Ne obmanjujte već raspustite Sabor!

Kolumna Branko Vuksic“Ako se opozicija ne vrati u Sabor neće biti isplata plaća i mirovina” – pokušao je, po starom lošem običaju, Andrija Hebrang HDZ-ovu krivicu prebaciti na opoziciju. No, tu nije bio kraj obmanama, mahao je Hebrang i Europom: “U sljedećih nekoliko dana trebali bi donijeti newkoliko europskih zakona, no ako oporba ne odustane od bojkota to nećemo moći učiniti. To bi moglo ugroziti ulazak Hrvatske u EU”!
A za to će biti kriva, naravno, opozicija. Ne HDZ, nego opozicija.
Laž, čista laž.

Hebrang je ponovo u zanosu iznošenja neistine. Evo i argumenata.
Prvo, opozicija je napustila saborska zasjedanja zbog necivilizacijskog ispada potpredsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa. O tome ispadu nitko iz HDZ-a nije htio prozboriti niti riječ, iako je cjelokupnoj javnosti jasno da se Šeks ponašao na mandatnmo-imunitetnom odboru kao hazjajin. To nije njegov prvi ispad.

Umjesto da se ispriča i ukori Šeksa, HDZ pokušava javnost obmanuti neistinama.
Ako neće biti plaća i mirovina, a biti će ih, za to neće biti kriva opozicija – čiji je veći dio, predvođen SDP-om, usput rečeno, prespavao čitavo proljeće i ljeto (odbivši podržati mas Laburiste kada smo opravdano tražili ostavku nedsposobne Vlade potkrijepljenu sa 60 tisuća potpisa hrvatskih građana). Isključivi krivac će biti, naravno, HDZ. Jer Zakon o privremenom financiranju ne donosi se dvotrećinskom već običnom većinom.
I euro zakoni se donose na isti način, običnom većinom. Dakle, opozicija neće svojim bojkotom rada Sabora ugroziti ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Ulazak Hrvatske u EU ugrožava HDZ antieurospkim ponašanjem, izjednačujući sebe sa državom.

No, HDZ ne stvara probleme opozicija već mangupi iz vlastitih redova. Dio ih je zapoeo u Remetincu, dio je na bolovanju a dio je otkazao poslušnost. Istina glasi: HDZ je izgubio većinu u Saboru, jer Milorad Pupovac je napustio brod koji tone. Dakle, krivci za eventualnu neisplatu plaća i mirovina te za neizglasavanje europskih zakona su Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Andrija Hebrang i ostatak raspadajućeg društva koje ima samo jednu zadaću; raspustiti Sabor. To će im biti najbolji potez u osam godina. Priznajte javno da ste izgubili većinu.

Sabor treba raspustiti već ovoga petka te omogućiti predsjedniku Josipoviću da raspiše izbore u najkraćem, Ustavom propisanom roku. Agoniju vladavine HDZ-a treba zaustaviti kako se Hrvatska ne bi stropoštala još niže.

A novi će saziv Sabora na vrijeme, do 31. prosinca, izglasati privremeno financiranje te još uvijek na vrijeme prihvatiti euro zakone.

Izbore, izbore nam dajte a ne stare, prozirne obmane.

| Broj posjeta: 1.148 |

Želite li komentirati? Objava: "Ne obmanjujte već raspustite Sabor!"

Imate li komentar?