Laburisti Malte

Kolumna Jakoba Matovinovica JakseNa Malti je, na prvi pogled, “Politika” odnosno “Vlast” jednostavna – ili si za Laburiste, ili si za Nacionaliste. I tako već godinama. Trenutno Laburisti drže 34 od 69 mjesta u Parlamentu. No, kada uđemo u dubinu politike i strukture vlasti na Malti, vidimo kako nije sve tako jednostavno, kako se činilo na prvi pogled. Obje vodeće stranke u zemlji su koncentrirane na boljitak zemlje.

Do nedavno je stranka imala službeni Nacionalni predznak. Zvali su se Malteška laburistička stranka. Nakon dugog niza godina, i dokazivanja sebe kao stranke koja se na Malti zalaže za bolje sutra i za dobrobit svih državljana Malte, članovi stranke su konačno krajem studenog 2008. godine promjenili ime u “Stranka rada”, ili poznatiju skraćenicu “Laburisti” (Labour Party).

Svojim radom su dokazali da su više nego sposobni voditi glavnu riječ u politici i zastupati interese naroda na Malti, te su simbolično skratili svoj naziv, jer je narod Malte shvatio kako naziv stranke ništa ne znači – djela, i samo djela, su bitna kada su u pitanju političke stranke.

Laburisti Malte, kao i u svim drugim zemljama, surađuju sa sindikatima i drugim društvenim organizacijama od nacionalnog interesa.

Laburisti Malte, su sa ciljem da svakodnevno informiraju građane, ali bez direktnog utjecaja (ili što bi neki rekli “zloupotrebe položaja”) osnovali poduzeće, koje je vlasnik ili suvlasnik određenih novina i radio stanice. Na taj se način, vrlo transparentno, zna koje su novine u direktnom doticaju sa Laburistima, i nema potrebe za nikakvom “političkom korupcijom”, poput ZNA SE, ili TIMske zloupotrebe službenih položaja u cilju kontroliranja javnih medija.

Modernizacija stranke se značajno provodila nakon 1992. godine. Laburisti su izravno pobjedili na izborima, nakon čega su poduzeli nekoliko mjera kako bi se uklopili u nove uvjete u kojima se Malta nalazila. Prvi im je potez bio otvaranje novog sjedišta stranke u Briselu. Kupili su radio, te TV postaju, i tako bili prva politička stranka koja posjeduje takve medijske kuće.

1996. godine Laburisti su opet, bez ikakvih problema, dobili izravnu većinu glasova.

Nacionalisti su bili u šoku i krenula je politička kuhinja.

Na slijedećim izborima Nacionalisti su dobili većinu, te su davali sve od sebe kako bi Malta što prije ušla u Europsku Uniju. Nije im bilo važno hoće li Malta i Narod Malte biti spremni za EU, hoće li ekonomija Malte moći izdržati uvjete i obveze pod EU.

Laburisti su bili protiv prisiljavanja i preuranjenog članstva u EU. No, kako je Nacionalistička stranka držala vlast u svojim rukama, i doslovce imala ogroman utjecaj na način kojim se sve to prezentiralo narodu, referendum je prošao i Malta je ipak ušla u EU.

Kada su državljani Malte uvidjeli da su Laburisti imali pravo, bilo je prekasno, no na izborima za Europski parlament Laburisti su pobjedili, te su u EU parlamentu Maltu zastupali Laburisti. Narod je shvatio kako je bitno da upravo Laburisti štite interese njihove države i građana, jer su Laburisti bili jedini koji su bili iskreni u prezentiranju situacije prije i tijekom referenduma za učlanjenje Malte u EU.

2009. godine Laburisti su opet dobili većinu glasova za zastupnike u Europskom Paralamentu.

Narod Malte je pokazao svoju razinu demokratičnosti u tome što na izborima ne miješaju kruške i jabuke.

Na izborima za Parlament gledaju i biraju one za koje misle da bi mogli održati blagostanje, ili ako su promjene potrebne otvoreno biraju onu opciju koja im to nudi. Gledaju na to da li se zastupnik iz njihovog kraja zalaže za njih i koliko se trudi za razvitak tog kraja (tzv. “lokalni patriotizam”).

Kada biraju zastupnike za Europski parlament opet ne gledaju tko je na vlasti, već biraju one kandidate u koje imaju povjerenja da se neće prodati kada su nacionalni interesi u pitanju.

Interesantno je to, da na nivou Europske Unije, državljani Malte biraju Laburiste kada je zadaća nacionalni interes, a ne tzv. Nacionaliste! A onda se postavlja pitanje:

Što su to “Nacionalni interesi” ako nisu zaštita interesa “nacije” (naroda te države)?

Linkovi:

http://www.partitlaburista.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Labour_Party_%28Malta%29

Čitajte i ostale članke iz istog serijala:

| Broj posjeta: 1.841 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti Malte"

Imate li komentar?