekom referendum odgoditi ili ga u potpunosti zabraniti.

Prva je ta da Ustavni sud na vlastitu inicijativu preispita odluku Sabora. Druga je eventualni zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke koji mogu podnijeti – jedna petina zastupnika, predsjednik Republike, Vlada ili radno tijelo Sabora. Treća je prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke koji mogu podnijeti sve pravne i fizičke osobe. Zadnja je ona Ustavnog suda.

Samo podsjećam: o radničkom referendumu o ZOR-u Sabor je pitao Ustavni sud. Oni su referendum zabranili. Sada Sabor nije pitao Ustavni sud. Imam predosjećaj da će opet uslijediti zabrana.

Da, još samo ovo: podjela koja je oko toga nastala je otišla predaleko. I oni koji su snažno ZA i oni koji su snažno PROTIV najprije pucaju a onda pitaju tko ide. I jedni i drugi zaboravljaju da upravo oni mogu biti većina koja će odlučiti.

Ispravna odluka ne donosi se protivljenjem referendumu nego izlaskom i glasanjem. Najveću pak štetu rade oni protivnici koji kao argument ističu trošak. Danas možda nisu svjesni da u skoroj budućnosti tim argumentom rade i protiv referenduma, primjerice o mirovinskoj reformi koja im donosi pravo na mirovinu s navršenih 67 godina života. Za muškarce i žene.

I izbori su trošak, duplo veći nego referendum. A da i njih ukinemo? I proglasimo nasljednu monarhiju?

| Broj posjeta: 729 |

1 komentar u "(Ne)izvjesnost referenduma"

  1. Poštovani,

    je li moguće pokrenuti referendum o smanjenju plaća državnih dužnosnika za 20%, a sukladno Vašoj inicijativi pokrenutoj u mjesecu veljači. Vjerojatno bi se onda Ustavni sud pobrinuo da se referendum proglasi neustavnim.

    Pozdrav!!!

Imate li komentar?