Cro barometar, Cro demoskop i laburisti

Kolumna Dragutina LesaraSvaki puta kada se krajem ili početkom mjeseca objave rezultati redovitih anketa o rejtinzima politički stranka, blokova i političara dobivam istu količinu istih pitanja ne samo od članova nego i simpatizera koji se javljaju elektronskom poštom ili putem društvenih mreža: od kuda različiti podaci o potpori Laburistima? Čas rastete, čas padate, kako to, pitaju.

Kako ne bih morao više odgovarati na sve pojedinačne upite evo kratkog obrazloženja.

U Hrvatskoj postoje dvije agencije koje svaki mjesec objavljuju rezultate anketa: Promocija plus koja svoju anketu objavljuje pod imenom CRO demoskop i Ipsos puls koja svoju anketu naziva CRO barometar.

Neću sada obrazlagati metodološke razlike između tih dviju anketa već samo dvije napomene: i jedna i druga anketa radi se na uzorku od 1000 do 1200 ispitanika, CRO barometar se radi krajem a CRO demoskop početkom mjeseca. Nadam se da sam sada odgovorio na pitanje otkuda različiti podaci.

A kako Hrvatski laburisti stoje u tim anketama?

Evo podataka od svibnja mjeseca pa nadalje:

CRO barometar – CRO demoskop

svibanj = 4,2% – 2,9%

lipanj = 5,2% – 2,4%

srpanj = 5,5% – 3,7%

kolovoz = (krajem mjeseca) – 4,3 %

Što pak se rejtinga političara tiče situacija kod CRO barometra za srpanj je slijedeća:

 1. Ivo Josipović – 83%
 2. Dragutin Lesar – 47%
 3. Zoran Milanović – 44%
 4. Damir Kajin – 41%
 5. Radimir Čačić – 40%

Kod CRO demoskopa za kolovoz redoslijed je slijedeći:

 1. Ivo Josipović – 43.3%
 2. Željko Rohatinski – 10,7%
 3. Jadranka Kosor – 6,9%
 4. Zoran Milanović – 5,4%
 5. Dragutin Lesar – 3,9%

Zbunjuje velika razlika u postotcima između ovih dviju anketa? Ona je posljedica različitih metodologija anketiranja, obrade i prikaza rezultata.

A prikaz rezultata ankete CRO demoskop za kolovoz na linku: http://www.index.hr/vijesti/clanak/anketa-pred-izbore-kukuriku-opet-daleko-odmakao-hdzu-i-njihovim-satelitima-/564801.aspx

| Broj posjeta: 1.693 |

1 komentar u "Cro barometar, Cro demoskop i laburisti"

 1. Čini se da je došlo vrijeme da Hrvatski laburisti – Stranka rada sami provedu istraživanje o vlastitoj “težini” na hrvatskoj političkoj “vagi”. Uz pažljivo odabranu metologiju i uz pomoć volontera, možda bi bilo snage za provesti terensko istraživanje, koje je uvijek kvalitetnije od telefonskih anketa.
  Ukoliko bi takvo istraživanje uspjeli organizirati, smatram da bi ga nakon parlamentarnih izbora trebali svakako ponavljati u slijedećim intervalima unutar četverogodišnjeg parlamentarnog ciklusa:

  Prva godina: svakih šest mjeseci.
  Druga godina: svaka četiri mjeseca.
  Treća godina: svaka tri mjeseca.
  Četvrta godina: svaka dva mjeseca.

  Tako bi se uvijek imalo uvida koliko se dobro radi na vidljivosti Hrvatskih laburista – Stranke rada i moglo raditi korekcije kada je potrebno.

  Romano Krauth
  Ogranak – Trnje

Imate li komentar?