Demontaža neoliberalnih poltrona

Kolumna Igora LesaraPriča je jednostavna: u Hrvatskoj se posljednjih mjeseci bije boj između pljačkaša i opljačkanih, bahatih kapitalista i radnika, korumpirananih politikanata i aktivnih građana… Mjesecima nam se putem medija plasiraju nevjerojatne floskule o krizi iako je sasvim jasno i vrapcima na grani kako je Hrvatska opljačkana i u krizi je isključivo zbog katastrofalnog vođenja države. Kriza u Hrvatskoj ima veze sa globalnom krizom samo u jednome – krali su i pljačkali i oni vani. Potpuno je jasno kako je Vlada pritisnuta krupnim kapitalom (a nositelji tog kapitala pravi su vladari u našoj državi) odlučila doslovno gaziti po najslabijima i da to neće stati sve dok gnjevan narod ne izađe na ulicu. A ulica je sve bliže.

Međutim, kako u Hrvatskoj još ima zdrave pameti, sindikati su umjesto (krvavih) obračuna na ulici organizirali potpuno banalnu akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma oko trakavice zvane izmjena Zakona o radu. I uspjeli su, prikupili su jako velik broj potpisa te se referendum mora održati. I Vlada se uspaničila, ali ono doslovno uspaničila jer prvi puta se suoče sa činjenicom da narod više neće trpjeti njihove manipuilacije, zavade, laži i pljačku.

Međutim, u trenucima dok HDZ i Vlada pucaju po šavovima što nam zorno dočarava primjer zvan „170 milijuna“, kapitalisti se odlučuju na solo akcije i doista se sada otkrivaju sve karte! Savršeno! Nevjerojatna se stvar dogodila 25. lipnja. Kako bi pokušali oslabiti sindikalni uspjeh, dodatno izmanipulirati javnost i dati vjetar u leđa Vladi, Nova TV u svojoj centralnoj informativnoj emisiji doslovno pokušava banalizirati građansku akciju kroz intervju sa Ozrenom Matiješevićom, kooordinatorom sindikalnih središnjica (http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/matijasevic-javnost-obmanjuje-vlada-jer-nije-ispunila-obecanja.html#video).

Pitanja i načini na koji su Ozrenu postavljana pitanja JASNO otkrivaju kako u pozadini stoje kapitalisti, gnjevni, jako gnjevni kapitalisti, s crvenim izbuljenim očima, spremni na posljednji obračun sa građanima i radnicima. Nevjerojatna je količina straha koja opsjeda kapitaliste, a još je nevjerojatniji način na koji su krenuli u posljednju bitku.

Nova TV je i inače tijekom cijele akcije „referendum“ na doista pristran i specifičan način „obavještavala javnost“ o akciji, prozirno dajući vjetar u leđa Vladi i vladajućima. Kako i ne bi kada je poznato da je Nova TV u stopostotonom vlasništvu Central European Media Enterprisesa (http://www.cetv-net.com/en/tv-stations/croatia.shtml), bermudskog koncerna Ronalda Laudera, jednog od najbogatijih ljudi na planeti (http://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Lauder). Fino i perfidno prepletenu mrežu kapitalista i masovnog medija kao što je Nova TV nije teško staviti u službu obrane jednog jedinstvenog cilja – novca. Uz uredničku cenzuru koja se od početka u toj medijskoj kući provodi na ključne riječi – sindikat, radnici, kolektivni ugovori, hrvatski laburisti, sada se krenulo i rafalnom paljbom po umovima svih hrvatskih građana.

Kako je prilično nevjerojatno da će Nova TV ikada u svoju emisiju u živo pozvati Dragutina Lesara ili čak duže od obične note spomenuti Hrvatske laburiste, odlučili smo se malo poigrati intervjuom kojeg su obavili sa Ozrenom Matiješevićom. Naime, obzirom na činjenicu kako su Hrvatski laburisti u akciji „referendum“ prikupili 80.000 potpisa, tj. 11% od svih prikupljenih potpisa, ista pitanja postavili smo predjedniku Hrvatskih laburista. Pročitajte, kada već nećete moći to doista i vidjeti, što bi u intervjuu odgovorio Dragutin Lesar.

