Laburisti Irske

Kolumna Jakoba Matovinovica JakseKoliko je ljudi pomislilo da Irska i RH imaju puno toga zajedničkog?

U čemu se razlikuju Hrvatska i Irska?

Kod nas, malo je onih koji če tražeći razlike znati reči nešto više od toga da Hrvati piju ‘Žuju’, ‘Osječko’, ‘Velebitsko” (ili neku drugu domaću pivu) a Irci piju ‘Kilkenny’ ili ‘Guiness’ i da je Irski svetac zaštitnik Sveti Patrick dok večina ne bi znala da je Sveti Josip Radnik zapravo zaštitnik nas Hrvata… što nas dovodi do onoga što je donekle i činjenica da su večina stanovnika Irske kao i R. Hrvatske Krščani i večina te iste večine su Rimokatolici.

Neki od nas bi znali reči kako je Irska bankrotirana država u EU-ropskoj Uniji, a Hrvatska je bankrotirana država izvan EU. Pa čak bi neki rekli da je Irska vječno čekala primitak u EU-ropsku Uniju kao što je danas RH u vječnom čekanju svoje EU-ropske sudbine.

A sličnosti?

Četiri i pol milijuna stanovnika u zemlji i ogromna dijaspora čine Irsku i Hrvatsku u demografskom smislu gotovo blizancima.

Irci su nacija koja je došla do svoje države 1922 godine, nakon trogodišnjeg rata s Engleskom. Hrvati su svoju državu platili petogodišnjim ratom protiv Jugoslavije.

Nacionalna država i za Irce i za Hrvate stoljetni je san kojeg su i jedni i drugi uspjeli ostvariti tek nakon stoljeća krvave borbe i bezbrojnih žrtava. Oba naroda danas imaju dvije države u kojima su konstutivan narod i oba naroda su starosjedioci pokrajina u susjednim državama. S time se iscrpljuje lista sličnosti i počinje se odmotavati lista gotovo nepremostivih razlika.

U čemu?

Prije svega razlika je u odnosu prema vlastitoj državi koja je kad je riječ o Irskoj i Hrvatskoj nemjerljiva. Budući svi manje više znamo što se zbiva u Hrvatskoj, što se događa sa Irskom i zbog čega smo uopće postavili ovakvo pitanje?

Odakle ova razlika između odnosa prema državnom suverenitetu između Irske i Hrvatske?

Dok Irska svoj suverenitet ljubomorno čuva, Hrvatska se svojim razbacuje na sve strane otkidajući sama sebi sve veče njegove dijelove gotovo nutkajući svakoga da uzme komad teritorija ili što je mnogo gore, mogućnosti da sami o sebi donosimo odluke. Gotovo mazohistički Hrvatska pokazuje da joj nije stalo do nje same. Oni koji misle da nije tako, neka se pitaju samo jedno pitanje;

Tko je birao tu vlast koja doslovce trguje sa Hrvatskim suverenitetom? Ja nisam ali neki od mojih susjeda, poznanika i čak rodbine sigurno je!

Iako su Irci vodili aktivnu borbu za nezavisnost oko dvije stotine godina, Hrvati ih u svojoj priči sedam stotina godina borbe za vlastitu državu daleko nadmašuju. Znamo li što govorimo i govorimo li sebi istinu, ako smo samo nakon deset godina samostalnosti počeli svoj suverenitet prenositi na nekog drugog u toj mjeri da nam mogući dolazak MMF-a predstavlja samo tehničko pitanje?

Ili kada večina naših zastupnika u Hrvatskom Saboru u suradnji sa Vladom, koju su oni izabrali kao naši zastupnici, nas upisuju u NATO savez ili EU-ropsku Uniju bez referenduma?

Nadajmo se da se negdje u pozadini pojavljuju pojedinci koji će na vrijeme shvatiti da još nije kasno i da državu koju još uvijek imamo ne treba dati u ruke tuđoj birokraciji već oduzeti iz ruku onih koji je ne zaslužuju.

Kada pogledamo kako Irci žive onda se pitamo,

Tko im to rukovodi sa državnom politikom? neovisno o tome bili u poziciji ili opoziciji, jer kao što sam naglasio Irac je ipak Irac i voli svoje.

