Danas referendum za ZOR, sutra za rušenje Vlade

Kolumna Arsena OremovicaPokaže li se istinom da su sindikati i Hrvatski laburisti uspjeli skupiti više od 450 tisuća glasova (a spominje se da je skupljeno i više od 700 tisuća) za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu, Hrvatska više neće biti ista.

Situacija je važna zbog samoga ZOR-a, iako se o njemu u kontekstu nužnih općedruštvenih promjena itekako ima za razgovarati, ali puno je važnije da ovim činom Hrvatska izlazi iz faze inertnosti i osjećaja bespomoćnosti puka. Ovaj rezultat ima dvojaku ulogu – i narodu i vlasti pokazuje da LJUDI IMAJU MOĆ.

Previše je dugo narod na ovim prostorima šutio i trpio, bez osjećaja da išta može poduzeti. Ničem ga drugom nisu ni učili. Šuti i kenjaj. Šta ti imaš razmišljati o politici, ima tko se time bavi. To su bile parola dana, mjeseci, godina i desetljeća. Mislili su neki da će možda prvo puknuti ulica, ali grčki scenarij još uvijek nije isključen nastavi li se Vlada ponašati kao da se njih sve ovo nimalo ne tiče. (Premda je doista nevjerojatnim zamisliti da bi se sada Vlada usudila na neki dramatičniji potez u vezi ZOR-a, kao što je prije nekoliko dana najavljivala da će ne čekajući rezultate skupljanja glasova donijeti planirane odluke.) Ne može se reći ni da je nešto posebno kod nas „puklo“; sindikati nipošto nisu bili uvjereni da će skupiti potreban broj glasova, a kamoli ovoliko. Temperatura je očito postupno rasla, iz dana u dan, bez prevelikog ključanja. No, proba li od sada više itko dramatično dirati u sudbine građana mora znati da se ovoga puta radilo „samo“ o ZOR-u, da već sutra referendumsko pitanje može biti i drukčije sročeno: Treba li raspustiti Vladu? Zašto ne i ovo – doduše, malo karikirano – treba li ukinuti HDZ i SDP kao dva pola jedne te iste politike vladanja i prostupa „rješavanju“ problema…

Zamislite tek odaziv za prikupljanje tih glasova.

| Broj posjeta: 1.228 |

Želite li komentirati? Objava: "Danas referendum za ZOR, sutra za rušenje Vlade"

Imate li komentar?