Može li Slavonski Brod opet na vrh?

Lijepo je vidjeti slavonskobrodsku tvrđavu, šetalište, Poloj i naljepši korzo na svijetu, uživati na fišijadi ili danima grada, sve češće punim brodskim kazalištem ili brodskim ljetom, konačno novom dvoranom. To je nešto dobro, na što svaki Brođanin mora nabaciti osmijeh, zbog čega smo ponosni na ovaj grad.

Nekada smo bili i respektabilan industrijski grad, proizvodili lokomotive, mostove dizalice, tenkove, ronilačku opremu, gradili i nuklearke, postavljali protupožarne aparate koje smo proizvodili, imali najveću veterinarsku stanicu u ovom dijelu Europe, Jasinje i njegove voćnjake i vinograde, vina, drvnu industriju, kožnu i modnu industriju. Naš GIK je gradio na drugim kontinentima. Neće mi Brođani zamjeriti što među prvima nisam spomenuo Tob ili Slavonijatrans iako su i oni bili giganti. Da ne zaboravimo Plamen i slične firme ili mjesta iz bliže okolice poput Oriovca, Lužana i D. Andrijevaca. Naši su radnici poznati u svijetu, a inovatori su osvajali prva mjesta.

Kako je moguće da danas sve manje govorimo o takvom Brodu koji je svojim proizvodima i svojim radom bio u vrhu najrazvijenijih gradova ne samo u Hrvatskoj?

Ponosni smo i na svoju herojsku prošlost ali gdje smo danas?

Po novom popisu Slavonski Brod i naša županija ima manje stanovnika nego na prošlom popisu (to se još nije dogodilo). Imamo sve manje radnika. Sada smo sedmi grad po veličini. Plaće su niže od prosjeka Hrvatske za 20%, 500-tinjak radnih mjesta „visi“ a dobro znamo da o tome najviše ovisi razvoj nekog kraja. Danas je Slavonski Brod po Vladinoj odluci o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave po razvijenosti koja je stupila na snagu 1.1.2011. svrstan u treću od pet skupina gradova i općina(75%-100% hrvatskog prosjeka). Uz Brod u toj su skupini od naših općina Bukovlje, G.Vrba i Nova Gradiška. Sve su naše ostale općine svrstane u drugu (50% do75%) ili čak u prvu (manje od 50%). Zanimljivo da nijedna naša općina ili grad nije u četvrtoj ili petoj skupini koje su nadprosječno razvijene.

Može li se to popraviti, vratiti na vrh?

Kada počnemo primjećivati da u našem gradu postoje učenici koji samo iz jednog razreda osvoje sedam prvih mjesta na županijskim natjecanjima a na državnim budu u vrhu, kada počnemo uspješne studente vraćati u našu sredinu, kada oni ovdje budu vidjeli svoju egzistenciju, kada počnemo pomagati dobrim tvrtkama da zaposle još naših sugrađana onda ćemo mi opet na vrh.

I zato laburisti…

Zoran Popović

| Broj posjeta: 1.465 |

Želite li komentirati? Objava: "Može li Slavonski Brod opet na vrh?"

Imate li komentar?