HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA PRVI PUT U ISTRAŽIVANJIMA REJTINGA STRANAKA

Za Laburiste bi trenutno glasovalo 3 posto građana!

MEĐU NAJPOPULARNIJIM POLITIČARIMA U HRVATSKOJ NA OSMOME JE MJESTU DRAGUTIN LESAR

Što sve šutnja može biti? Oprezna je šutnja, primjerice, svetinja mudrosti. No, neki šute jer znaju da će kad progovore otkriti svoju ograničenost. Tko šuti je – budala. Antunu Gustavu Matošu pak je čovjek bio najzanimljiviji kada je šutio. Šutnja može biti i posljedica zavjere. Ili cenzure. Uostalom, najgroznije laži često su izrečene šutnjom. Na šutnju medija osuđene su mnoge i te kako značajne javne osobe. Ali trogloditi, ili budale, nisu. Zašto? Jer je vlastima najopasnije kada imaju priliku javno govoriti mudri, pametni, hrabri, školovani, talentirani… Mislite li doista da je neoliberalni zapad – čije najgore karakteristike Hrvatska slijepa plagira i umnaža – u medije katapultirao neobrazovane individue koje su poznate samo po tome što su – poznate?!

Mislite li da je televizije slučajno okupirao tzv. veliki brat koji promovira ograničenost, primitivizam te virenje kroz ključaonicu; zapravo sve što je nekulturno i glupo?! Ako mislite, tada sigurno spadate u kategoriju naivaca.

Mediji najčešće šute, također smišljeno, o pametnim i hrabrim političarima. O strankama koje bi mogle ugroziti ili pozicije vlasti ili pozicije onih koji su umislili da su predodređeni za neku buduću vlast. Promoviraju se uglavnom poltroni. Oni koji će slušati. Oni koji će služiti. Mediji za politiku odrađuju prljavi posao. Je li to neka zavjera? Nije. To je interes. Ne samo antidemokratski već antiljudski. Takva su, naopaka načela, uperena protiv čovjeka, protiv zdravoga razuma i protiv budućnosti.

A gdje su u toj piramidi namještanja Hrvatski laburisti – Stranka rada?

Iako su na političku scenu donijeli nova, za hrvatske prilike nevjerojatno principjelna načela, iako uistinu skrbe o radničkim pravima, iako su im na pameti najslabiji, Laburisti su stavljeni sa strane. Ne bez vraga. Onima koji se bave planiranjem hrvatske stagnacije i pada Laburisti su ugroza. Zato dio medija, pa i oni koji obavljaju razne ankete, Laburiste – kao – ne vide, ne primjećuju. Ali Laburiste, na sreću, primjećuju, i to sve više, građani. Oni zbog kojih su Laburisti i osnovani.

Eto, dogodilo se i to da su se Hrvatski laburisti – Stranka rada prvi puta našli u istraživanjima koja se bave popularnošću, odnosno rejtinzima stranaka i političara. Shvatili su da Laburisti (i te kako) postoje ma koliko neki šutjeli o tome.

Ovih je dana agencija Puls obavila istraživanje raspoloženja hrvatskih građana, pitajući ih za koga bi glasovali da su sada izbori. Zna se koje su dvije stranke vodeće, odnosno, koja se dva vodeća bloka tuku za primat. No, to Pulsovo istraživanje nameće i zaključak kako bi – ipak – „velikima“ mogle pomrsiti račune neke novoformirane stranke. Među njima su i Hrvatski laburisti – Stranka rada, za koje bi, prema anketi, glasovalo 3 (tri) posto građana. Što je za Laburiste, koji postoje pola godine, gotovo u ilegali, s još nepotpuno formiranom mrežom stranačkih organizacija na terenu, nezanemariv uspjeh. Nastave li Laburisti beskompromisnu borbu za radnička prava, u čemu su jedina stranka u Hrvatskoj, naklonost glasača će im, bez dvojbe, rasti. No, važno je da su Laburisti, konačno, primjećeni te da se ni ubuduće neće moći zaobilaziti i u drugim, sličnim istraživanjima.

Zanimljivo je, i znakovito, i jedno drugo istraživanje. Ono Promocije plus, koja u svojemu CRO demoskopu ne nudi ispitanicima odgovore već građani sami predlažu svoje favorite. Promocija plus je na reprezentativnom uzorku od 1300 ljudi istražila tko su najpopularniji političari u Hrvatskoj. Prvi put se u takvom istraživanju pojavio i predsjednik Laburista Dragutin Lesar. On je među najpopularnijima – a predvodi ih predsjednik RH Ivo Josipović – na osmome mjestu. Obzirom na Lesarovu aktivnost, beskompromisnost, hrabrost i principijelnost, čudi što ga i prije nije bilo u sličnim anketama. No, važno je da su Laburisti primjećeni, da ih se više – ma koliko se god to nastojalo – ne može zaobići te da postaju važan, ozbiljan politički faktor u Hrvatskoj.

Ranko Vuk

| Broj posjeta: 1.391 |

Želite li komentirati? Objava: "HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA PRVI PUT U ISTRAŽIVANJIMA REJTINGA STRANAKA"

Imate li komentar?