Kako je ministar Vrdoljak otkrio Jadran i smislio plan industrijalizacije?

Kolumna Nikole VuljanicaRečenica „Pospremamo nered i dovodimo državu u red”postala je svakodnevnom poštapalicom naše Vlade. To je, uvjereni su, odličan spin kako se nitko ne bi pitao zašto je država u potpunom kolapsu i za koga doista ova Vlada radi? Otprilike znam za koga, ali sam precizno siguran da za građane ne rade.

Pa tako nam veselo prodaju priču o resursima koje su našli u Jadranu i eto čuda, Norvežani su taj ogroman posao napravili za nas jer smo im simpatični i hoće nam pomoći

Nakon ovog otkrivanja svima će nam svanuti. Nezaposleni će dobiti posao, smanjit će se liste čekanja u bolnicama, djeca će dobiti besplatne knjige, umirovljenici veću mirovinu, a mladi će ostati u Hrvatskoj. Zaboravih reći i da će se demografska slika promijeniti, radit će se djeca. A nafta će teći potocima. Prava ikebana.

U Vrdoljakovu priču ne vjeruje nitko, pa ni sam Vrdoljak.

Norveški Spectrum istraživao je „toplu vodu” koju je već INA istražila pa se pitamo nisu li se u biti isti podaci samo dali Spectrumu da bi oni njima mogli manipulirati kako žele, odnosno ponuditi kome žele. Nešto maglovito u tom smislu je potvrdilo i Ministarstvo gospodarstva. Tko uopće želi još razmišljati o tome kako iskoristiti prirodne resurse poput nafte i plina kad je bolje prodati cijeli Jadran i uzeti „pinku”, iliti koncesiju, a drugi nek¨ rade što god žele od Jadrana. Neće oni Jadran nikuda odnijeti. On tu stoji od stoljeća sedmog, a vjeojatno i prije.

No iz Ministarstva tzv gospodarstva čudima nikad kraja, eto i „Industrijske strategije”.

Znate onu, kad ne znate što raditi samo nižete strategije koje nikome ne služe niti ih itko koristi, ali lijepo zvuče jer kad kažete da nešto planirate to je isto kao da ste to i napravili.

Iako se sa strategijom kasni pola godine, napokon je ugledala svjetlo dana. Svima je jasno da ni ovaj dokument neće donijeti ništa novo ni pametno osim polemika, jer je Vlada pokazala da joj mišljenje struke nije bitno. Vlada je, naime, trenutkom izbora pobrala svu pamet ove zemlje i svaki prigovor je pomalo blesav, a u pravilu neumjesan.

Kad slušate stručnjake iz Ministarstva gospodarstva i okolnih ministarstava možete uglavnom čuti floskule koje nitko ne razumije tipa, treba nam više spremnosti, kompromisa, razvoja, podizanja svjesnosti o industriji, sinergijskog djelovanja… i stotine sličnih čuda.

Do 2020. godine trebalo bi u industriji biti 85000 radnih mjesta, kaže vlast.Živi bili pa vidjeli (kako tko, što bi rekla kokoš). Do sada nisu ni jedno novo mjesto stvorili, ali su sve vlasti tisuće postojećih uspješno godinama uništavali.

Temeljno pitanje je kakvu industriju Hrvatka treba i je li Hrvatska jedinstven prostor u kojem se može primijeniti isto načelo?

Iza ove strategije ne stoje instrumenti fiskalne politike (a monetarna politika u Hrvatskoj je nepristoja riječ i dobro odgojeni političari ju i ne spominju) niti je jasno što se događati s malim poduzećima koja moraju biti motor razvoja. Ova Vlada nije u stanju osigurati fiskalnu stabilnost (monetarnu joj osiguravaju drugi i za svoju korist) niti zna smisliti atmosferu olakšanja koju bi poduzetnici mogli osjetiti.

Vremenski, obećanja o svjetloj budućnosti odigravaju se na kraju mandata Vlade, odnosno u sljedećem mandatu. To znači dvije stvari. Prvo, nemojte računati na nas, mi se samo uigravamo i popravljamo dosadašnje, i drugo, glasajte za nas još jednom pa da vidite kako će vam sjajno biti. Hrvati jesu naivni i brzo zaboravljaju, ali tako naivni nisu i tako brzo ne zaboravljaju.

| Broj posjeta: 681 |

Želite li komentirati? Objava: "Kako je ministar Vrdoljak otkrio Jadran i smislio plan industrijalizacije?"

Imate li komentar?