Dragutin Lesar

P: Vladajući vam ne spore referendum već vaše motive za referendum. Možete li komentirati izjave gospodina Kuštraka koji pita zašto bi zaposlenici u privatnom sektoru podržavali izmjene zakona o radu koje idu u korist samo zaposlenicima u javnim i državnim poduzećima dok većina njih nema beneficije a pune upravo taj proračun iz kojega vi dobivate plaću?

O: Izjave gospodina Kuštraka se ne mogu komentirati, barem ne na uljudbeni način.

Zato ću i njemu i vama pojasniti: kod građana ove opljačkane zemlje probudila se DRUŠTVENA SOLIDARNOST. Spremni su braniti ne samo svoja nego i tuđa prava jer su shvatili da se danas uzima jednima a sutra će se i njima. I drugo, nije istina da izmjene zakona o radu reguliraju samo državni sektor, Njima su jednako pogođeni i radnici u privatnom sektoru i to je razlog zašto HUP i Kuštrak tako zdušno podržavaju izmjene zakona. A nije ni istina da vladajući ne spore referendum. Kažu da nema novaca u proračunu i da bi on koštao 170 milijuna kuna. Plaše narod. Pravo na referendum ustavno je pravo i za ostvarenje toga prava vlada mora naći novac. Ne 170 milijuna, biti će dovoljno 40 milijuna pa i manje.

P: Što se čekalo toliko dugo vremena, zašto sindikati prije nisu bili tako jedinstveni?

O: A što ste vi čekali 14 dana da niste pratili ovu akciju? Zašto nas organizatore niste zvali u svoje emisije ranije? Zašto ste cijelo vrijeme navijali protiv akcije „referendum“? Zašto ste u svojim prilozima pokušavali podjeliti radnike u privatnom i javnom sektoru? Zašto ste 14 dana sve ovo prikazivali kao borbu samo za božićnice i regrese?

Meni je jasno da ste vi privatna televizija i da ste tu voljom vlasnika koji ima za cilj štititi interese kapitalista. I to je legitimno. Ali nemojte se onda predstavljati kao nepristrani i objektivni, kažite javno, jasno i glasno: mi smo na strani kapitalista i zagovaramo neoliberalni kapitalizam. Mi smo protiv kolektivnih ugovora i protiv radničkih prava.

P: U jeku krize sindikati sa natežu sa Vladom oko beneficija, dakle ne oko gole egzistencije posla već oko uskrsnica, božićnica, regresa. Državnim tvrtkama čak i gubitašima gleda se kroz prste, a u privatnom sektoru poslodavcima nitko ne oprašta ni poreze ni dugove već su naravno prepušteni tržištu. Smatrate li to normalnim?

O: Opet kolektivne ugovore i našu borbu za njih nazivate borbom za beneficije! Kolektivni ugovori nisu beneficije. To su prava radnika. To je pravo na plaću, na dane godišnjeg odmora, na dodatak na plaću po godinama staža, to je pravo na putne troškove… U prosjeku, bez koleketivnih ugovora radnici bi imali mjesečno 600 kuna manja primanja. Služite se retorikom Jadranke Kosor, kao da vam je ona pisala pitanja.

I zar doista mislite da su ga gubitke javnih poduzeća krivi radnici? Pa tko imenuje direktore? Kome oni odgovaraju? Kome oni podnose izvještaje? Zašto ne pozovete premijerku u emisju i ne pitate nju kako može dozvoliti takvo poslovanje. I onda kada i smjene nesposobne, isplaćuju im otpremnine po desetke i više milijuna kuna. To niste znali? Ili ne smijete objaviti? I kada ta ista javna poduzeća razbucaju sto milijuna kuna u razna sponzorstva za sportske klubove a na čelu nadzrornih odbora su ministri, onda krize nema?

