Kome smeta opće dobro i solidarni javni zdravstveni sustav

U trenutku približavanja parlamentarnih izbora Hrvatski su laburisti pozvani na mnoge skupove kako bi predstavili svoj program vezan uz zdravstvo i socijalnu skrb.

Kako bi se što više približili problemima u zdravstvu, prvenstveno onima vezanim uz prava pacijenata razgovarali smo s predsjednikom Udruge hrvatskih pacijenata, gospodinom Marijom Drljom.

Marijo Drlje, diplomirani ekonomist, rođen je u Zagvozdu, živi u Zagrebu. Umirovljeni časnik HV-a osnovao je Udrugu hrvatskih pacijenata 2004. godine i od tada svoj život posvećuje borbi za jačanje solidarnog javnog zdravstvenog sustava i prava na liječenje svih bolesnika. Zanimljivo je kako je razgovor s predsjednikom Udruge hrvatskih pacijenata vodio upravo jedan liječnik, Dragan Maloševac, aktivni član Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Gospodine Drlje, možete li nam kratko pojasniti što je to Udruga hrvatskih pacijenata?

Udruga hrvatskih pacijenata je grupa građana koja je osnovala udrugu samo s jednim ciljem, a to je borba za sve, posebno za „male“ ljude koji nemaju novca i veza u njihovim najtežim trenucima života. Naš cilj je borba za sve obespravljene bolesnike i za solidarni javni zdravstveni sustav koji će svima omogućiti jednako pravo na liječenje u trenutku potrebe, a po odluci savjesnih humanih liječnika. Želimo sačuvati opće dobro, solidarni javni zdravstveni sustav.

Što je po vama bit problema u postojećem zdravstvenom sustavu?

Smatramo da je trenutna organzacija zdravstvenog sustava neodrživa u smislu propadanja javnog zdravstvenog sustava! U Hrvatskoj treba hitno i odlučno donijeti novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u području zdravstva na svim razinama. Odmah treba strogo odvojiti privatno od javnog zdravstva.

Imamo apsurdnu situaciju u kojoj se sustavno ističe manjak liječnika u Hrvatskoj, a istovremeno se liječnicima iz javnog sustava omogućava rad u privatnom sektoru!? Nemamo ništa protiv razvoja privatnog zdravstva, ali je nedopustivo da se ono razvija na uštrb javnog solidarnog zdravstvenog sustava. Trenutna situaciju u zdravstvu dovodi do sve veće tajkunizacije solidarnog javnog hrvatskog zdravstvenog sustava.

Koje rješenje predlažete kako bi se izbjeglo urušavanje javnog zdravstvenog sustava i problemi na koje stalno upozoravate?

Rješenje je u kvalitetnijim zakonima koji bi jasno definirali pravila igre u hrvatskom zdravstvu. Transparentni prikaz financijskog poslovanja svih institucija u zdravstvu, doslovno u svaku lipu, a prvenstveno transparentno financijsko poslovanje HZZO-a. Mi smo u Udruzi hrvatskih pacijenata svijesni činjenice kako su u Hrvatskoj liječnici potplaćeni za svoj težak i odgovorni rad, ali i oni bi morali biti plaćeni prema njihovom stvarnom radu. Novac bi trebao ići za bolesnikom uz strogu kontrolu stvarnog rada. Na taj način liječnici ne bi bježali u privatni sektor, imali bi veću plaću, „laki“ novci bi ostali u javnom solidarnom zdravstvu, bolesnici bi bili zadovoljniji, a liste čekanja bitno manje! I svakako donijeti spomenuti novi zakon o sprečavanju sukoba interesa. Strogo odvojiti javno i privatno. Zakonom strogo zabraniti miješanje privatnog i javnog zdravstva.

Već šest godina tražimo da se raspiše referendum i da se pitaju građani kakvo zdravstvo žele, solidarno javno ili privatno?

Odluku građana na referendumu morala bi poštivati politika i realizirati je u praksi. Dobili bi svi, i građani i politika. Konačno bi politika morala služiti svojim građanima. Zar ne? Boje li se političari svojih građana?

Kakav je vaš odnos prema Koaliciji udruga u zdravstvu?

Udruga hrvatskih pacijenata nije član KUZ-a, ali iskreno podržavamo svaku incijativu i svaku udrugu koja se bori za prava pacijenata!

Podržavamo i pomažemo u osnivanju i novih udruga jer smatramo da je to istinsko bogatstvo naše države. Jako je dobro da se što više građana uključi u aktivan doprinos u izgradnji boljeg, humanijeg i dostupnijeg solidarnog javnog zdravstvenog sustava. Mi u UHP-u smo sklopili sporazum o suradnji s mnogim udrugama na načelu da podržavamo zajedničke projekte ali da udruge zadrže svoju samostalnost.

Što ste u posljednje vrijeme konkretno učinili za provođenje vlastitih ideja?

Organizirali smo mnoge akcije, a početkom ove godine uputili smo i javno pismo Krik predsjednici Vlade Republike Hrvatske koje je bilo naš apel za spas solidarnog javnog zdravstvenog sustava kojeg Vam evo dajem. Mi u UHP svaki dan dobijamo pisane pritužbe, slušamo usmene kritike i pritužbe građana u tramvaju, na ulici, na utakmici, u crkvi, na tržnici i u svim sferama društvenog života. Uvijek nastojimo pomoći bar savjetom, a svaku pisanu pritužbu proslijeđujemo odgovarajućim institucijama i tražimo rješenja. Svakodnevno ukazujemo na predugačke liste čekanja i tražimo njihovo smanjenje! Jedno od mogućih rješenja je stavljanje u funkciju neiskorištenih kapaciteta u drugoj smjeni u bolnicama i domovima zdravlja. Načina je mnogo, samo je potrebna dobra volja!

No, čini mi se da se u zadnje vrijeme sve manje pojavljujete u medijima? Da li posustajete u svojoj borbi?

Ne, nema posustajanja. Osobno sam zadnjih 15 godina svog života posvetio borbi za prava pacijenata i ustrajat ću u tome dok god budem imao snage. Ovih dana izaći će i moja knjiga Krik solidarnosti, kome smeta opće dobro solidarni zdravstveni sustav, u kojoj će biti prikazano što bolestan čovjek mora sve prolaziti kada teško oboli u postojećem zdravstvenom sustavu. U knjizi opisujem borbu i nevolje običnog „malog“ čovjeka kojeg životna sudbina doslovno preko noći može pretvori u bolesnika, u nekoga kome sustav okrene leđa u trenucima kad mu je pomoć najpotrebnija.

O mojim nastupima u medijima ne odlučujem ja već mediji. Uostalom nisam samo ja tu. Točno je da je interes manji što može stvarati lažni privid da je problema manje. Naprotiv problema je sve više i upravo zbog toga sam donio odluku da napišem knjigu ko
ja izlazi za dva tjedna.

Gospodine Drlje, hvala na razgovoru. Želim vam puno sreće i zdravlja u vašem daljnjem radu!

Gospodine doktore, hvala vam na lijepim željama! I ja vama želim obilje zdravlja i svaku sreću. Hvala vam na pozivu na ovaj razgovor i što se zanimate za naš rad.

— Dragan Maloševac, dr. med., Hrvatski laburisti – Stranka rada

| Broj posjeta: 2.149 |

1 komentar u "Kome smeta opće dobro i solidarni javni zdravstveni sustav"

  1. Bravo laburisti! Hajde da bar netko vodi brigu i o običnim ljudima i njihovim svakodnevnim problemima.

Imate li komentar?