Ministri na godišnjem

Kolumna Bozidara KolaricaNakon katastrofalnih službenih podataka o padu proizvodnje, potrošnje, nakon najava ukidanja radničkih prava itd. odlazak ministara na dopust sigurno je najkvalitetniji potez Zorana Milanovića od kada je na kormilu države.

Ono što nije dobro je činjenica da će se već nakon deset dana vratiti. Deset dana zajedno sa ministrima i čitava će država biti na dopustu. Punih deset dana nećemo vidjeti ljude radi kojih većina naroda mijenja kanal na televiziji kad ih ugledaju. A i oni sami vele da nisu tamo gdje jesu zato da ih narod voli, nek da rade svoj posao. Malo ljubavi doduše trebaju prije izbora i to je sve. Premijer će se odmarati u Hrvatskoj a ostali tko zna. Dakako da je to strateška vijest naročito recimo jednom seljaku iz Slavonije koji dvije godine nije dobio poticaj pa sad ne može registrirati traktor. Njega će svakako veseliti kad vidi da se ministri zasluženo odmaraju.

Zapeo mi je upravo taj slavonski seljak za oko iz jednog televizijskog priloga jer se je na njemu točno vidjelo što proživljava. Rinta i on i njegova obitelj od rane zore do kasna u noć a nema za gumu i registraciju i to u kraju koji bi mogao hraniti četiri Hrvatske. Razlog treba tražiti i u tome što će sva sila turista koji sad dolaze jesti svoje proizvode u svojim robnim lancima po moru. Unosnije je podupirati uvozni lobi nego vlastitog seljaka. Jer kad dođe pred zid seljak će uzeti kredit u stranoj banci i plaćati lihvarske kamate. I tako u krug. Strani traktor, strane banke, češnjak iz Azije, a neki sam dan jeo odrezak od soma iz jedne egzotične zemlje sa okusom đona od cipela. Lijepo je izgledalo i bilo jeftino pa ajde da probam.

Koliko god bio zajedljiv i ministri su ljudi i imaju pravo na dopust. Druga je stvar što kad ih nema ne čine štetu, ne dižu cijene i ne rasprodaju ono malo obiteljskog srebra što nam je ostalo. To je i razlog što će narod doista biti sretan u ovih deset dana. Ono čemu se ja iskreno nadam je da neće koristiti brodove ratne mornarice za svoje kulturne potrebe na dopustu. Iz poštovanja prema narodu kojeg su za šest mjeseci oderali do gole kože bilo bi korektno da ako će već koristiti mornaricu neka to budu podmornice. Tako ćemo svi biti sretni. Neki od „slinavaca“ kako ih je njihov kolega javno nazvao će se ipak voziti ali ih mi nećemo vidjeti pa samim time nećemo ni trpjeti u duši. A na kraju iskreno vjerujem da će se moj nepoznati prijatelj iz Slavonije kojeg sam gledao na televiziji složiti samnom i onima koji tvrde da bi dopust većine ministara ove Vlade trebao trajati desetak godina. Taman se do onda bez njih malo oporavimo.

| Broj posjeta: 992 |

Želite li komentirati? Objava: "Ministri na godišnjem"

Imate li komentar?