Kažete „u jeku krize“. Jesu li radnici krivi za krizu? Jesu li oni krivi za sve pljačke u privatizaciji, za korup
ciju koja godišnje pojede oko 6 milijardi državnog novca, za rasipanje državnog novca za kupovinu glasova uoći izbora? Uveli su krizni porez, zamrznuli rast mirovina, smanjili plaće, povećali PDV… Što još treba radnicima uzeti da bi vi bili zadovoljni?

P: U nekim javnim poduzećima kolektivni ugovori su istekli i prije desetak godina a cijelo ovo vrijeme funkcioniraju na temelju produžene primjene pa čak i kada je tvrtka u gubicima. Je li to logično?

O: Prvo, to nije istina. Krivo su vam napisali. Svaki kolektivni ugovor koji se primjenjuje klauzom produžene primjene mogao se i može se mijenjati. Aneksom ili sklapanjem novog ugovora. Zašto se to nije činilo? Pa ne očekujete valjda od sindikata da sami predlažu ukidanje prava radnika.

Naravno da je logično da se kolektivni ugovor primjenjuje i kada je poduzeće u gubicima.

A je li vama logično da 80.000 radnika radi a ne prima plaću? Jeli vama logično da 20% radnika nije prijavljeno i za njih se ne plaćaju porezi i doprinosi? Jeli vama logično da ministarstvo financija ne pokreće stečajne postupke kada su dogovanja mala i kada bi radnici još mogli namiriti svoja potraživanja? Je li vama logično da vlada s nekim dužnicima sklapa sporazume o odgodi plaćanja poreza a male poduzetnike odmah blokira?

Je li vama logično da u ovom trenutku poslodavci državi duguju 11 milijardi kuna poreza od čega samo INA više od milijarde?

P: Ministar Popijač kaže da je ZoR temeljni dokument u kojem se određuje tržište rada i da se ne može prihvatiti jednostrana aktivnost sindikata te da Vlada neće slijediti samo sindikalne odluke i preporuke. Ministar napominje kako ne vidi koja je temeljna poruka sindikata vezana za Zakon o radu.

O: Ministar ima problem, on puno toga ne vidi a još manje toga razumije. Ja mu preporučan da upiše sindikalnu školu i nauči sve o kolektivnim ugovorima.

P: Vlada optužuje sindikate da su obmanuli građane i kako građani na kraju nisu znali što potpisuju te se potpisivanje pretvorilo u izraz nezadovoljstva stanjem u državi i protuvladinom politikom. Dakle, za što su to točno građani dali potpis?

O: Za socijanu pravdu a protiv neoliberalnog kapitalizma čije interese vi tako zdušno promičete i štitite.

P: Nisu li upravo sindikati krivi za dojam obmanjivanja javnosti?

O: Ne, nikako. Javnost nije obmanuta. Doduše, vi ste se trudili ali niste uspjeli. I tko to ima DOJAM da je javnost obmanuta? Vi ? Tko vam je to rekao? Ministar? Ili vaš vlasnik s Bermuda?

Podcjenjujete pamet građana Hrvatske. Tako se ponašala i Vlada. Sada ste podjednako razočarani brojem potpisa.

P: Strahuje li se od namjernog odugovlačenja održavanja referenduma posebice jer trenutačno na svojoj strani imate građane?

O: Ako budu odugovlačili s raspisvanjem refrenduma još će više građana biti na našoj strani.

P: Mogu li se očekivati novi pregovori s Vladom od idučeg tjedna kada sindikati sjednu i dogovore se…?

O: Nema pregovora dok ne završi referendum. Ovo je HDZ i njiima se ne smije vjerovati. Inzistiramo na refrendumu jer prijeti opsanost da sada Vlada povuće taj prijedlog, sindikati odustanu od refereduma a onda vlada ponovno dođe s istim prijedlogom. Odluka na referendumu kojega izazovu građani je promjenjiva samo novim referendumom. I zato se on mora održati.

| Broj posjeta: 3.454 |

Želite li komentirati? Objava: "Demontaža neoliberalnih poltrona"

Imate li komentar?