Dalekovidnica u izbornoj godini

Kolumna Nikole VuljanicaDošla i ta izborna godina. Čekali smo ju, čekali i – dočekali. A u izbornoj godini svakakva se čuda događaju. Neka sasvim neočekivana, a neka takva da se u njima može prepoznati rukopis autora. Neočekivano čudo bilo bi, na primjer, kad bi vlada sabrala konferenciju za medije i rekla da im je strašno neugodno zbog toga kuda su zemlju doveli, da se kaju, da to više ne mogu izdržati, ali, ako bi im dali još jednu šansu, oni bi pokušali još četiri godine. Takvo neočekivano čudo je ujedno i nevjerojatno čudo i neće se dogoditi. Ali, treba priznati, zvuči lijepo.

Očekivana čuda su ona koja se mogu predvidjeti. Recimo, da se sabere Programsko vijeće naše javne televizije i da utvrdi novu programsku shemu. I da iz te sheme izbaci npr. Latinicu i Poslovni klub. Očekivana čuda se događaju, pa se i ovo dogodilo i uopće ne liči na čudo, više na ustaljenu logiku postupanja demokrata na vlasti. Kad se izbori približe potrebno je ugušiti svaku kritičnu riječ. Misle naši demokrati iz naše demokratske zajednice su birači dovoljno neuki i blentavi da i neće znati što se događa ako to ne vide na TV. Možda se razmišlja i o ukidanju dnevnika na javnoj televiziji, ili barem o ukidanju nekih voditelja. Kao ideja prema gornjoj logici mislim da je sasvim prihvatljivo.

Sve to ne čudi na takozvanim komercijalnim televizijama. Kod njih gazde (ne urednici kao u nekim čudnim zemljama, nego gazde) kroje programsku politiku i to su svi prihvatili zdravo za gotovo. Između Šeherezada u raznim izdanjima, američkih policajaca i meksičkih gangstera manijakalno se vrte reklame. I ponekad vijesti. No, javna bi televizija ipak trebala izgledati drugačije. Pa povremeno imati i koju Latinicu i pokoji Poslovni klub. Nezgodno je što su te emisije radili ljudi koji misle i u njima gostovali isti takvi. A u predizbornoj godini razmišljanju nema mjesta. Zato nema Latinice ni Poslovnog kluba.

Kako će onda u 2011. godini izgledati program demokratske i javne dalekovidnice. Lijepo. Red sapunica (po mogućnosti na španjolskom ili turskom jeziku), red reklama, pa u vijestima premijerka s novim brošem. Onda američki policajci hvataju kubanske gangstere, pa red reklama, pa opet vijesti u kojima briljira premijerka s još novijim brošem. Za laku noć – o ljudskim pravima govori Čičak. Tijekom noći repriza jučerašnjeg programa. A ujutro ispočetka. I tako do izbora. Poslije ćemo vidjeti.

| Broj posjeta: 1.135 |

2 komentara u "Dalekovidnica u izbornoj godini"

  1. Pa umjesto poslovnog kluba smo dobili “Svijet profita”. Zar to čudi s obzirom da se na profitere gleda kao na poduzetnike i investitore?
    A takvima treba omogućiti ugodnu klimu…

  2. A možda ovo i nije izborna godina?! Možda će to biti tek slijedeća.

Imate li komentar?