Sada dolazimo do zaključka cijele ove usporedbe. Irski Laburisti su jedna od tih političkih opcija koja je pomogla dovesti Irsku u prvih pet zemalja po pitanju kvalitete života.

Top 5 zemalja ovog svijeta za život su:

1. Norway
2. Iceland
3. Australia
4. Ireland
5. Sweden

Da li je potrebno spomenuti kako su Laburisti najutjecajnija politička stranka u svim tim zemljama!

Male su šanse da je ovakav trend u cijelome svijetu puka slučajnost.

Neki bi rekli “2+2=4” ali kao što vidimo ima dovoljan broj onih koji i dalje negiraju dokazane rezultate Labuirsta i to u svim krajevima kugle zemljske.

Hajdemo vidjeti kako su Laburisti u Irskoj ustrojeni, jesu li Laburisti Irske, kao i u ovim drugim zemljama sa spiska stranka koja je prilagodila ideju “Laburizma” sa potrebama države i nacije koju zastupaju i za koje rade.

Laburisti Irske je organizacija u kojoj svaki državljanin Irske može biti član. Članica je organizacije koju su nazvali “Dail” (Dáil), u kojoj su sindikati članovi i razne socijalne organizacije.

Imaju vrlo sličan ustroj kao i Laburisti Australije, sa unutarstranačkom organizacijom u kojoj Parlamentarci imaju svoju organizaciju, Glavni Odbor i Nacionalno Vijeće.

U Sjevernoj Irskoj gdje su Irci također konstutivan narod, Laburisti imaju Forum, ali sporazumno se natječu na izborima. Daju svoju službenu podršku Sjeverno-Irskoj Socijaldemokratskoj stranci rada.

Kao politička stranka koju su sindikalisti osnovali, tradicionalno Stranka rada – Laburisti u Irskoj zastupaju one ljude koji žive od svoje zarađene plače.

Sindikati i dalje šalju svoje delegate na Nacionalnu Skupštinu stranke i sudjeluju u procesu kojim se stvara program i opča politika Laburista u Irskoj.

Unutar stranke postoje slijedeći odjeli:

Mladež Laburista

Žene Laburista

Sindikalisti Laburista

Viječnici (Lokalni zastupnici) Laburista

i ‘Jednakost’ Laburista (u ovom odjelu su grupe ili udruženja Laburista koje se bore za jednakost i pravdu unutar stranke i u društvu)

Trenutno ima 11 sindikata u popisu strateških partnera Laburista Irske, a među kojima su svi največi i najutjecajniji sindikati Irske:

 • Unite the Union
 • Munster & District Graphical Society
 • Irish Municipal Public and Civil Trade Union (IMPACT) Municipal Employees Division
 • National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT)
 • General, Municipal and Boilermakers’ Union (GMB)
 • Services, Industrial, Professional and Technical Union (SIPTU)
 • Bakers, Food and Allied Workers Union (BFWAU)
 • Transport Salaried Staffs Association (TSSA)
 • Union of Construction, Allied Trades and Technicians (UCATT)

Socijalna društva koja su direktni partneri stranke su:

 • Labour Party Lawyers Group
 • Association of Labour Teachers
 • Labour Social Services Group

Laburisti Irske, se čvrsto drže socijalni načela:

Demokracija,

Sloboda,

Jednakost,

Društvo

Svima a ne samo nekima!

Možda je sada malo lakše prepoznati razlike između Irske i Hrvatske!

Inspiraciju kao i dio ovog teksta sam dobio nakon nekoliko sati proučavanja sličnosti i razlika Irske i Hrvatske.

Koliko je potrebno išta nadodati na ovo što je ovdje rečeno je pitanje na koje svaki od nas može sebi odgovoriti, a odgovor ovisi isključivo o tome jesmo li u stanju zbrojiti 2+2 = ?

Links:

http://www.labour.ie/

http://www.labour.ie/women/

http://www.labour.ie/youth/

http://en.wikipedia.org/wiki/Labour_Party_%28Ireland%29

| Broj posjeta: 2.082 |

1 komentar u "Laburisti Irske"

 1. [b]Sveti Josip Radnik[/b] je ustanovljen puno godina kasnije nego li je Hrvatski sabor izglasao sv. Josipa zaručnika BD Marije za zaštitnika Hrvatske.

Imate li komentar?