Nakon Latina poslušnici trebaju prognati i Šprajca?!

Kolumna Branko VuksicSve ono što je u nedjeljnom Dnevniku Hrvatske televizije napravio voditelj i urednik Zoran Šprajc zasigurno se ne bi moglo dogoditi na nekoj drugoj, također javnoj televiziji, primjerice BBC-ju. No, britanska javna televizija, njezini urednici i Vijeće koje imenuje kraljica, nemaju potrebe za izvanrednom vrstom komunikacije kakvo upražnjavaju vijećnici HRT-a i novinari koji se usude dignuti glavu. BBC radi, naravno, u drukčijim, prirodnijim, demokratskijim okolnostima.

HTV pak je, na žalost, još uvijek rigidna što partijska, što klanovska a ne javna televizija. Njezini se šefovi – a bio je to slučaj i u posljednjem natječaju za glavnog urednika – biraju po podobnosti a ne sposobnosti. Programsko vijeće je također preslika odnosa političkih snaga a program stihija netalentiranih poslušnika. Većina dobrih urednika i novinara na HTV-u se pokušava utišati, obeshrabriti, gurnuti na margine. Talent i znanje smrtni su neprijatelji šefova koji u posljednjih petnaestak a i više godina nisu kadri napraviti shemu javne, hrvatske televizije već Prisavlje pretvaraju u još jednu ali nemuštu, lošu komercijalnu televiziju sa samo 20 posto (po zakonu obaveznom) programa na hrvatskom jeziku.

Nakon što su s ekrana nestali deseci odličnih novinara, nakon što je političkim poslušnicima ponovo uspjelo zabraniti Denisa Latina, relativno novo Vijeće i još noviji glavni urednik, s v.d. pobočnikom nastavlja s čistkom. Ovaj put su se namjerili na Šprajca. I skinuli ga.

Zbog čega?

Šprajc je, po običaju, narušio kolotečinu, uzburkao ja prisavsku kaljužu, podigao je tlak onima koji su obećali sada već bivšim moćnicima – a dogovarati će se, budite bez brige i s novima – da će vjerno služiti. I prema vladarici i vladarima se odnositi podanički.

Naime, u HTV-ovu Dnevniku na dan pada Vukovara objavljen je prilog koji oživljava i te kako bolnu dilemu: „Je li ostatak Hrvatske za Vukovar moglo učiniti više?“

Netuđmanovci kažu – DA, apologeti prvoga predsjednika odlučno – NE.

Novinar Hrvoje Zovko napravio je prilog koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A napravio ga je odlično jer je. Među ostali, repetirao dramatičan apel Siniše Glavaševića koji je, po uzoru na Emila Zolu, napisao i pročitao: „Optužujem vas…“ Koga? Sve one koji su učinili premalo da egzodus u Vukovaru bude manji.

Da, točno, teško se suočiti s Glavaševićevim riječima koje i danas žare. I umjesto da se zatraži rasprava o okolnostima pada Vukovara, urednike i autora priloga se pokušava staviti na optuženičku klupu te im, po kratkome postupku, presuditi. Po starom lošem običaju glavu treba skinuti donositeljima vijesti.

To što su urednici i autor zbog objavljenog priloga o okolnostima pada Vukovara anonimno prijavljeni DORH-u manje je važno od činjenice da je Programsko vijeće HRT-a napravilo informbirovsku analizu u kojoj su Šprajcu, Zovku i Majiću imputirali spregu sa stranim tajnim službama, dakle; veleizdaju. I to javno.

No, raspravom na Vijeću vijećnici su iskazali uz nepoznavanje televizije i novinarstva i jadan, poguban svjetonazor. Pazite; jedan od vijećnika ustvrdio je da je tekst – NAMJERAN!? A kakav bi bio nego – namjeran?! Tekst je, kaže isti svat, konstruiran izvan Hrvatske. Čiji tekst; Glavaševićev ili Zovkov? I jedan i drugi. Drznuli su se vijećnici baciti ljagu i na neospornog heroja Glavaševića koji je napravio za Hrvatsku više nego što može stati u vijećničke glave. Drugi pak vijećnik kaže da je prilog planiran unaprije!? Najbolje da nije. Najbolje da je uredniku i novinaru ideja pala tri minute prije Dnevnika. Zar doista za bedastoće, nekompetentnost i glupa podmetanja vijećnici ne moraju nikome odgovarati? Zakon o HRT-u kaže – NE.

Bivši novinar a sada vijećnik svoje kolege optužuje – što nije za njega ništa novo – da su prilogom poslali propagandističke poruke!?

Šprajc je naprosto morao reagirati na način da protrese javnost. Da ukaže na zloćudni voluntarizam te da upozori tihu javnost kako je krajnji čas da se HRT vrati novinarima, u profesionalne okvire. Šprajc je na jasan način upozorio da HTV-om vladaju interesne skupine kojima je do Hrvatske, a naročito one demokratske, kao do lanjskoga snijega.

