Kukuriku uputnica za groblje

Kolumna Marijana VogrincaBivši direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić, poznat po manekenskom nadzoru čistoće u zahodima na autocestama, zaljubljenosti u tv-kamere i natječaju na kojem je njegova supruga osvojila prvu nagradu (12.000 kuna) za promotivni turistički slogan („Hrvatska raj na zemlji“), proveo je od listopada 2012. godine 139 dana na bolovanju, neplaćenim danima i godišnjem odmoru. Bolovanje je opet otvorio 6. kolovoza 2013., neposredno nakon godišnjeg odmora. Malo-malo, pa čovjeka nema na poslu na kojem je, navodno, primao 22.000 kuna, pa 17.000 i najzad 12.000 kuna mjesečno.

Nakon što je „bolestan“ opet osvanuo na tv-ekranu, počeo je postupak za otkaz ugovora o radu. Bulić, sada i kao predsjednik Gradskog vijeća Dubrovnika, potegao do odvjetnika radi obrane od mobinga u HTZ-u.

Godišnji odmor mu je završio 4. kolovoza, a već je 6. bio prisiljen opet leći u krevet, s urednom liječničkom dokumentacijom, potpisima i žigovima kao što nalažu propisi. Niko Bulić je samo jedan od 4,3 milijuna potencijalnih hrvatskih pacijenata, čije bi zdravlje (konačno i život!) trebalo biti u hiperosjetljivoj vezi s onih pet nedostajućih zdravstvenih milijardi u državnom proračunu. Bez obzira je li to kukavičje jaje HDZ-ovski smišljeno smjestio Rajku Ostojiću njegov prethodnik Darko Milinović – da bi ga poslije krstio epitetom najgoreg ministra zdravstva u hrvatskoj povijesti – ili je sustav odveć neracionalan i rastrošan, tek, od 1. rujna će liječniku samo oni koji baš moraju, a liječit će se najjeftinije kad je baš neizbježno.

Nećeš, majci, s proljevom, virozom ili anginom (makar se razvila u upalu pluća) tjedan dana besposličariti pred televizorom ili potajno tucati kune u fušu! Dobit ćeš najjeftini lijek i – iz ordinacije ravno na posao. Nećeš ni s dijabetesom tipa 2 specijalisti u bolnicu, nego opet svom liječniku opće prakse, koji će odlučiti što ćeš i kako ćeš! Ako poželiš bolji/skuplji lijek, e, to ćeš platiti iz svog džepa! Specijalisti više neće određivati bolovanja, pratiti kronične bolesnike, neće biti bolničkih pretraga, nego u domovima zdravlja, bolničko liječenje bit će manje-više iznimka… Divota jedna!

I, računa zdravstveni ministar, time će se znatno smanjiti proračunski izdaci za zdravstvo, rasteretiti bolnice, racionalizirati i pojeftiniti zdravstvene usluge, gotovo ukinuti liste čekanja (na njima oko 500.000 pacijenata), sniziti troškovi i racionalizirati potrošnja lijekova i još čuda toga. Kako će u svemu proći „boležljivi“ Bulić, svikao na HDZ-ovsku kraljevsku raskoš i lagane ruke s državnim novcem, manje je važno, jer nacionalne gigante tog tipa ne pogađa nikakva restrikcija.

Zato je gadno nagrabusio običan, mali čovjek i građanin bez zvučnih titula, bez političko-stranačke logistike, bez rodijačkih i inih VIP veza, bez pristupa moćnicima iza posvećenih vrata državnih i crkvenih ureda, mali čovjek s debelim minusom na računu, bez redovnih ili ikakvih primanja, bez radnog mjesta i lipe u džepu… E, na tima će se trenirati strogoća zdravstvenih ušteda Kukuriku koalicije, koje su valjda – jedino logično! – sračunate na drastično smanjenje broja umirovljenika (gotovo svih 1,2 milijuna imaju po nekoliko bolesti, pa su non-stop kod specijalista i po bolnicama) te na smanjenje broja radno sposobnog stanovništva, jer je ionako sve manje radnih mjesta, nema novca za nezaposlene, socijalu i sličan luksuz… Natalitet jest negativan, ali treba biti još manji, jer ionako nedostaje 1000 pedijatara, nema tko plaćati patronažu, nema mjesta u jaslicama i vrtićima, cijene dječjih potrepština dnevno lete u nebo… Manje djece, manje problema!

Novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, hospitalizaciju, dijagnostičke pretrage i ambulantno liječenje podrazumijeva i državni mito, unosne bonuse liječnicima u primarnoj zaštiti ne bi li ih se pridobilo što više za nečastan posao u režiji Ministarstva zdravstva i HZZO-a. Racionalizacija sustava i liječenja radi poboljšanja kakvoće da, ali nikakve proračunske uštede nisu vrijedne masovnog srozavanja nacionalnog zdravstvenog kartona. Na to nema pravo nijedna vlada, pa ni Kukuriku koalicija nije dobila pogrebnički mandat za hitno slanje građana na groblja, jer se neće odgovarajuće liječiti. Uz Mrsićevu logistiku o mirovini u dobi od 67 godina? Ali, Vlada ne odrađuje zdravstveni mandat za koji je itekako odgovorna: ukloniti nemarno, lijeno i nesposobno medicinsko osoblje, racionalizirati organizaciju rada i mrežu ustanova i prorijediti vojsku umišljenih bolesnika. Tu su velike uštede, a ne na zdravlju.

„Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenata i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike u 5000 ordinacija primarne zaštite, koji više neće biti administratori bolničkih liječnika“, manje-više neizravna je preporuka zamjenice ravnatelja HZZO-a Tatjane Prenđe Trupec da si bolesnici od 1. rujna počnu tražiti grobno mjesto. Otkad to liječnik primarne zaštite u nekom gradiću više zna o simptomima, recimo karcinoma, dijagnosticiranju te bolesti, liječenju i lijekovima od specijalista koji se svakodnevno time bave u specijaliziranim ustanovama? Obiteljski liječnik će odlučivati o životu i smrti i teških bolesnika, a dosad se, čast iznimkama, godinama bavio gripama, grloboljama, virozama, dijarejama, ubodima insekata, krpanjem ogrebotina… i beskonačnim administriranjem, zainteresiran ponajviše za farmaceutske provizije? Budalaština!

Zašto onda liječnici idu na specijalizaciju i trse se oko znanstvene izvrsnosti u nizu medicinskih područja kad te poslove, neusporedivo jeftinije, mogu obavljati – bez uvrede! – seoski liječnici opće prakse, koji su možda preskočili koje predavanje na studiju ili, ne daj bože, djelomično kupili diplomu? A, i ti najjeftiniji lijekovi su zapravo luksuz. Zašto ne liječiti bolesne još jeftinije: pripravcima trava i čajevima iz trgovine? Nakon što si bolesnik sam odredi od čega boluje: ukuca u računalo simptome, a elektronička pamet u djeliću sekunde ispali dijagnozu. Zatim hitro po jeftini čaj o trošku HZZO-a ili po neki od „lijekova“/“ortopedskih pomagala“ kakve medijski EP nudi za ama baš sve tegobe i jamči 100-postotnu učinkovitost.

Čemu uopće liječnik – i sveznadar i specijalist!? Masne doprinose za zdravstvo, u proračunskom interesu države, valja zadržati, pa i podebljati. Zna ovaj narod da Vlada radi u njegovom interesu. Čak i kad neizravno predaje Hrvatsku stranim korporacijskim divovima kao poligon za masovno besplatno testiranje jeftinih generičkih lijekova. Čemu trošiti novac na miševe, majmune, kaveze…? Imamo Hrvatsku! Evo, ministre Ostojiću, besplatnih ideja za još veće uštede od predviđenih modelom koji nema ni Sjeverna Koreja. Premijer Zoran Milanović i državni blagajnik Slavko Linić znat će nagraditi štedljivost, domišljatost i poduzetnost.

| Broj posjeta: 1.629 |

Želite li komentirati? Objava: "Kukuriku uputnica za groblje"

Imate li komentar?