Kako je missica na trenutak spasila Hrvatsku

Kolumna Branko VuksicVijest je naoko nevjerojatna: „Miss Universe Natalija Prica primila je premijerku Jadranku Kosor!“ Pa, gdje toga ima da missice primaju premijer(k)e?! U Hrvatskoj. Nigdje drugdje. Pojasnio je glasnogovornik Vlade Mladen Pavić i detalje: „Premijerka je vidjela izjavu Natalije Prica da joj je uzor i da bi je htjela upoznati, pa joj je J. Kosor odlučila ispuniti tu želju. Odazvala se pozivu i našle su se na kavi. Sve je bilo spontano.“

Jadranka Kosor poput zlatne ribice ispunjava želje? Figu frišku. Ide tamo gdje joj se dive. Tamo gdje joj bez kriterija plješću. Tamo gdje joj neće postavljati neugodna pitanja.

I radnice Kamenskog su, sjećate se, imale želju da ih – dok su štrajkale – posjeti premijerka, ali je J. Kosor ostala na te želje gluha. Kada su je novinari nekoliko puta podsjetili da uporno ne ogovara na pozive obespravljenih žena koje su tajkuni, uz pomoć politike, istjerali na ulicu, premijerka je odgovorila da se neće s njima sastajati pod pritiskom.

Tko ju je pritiskao?

Istina. Vlada pod njenim vodstvom služi isključivo krupnome kapitalu. Dio krize J. Kosor je rješavala tako da je najveći teret prebacila na leđa upravo onih koji žive od svojega (minuloga) rada. Ne samo da je tajkunima, bankama i međunarodnim korporacijama ostavila svaku (nezasluženu) lipu u džepu, nego im iz dana u dan omogućava bogaćenje na račun najsiromašnijih. Pa i na račun sada već bivših radnica Kamenskog, kojima – sasvim sam siguran – J. Kosor nije uzor. Ako je i nekad bila, sada više nije. J. Kosor može biti uzor samo djevojkama koje još nisu na svojim leđima osjetile politiku Vlade.

No, ne slažem se s novinarima koji su ustvrdili da je premijerka Kosor umjesto da rješava probleme pijuckala kavu s missicama. To što se poput tepiha prostrla organizatoru Miss Universe te otišla u Westin odlična je vijest. Evo i zašto. Kada radi, Vlada iz minute u minutu zadužuje ne samo nas već i naša buduća pokoljenja, koja će krvavo plaćati njihovo neznanje i hohštapleraj. Treba zahvaliti gospodični Nataliji koja je, barem na pola sata, onemogućila premijerku da napravi neki novi dug ili, nekom svojom odlukom, zatvori pokoje radno mjesto. Što je Hrvatska zaduženija, što BDP više pada, što Hrvatska čvršće zauzima posljednja mjesta na svim ljestvicama napretka, što je zaposlenih sve manje, premijerka je sve nasmijanija i optimističnija. Što je nama lošije, to je njoj bolje.

Zašto, pobogu?

Odgovor treba potražiti u prvim premijerkinim koracima pod reflektorima. Naime, J. Kosor je kao gimnazijalka izabrana za pratilju miss lipičkih bazena. I do danas je prati ta karma pratilje. Uglavnom moćnika. Odazvavši se pozivu Miss Universe, J. Kosor je napravila jedan od najboljih poteza u desetljeće i pol dugog političkoj karijeri. Na žalost, missica je premijerku zadržala prekratko.

| Broj posjeta: 1.051 |

1 komentar u "Kako je missica na trenutak spasila Hrvatsku"

  1. Istinita tregikomedija!!
    Baba

Imate li komentar?