Linićeva straćara u faveli

Kolumna Marijana VogrincaBlamaže Vladinih slonova u staklani nemaju kraja. Nevjerojatno! Tek što je utihnula afera s nenormalno skupim automobilima (više od 270 milijuna kuna), evo nove. Moralno još upitnije i novčano gotovo dva i pol puta skuplje. Državni blagajnik Slavko Linić uplašio se „galame sa sveučilišta“, pa se preko noći predomislio: zasad neće „provući kroz proračun“ onih 1,6 milijardi vlastitih visokoškolskih prihoda, što je nakanio.

Umjesto toga, uzet će zdravstvu 710 milijuna kuna kako bi ipak nekako sklepao rebalans državnog proračuna! Izgledat će kao limeno-kartonska straćara u brazilskoj faveli. Neće posegnuti u novčanik onih koji „bildaju plaće“, ali hoće u prazne džepove onih koji zajedno s obiteljima svakodnevno „bildaju gladovanje“!

Ljudi, više nema šanse u ovoj državi biti bolestan ni kad je već duša na jeziku! Životno presudnoj djelatnosti godišnje manjka više od 1,5 milijardi kuna, a sada se mora dodatno odreći 490 milijuna za zdravstvenu zaštitu (pretežno bolnička skrb), 210 milijuna za naknade (bolovanja, itd.) te 10 milijuna kuna za liječenje u inozemstvu. Bolnički krevet bit će premija na lutriji, naknade za bolovanje gotovo iznimka, a na liječenje u inozemstvo moći će samo ratni profiteri, mafijaški kumovi, uži Vladin kabinet i predsjednik RH Ivo Josipović! Ostali, majci, ne!

I najgluplji čovjek, ako uči, nešto nauči. I najbezosjećajniji tikvan, ako ga život pogodi u žicu, ipak pusti suzu ili tutne 50 lipa prosjaku u šešir. A ovi iz Vlade odavna su završili fakultete, pojedini magisterije i doktorate znanosti, prisegnuli na socijalnu pravednost, pa se ne bi na prvu moglo reći da su skupina glupaka. Makar neki tako djeluju kad ih novinarski mikrofoni i tv-kamere uhvate u neznanju, laži, neradu, promašaju, izmišljanju rezultata, neuvjerljivom obećanju, demagoškom podilaženju…

Nije se Linić uplašio „galame sa sveučilišta“ ili netom održane goropadne sjednice Rektorskog zbora, nego ponovno prijetećeg kažiprsta svoje kolegice Vesne Pusić na čija je usta progovorio sveučilišni lobi iz političkih fotelja oko nje, njihovih obitelji, prijatelja i poznanika. „HNS neće dopustiti da se dira u prihod visokoškolskih institucija“, bila je decidirana. Osvjedočeni sangvinik, kojem se ne tresu gaće ni od vlastitih stranačkih babaroga i nikom ne ostaje dužan, samo je podvio rep i progunđao si u bradu: „Evidentno je da mnogi ne poznaju hrvatske propise, a kad je to akademska zajednica, onda je to jako loše“.

Nije se Linić uplašio tog dana generalne probe sindikalno najavljenog kijevskog Majdana, gromoglasne larme između Banskih dvora i Hrvatskog sabora, nekoliko metara ispod svog prozora, a prepao se „galame sa sveučilišta“!? Ne bi mu taj „strah“ prošao ni među kikićima u dječjem vrtiću.

Pod teškom bruxelleskom šapom „obitelji kojoj oduvijek pripadamo“, državni blagajnik izvodi nasumične velike manevre u tijesnom trezoru prelijevanjem iz šupljeg u prazno ne bi li zamazao oči neoliberalnim zelenašima od moći i utjecaja, kojima je isključivo stalo do toga da Hrvatska redovito vraća dugove i pod investicijskom mantrom liberalizira tržište sve jeftinijom radnom snagom. Socijalna država je mrtva, radnik sa svojim prirodnim ljudskim potrebama ne postoji, a svetost profita i tržišta ničim se ne smije dovesti u pitanje. Sramotno, ali hrvatska socijaldemokratska vlast je spuštenih gaća pristala slijediti (i zaoštriti čak) HDZ-ovu dosljednu primjenu te strategije liberalnog kapitalizma.

Više uopće nije važno hoće li Linić svojim rebalansom pogoditi ukus gazda u Bruxellesu ili će za ovu godinu samo uvjetno proći prvi semestar u postupku prekomjernog deficita, ali jest itekako važno koliko će neumjesne financijske akrobacije u praznom državnom trezoru srozati ionako bijedan životni standard hrvatskih građana. Zašto je baš Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova, baš pod kišobranom najvažnijeg SDP-ovog koalicijskog partnera HNS-a, ustala žestoko braniti autonomiju akademske zajednice u odnosu na njezine „samostalne prihode“?

Zato što je, kao sveučilišna profesorica, bila, jest i računa da će biti osobno najtješnje povezana s akademskim ambijentom. „U ovom je trenutku“, tvrdi, „minimum da se fakultetima i sveučilištima ništa ne oduzima. Nadam se da ćemo jednog dana biti u situaciji da fakultete i sveučilišta financiramo da zaista mogu biti centri izvrsnosti.“ Danas, međutim, nema ni jednog hrvatskog sveučilišta među 500 boljih u svijetu. Naši rektori i prorektori tek su koju tisuću kuna slabije plaćeni od predsjednika RH (49.000 kuna bruto plaća), šišaju premijera i sve ministre, a od 2007. do 2013. godine povećali su si plaće 44 posto. Fakultetski dekani također su „tu negdje“, a „samostalni prihodi“ (uključujući masne školarine) uglavnom služe, Linić je točno rekao, za „bildanje plaća“, putovanja po svijetu, dnevnice i slične troškove.

Nije Vesna Pusić jedina u Vladi iz tog interesnog kruga. Akademski pedigre ili interese u toj zajednici također imaju Mirando Mrsić, Branko Grčić, Andrea Zlatar Violić, eventualno novopečeni doktor znanosti Siniša Hajdaš Dončić… Izravan osobni interes za to da se ne diraju „samostalni prihodi“ akademske zajednice ima i predsjednik Ivo Josipović. Neki od njih imaju sasvim lijepe, uredne i ne sasvim povremene prihode od „gostovanja“ na fakultetima, pa „samostalni prihodi“ itekako dobro dođu. A valja misliti i na sutra, kad ih birači najure s vlasti u oporbu. Tada će „samostalni prihodi“ dobiti još veće značenje.

I što da radi siromašni državni blagajnik, nego da direktive iz Bruxellesa prebije preko leđa najslabijih za koje pogrešno procjenjuje kako se ne mogu braniti. Dok im ne pukne film, pa s kukom i motikom pokucaju na vrata krivcima nakon što se prethodno obračunaju s Ostojićevim kornjačama.

Badava je Vesni Pusić docirati iz ugode svake vrsti o tome kako se vlast mijenja na miran način, izborima. Jest, dok građani imaju što jesti i mogu platiti račune! Inače ne. Toga bi, kao znanstvenica i uvažena sveučilišna profesorica baš za to područje, trebala biti svjesnija od ostalih kolega u Vladi. Možda ih i savjetovati u tom smislu umjesto da ultimativno ucjenjuje i državnog blagajnika i SDP, glavnog koalicijskog partnera.

| Broj posjeta: 791 |

Želite li komentirati? Objava: "Linićeva straćara u faveli"

Imate li komentar?