Luka Špac-kleveta ili nešto treće?

Kolumna Bozidara KolaricaI tako četvorica Varaždinskih vijećnika tužila na sud novinara Luku Špaca. Jer čovjek eto piše. Tako mu i treba. Odakle mu zapravo pravo da bude novinar? Da je kojim slučajem po mom, novinare bi trebalo tužiti čim završe fakultet i prije nego što se zaposle. Treba ih tužiti zbog počinjenja djela u namjeri. Treba ih tužiti zbog toga što misle uraditi i zbog toga što čine. Jer uvijek postoji onaj ili oni kojima novinar ne čini dobro. Piše li lijepo o meni, “smrtni” je neprijatelj mojem političkom konkurentu. Dalo bi se zaključiti kako je novinar uvijek u krivu što god da radio.

No Luka Špac je, koliko sam osobno pratio taj slučaj, zapravo uz malu dozu ironije samo nešto konstatirao. Ni manje ni više. Napisao je da su četvorica vjećnika bili u jednoj pa onda u drugoj stranci, pa su onda malo nezavisni, pa čovjeku nije jasno čiji su. Za mene je mogao napisati da sam bio nezavisni vijećnik, a da sam sada Laburist. Pa što onda? Da ga tužim na sud zato jer radi svoj posao?

Luka Špac je čovjek koji živi od svog rada i pisati mora. Nekad nam to što piše baš i ne godi, ali posao je posao. Nije da mi je baš drag policajac koji će me kazniti zbog prebrze vožnje, no da li onda tužiti i njega? Da li tužiti učiteljicu jer je mom prepametnom sinčiću dala jedinicu a doma je znao sve? A i neka “budala” je dopratila moju 17 godina staru kćer do stubišta i na odlasku ju je poljubio. Odmah na sud. Ali ne, njih nećemo tužiti, no novinara da, jer kad o nama koji smo u gradskom vijeću ili negdje drugdje u politici novinar napiše nešto loše, e tada ga treba žestoko napasti.

Zauzeo sam se za tog mladog čovjeka iz više razloga. Prvo, jer je mlad, i po mom dubokom uvjerenju ispravan čovjek. Drugo, jer je varaždinska politička scena popratila početak tog suđenja kao da ih nije briga.

No postoji još nešto što je za razmisliti. Porez, prirez, doprinosi i trista čuda su na isplatnim listama svih nas, pa i Luke Špaca. Čovjek puni državni i gradski proračun. A iz tog proračuna naknadu za svoj rad u gradskom vijeću dobivaju i oni koji Luku tuže na sud. Luka ih plaća, a oni ga tuže. E moj Luka, postoji realna opasnost da te netko u bliskoj budućnosti tuži jer nemaš veliku plaću pa ti i doprinosi iz kojih se dobivaju naknade nisu veliki. A da ne bi ispalo da ti se dodvoravam možda i ja odlučim da te tužim. Razlog, to i tako nije važno, a mogu se pozvati i na to da mi nanosiš tešku duševnu bol jer si dosta viši od mene koji imam 183 cm. A to se oprostiti ne može.

| Broj posjeta: 1.315 |

Želite li komentirati? Objava: "Luka Špac-kleveta ili nešto treće?"

Imate li komentar?