Pa što da su i urednici pogriješili?! Što ako su provocirali?! Zar ih zbog dobrodošle provokacije – koja zahtjeva javnu raspravu a ne guranje pod tepih – treba skidati glave? Zbog čega urednik informativnog programa i glavni urednik nisu stali iza novinara i urednika koji su odlično obavili svoj posao? Zbog čega se prisavski šefovi uvijek priklanjaju strankama, moćnicima i vlastitome interesu a ne interesu javnosti?

Na sva ta pitanja treba odgovoriti već na prvim sjednicama Hrvatskoga sabora, gdje će Laburisti inicirati raspravu o alarmantnom stanju na HRT-u.

Šprajcu – kao i Latinu, kao i svim ostalim novinarima – treba omogućiti povratak na ekrane.

| Broj posjeta: 1.561 |

6 komentara u "Nakon Latina poslušnici trebaju prognati i Šprajca?!"

 1. Eh, ovdje sve pršti od logičkih smicalica. Dakle ako sam protiv progona Šprajca (što jesam) tad moram i pojesti bljuvotine koje je servirao na dan pada Vukovara. I bacam ljagu na Glavaševića (nije mi na kraj pameti) te sam istodobno i Tuđmanov apologeta (za što me boli briga).
  Da je prilog novinarska besmislica to je činjenica. Nameće se bespotrebno krivnja ljudima koji su preživjeli pakao koji pak prebacuju tu krivnju na nekoga drugoga. Opet bespotrebno. Valjda znamo tko je kriv za pad Vukovara za Boga miloga. Oklopne i mehanizirane brigade JNA, ratno zrakoplovstvo iste, riječna mornarica i domaći i uvezeni četnici… Da, možda se moglo poslati još slabo naoružanih momaka da bi se držalo još koji dan. Recimo onih koji su branili Posedarje, Turanj ili Pokupsko…
  Sve u svemu, Šprajc je mogao na drugoj muci, u koju i sam vjeruje, iskazivati svoju hrabrost. A tad ni Vama, g. Vukšiću, ne bi trebao ovakav komentar. Bi li se sad i laburisti trebali dijeliti na tuđmanovce i detuđmanizatore ili su ipak osnovani s ciljem da se takve budalaste podjele prevaziđu i počne razgovarati o suštini?

 2. Odličan tekst!

  Ne znam kakve to “bljuvotine” spominje komentator @gost, ali priča o Vukovaru može biti sve samo ne bljuvotina! Cijeli je komentar (na svu sreću, dobro nam poznata) prozirna demagogija.

  Bravo, kolega Vukšiću!

  Dragan Maloševac

 3. Prevaziđu, brate, prevaziđu…

 4. treba ukinuti pretplatu za HRT pa onda neka “svi ostali novinari” svojim radom zarađuju plaću, lako je na teret građana paradirati na tv bez ikakve odgovornosti

 5. Gospodine Dragec,
  gospodine Vuksic,

  slusao kako se vVuksic/brkati decko/ obrati Milanovicu da je odrzao drzavnicki govor i sto je najgore ovaj se poistovjeti s pjesnikom Gotovcem, itd…cuveno”usutkajte pjesnika”…
  dok je Vuksic govorio i uvlacio se u guzu Milanovicu ja sam se stidio sto sam laburista…ne tako Vuksicu, nema potrebe, triba sacekati sta ce milanovic napraviti pa ga oonda “dizat” na velicinu Havela, Gotovca i slicnih…ajme sta napravi ovaj nas lik…natjerao me na povracanje, ne treba nasoj stranci takvo poltronstvo.

  Dragec, sritni vam praznici, vama, obitelji i istinskim laburistima a poltrona se triba cuvat…valjda je iskoristio priliku dok niste bili u sabornici…sramota me!

 6. Gospodine Dragec,

  jucer sam slusao kako s eonaj vas novinar vuksic/brkati decko/ obrati Milanovicu da je odrzao drzavnicki govor i sto je nagore ovaj se poistovjeti s pjesnikom Gotovcem, itd…cuveno”usutkajte pjesnika”…
  dok je Vuksic govorio i uvlacio se u guzu milanovicu ja sam s estidio sto sam laburista…ne tako Vuksicu, nema potrebe, triba sacekata sta ce milanovic napraviti pa ga oonda “dizat” na velicinu Havela, Gotovca i slicnih…ajme sta napravi ovaj nas lik…natjerao me na povracanje, ne treba nasoj stranci takvo poltronstvo.

  Dragec, sritni vam praznici, vama, obitelji i istinskim laburistima a poltrona se triba cuvat…valjda je iskoristio priliku dok niste bili u sabornici…sramota me!

Imate li komentar?