Imunološki zavod namjerno uništen, djeca s poteškoćama čekaju svoja prava, a ministri se bezbrižno voze u novim Audijima

Kolumna Nikole VuljanicaOvo je naslov s jednog portala i mislim da je dobar i za ovu kolumnu.

Dolaskom SDP-a na vlast i stvaranjem nekoliko novih ministarstava, stavljeno je na znanje (urbi et orbi) kako će to biti zbog bolje brige za skupine građana o kojima se brinu pojedini resori. Poslije je postalo posve jasno da je to političko razdvajanje i spajanje bilo upravo zbog zbrinjavanja partijskog kadra, kojem je obećano mjesto ministra i u ministarstvima. Što se događa? S dolaskom svake Vlade, stvaraju se nova ministarstva, tako da za koju godinu možemo očekivati i Alan Fordovo Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

Ministarstvo za socijalnu skrb trebalo je socijalnu zaštitu u Hrvatskoj učiniti učinkovitijom i stvarno zaštiti one koji to sami ne mogu. Tome i služi država, kao i porezi koje plaćamo.

No, naš je sustav načelno drugačiji. Poreze plaćaju svi građani, a zaštitu dobivaju oni koji su bliže vlasti. Kad se odlučuju kome uzeti, Vlada baca novčić, pa je tako ovaj put bilo umirovljenici – glava, a djeca s poteškoćama u razvoju – pismo. Umiješala se Hrvatska stranka umirovljenika i rekla:”Dajte ljudi, ne smijemo opet udariti po umirovljenicima, stižu izbori za Europski parlament.” Premijer je shvatio da mu je koalicijski partner u pravu, pa su se odlučili za djecu s poteškoćama u razvoju. Umirovljenici će doći na red poslije izbora.

Status njegovatelja ćemo oduzeti roditeljima i skrbnicima, ni na ortopedska pomagala više nemaju pravo kao prije, a možemo im srezati i povlastice na cijene energenata. Roditelji na prosvjedu na Markovom trgu ovoga tjedna pokazuju cipele koje koštaju preko 1500 kn i koje njihova djeca moraju nositi 2 godine, jer im tako nalaže HZZO, a ravnatelj iste te institucije kaže „Pa što, i ja svojoj djeci kupujem cipele!” Stvarno, svake dvije godine?

Prosvjednici nešto traže od vlasti a ona je imuna na prosvjede, pa nitko nije izašao pozdraviti djecu koja su došla iz različitih krajeva Hrvatske i smrzavala se na debelom minusu. Ministri su se dovezli u Audijima, brzo odjurili u svoje urede (da se ne bi smrzavali ili da im ne promoče skupe cipele, koje vjerovatno koštaju kao nekoliko ovih ortopedskih).

To nije jedina tragedija ovog tjedna. Eto politički vođa Imunološkog zavoda, koji se naziva zadnjim direktorom, počastio je svoje radnike čudnim i smrdljivim nazivom. a novom se vlasniku ponudio kao vrstan kadar. Ima tu neka partijska veza, ali to, očito, nije bitno.

Na ovu grubu i otvorenu pljačku, koja nas podsjeća na rane devedesete, nitko nema odgovora niti je ikoga briga. Ravnatelj Imunološkog zavoda došao je s jednim ciljem – da uništi instituciju i pokloni ju u bescjenje partijskom prijatelju ili prijatelju partije. Cjepivo protiv tetanusa ćemo uvoziti, a radnici će se smjestiti u najvećoj tvrtki u Hrvatskoj, Zavodu za zapošljavanje.

Ravnatelj kao dobar politički kadar i uspješan biznismen, dobit će novi posao i bit će opet ravnatelj nečega, ili savjetnik, što je isto zgodna pozicija.

Vlada će reći da su spasili tvrtku jer su je poklonili u privatno vlasništvu i da od državnog interesa uopće ni nije proizvodnja cjepivo, jer to i nije briga vlade, a sustav zdravstva ionako, po njihovim planovima, treba uskoro funkcionirati na američki način. Tko ima novca preživjet će, a ostali će napustiti svijet i otići na drugi. Tamo je, vjeruje se, bolje.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/blog/130-imunoloski-zavod-namjerno-unisten-djeca-s-poteskocama-cekaju-svoja-prava-a-ministri-se-bezbrizno-voze-u-novim-audijima.html

| Broj posjeta: 586 |

Želite li komentirati? Objava: "Imunološki zavod namjerno uništen, djeca s poteškoćama čekaju svoja prava, a ministri se bezbrižno voze u novim Audijima"

Imate li komentar?