500 Lesarovih verbalnih nastupa u Saboru

Kolumna Branko VuksicŠto uz i te kako česte ispade gluposti te podilaženja stranačkim liderima (koji u svim strankama, osim, naravno u Laburistima, kroje izborne liste) smeta građanima kada na HTV-u (ili na Saborskoj tv) gledaju prijenos parlamentarnih sjednica? Prazna sabornica, nezainteresiranost zastupnika za problematiku građana, naročito radnika. Većina u vladajućoj stranci upravljana poput lutaka na koncu; dižu i spuštaju ruke. Ne raspravljaju, jer nemaju svoje mišljenje. Ponekad pitaju premijerku ono što im kažu. Ne predlažu nove zakone, niti znalački raspravljaju o postojećim.

No, postoje, dakako, iznimke. Jedna od njih je, bez dvojbe, saborski zastupnik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar, o čijoj će kvaliteti sud izreći glasači na predstojećim parlamentarnim izborima. No, statistika koju vodi Informacijsko-dokumentacijska služba Hrvatskoga sabora govori da je Lesar jedan od najradišnijih (što je i red, jer dolazi iz Stranke RADA a ne nerada) zastupnika.

Lesar je u tekućemu mandatu – bez posljednje sjednice koja je u tijeku – predložio 16 zakona. Što nije učinio niti jedan drugi saborski zastupnik. Trenutačno je u proceduri Prijedlog Zakona o javnoj uporabi hrvatskoga jezika, koji je cjelokupna struka podržala. Hoće li Sabor? Teško. Vladajuća koalicija je sve Lesarove zakonske prijedloge odbila jer su – uistinu opozicijski. Zastupnik Hrvatskih laburista u VI (aktualnom) je sazivu na tzv. aktualnom satu postavio premijeru Sanaderu, premijerki J. Kosor i ministrima 54 pitanja.

Lesar je pojedinačno raspravljao 199 puta. Replicirao je 90 puta. Odgovarao na repliku 114 puta. Ispravljao netočan navod 49 puta. Upozoravao predsjedavajućeg na povredu poslovnika 9 puta. U ime predlagatelja zakona nastupio je 19 puta, u ime kluba zastupnika (po 15 minuta) 11 puta te jednom po pet minuta. Znači; Lesar je do sada govorio, u ovom, šestom sazivu 492 puta. Pribroje li se tome pitanja i očitovanja na odgovore na aktualnom satu, to je više od 500 verbalnih nastupa!

Koliko je to u usporedbi s drugima? Provjerite sami. Evo i kako: http://infodok.sabor.hr/StatistikaFrm.aspx?vrsta=ZastAkt

Branko Vukšić

| Broj posjeta: 1.140 |

2 komentara u "500 Lesarovih verbalnih nastupa u Saboru"

  1. BILO BI DOBRO KADA BI SE I U STRANCI DRŽAO PROPISANIH NORMATIVA, A VI POTPREDSJEDNICI AKO MISLITE DA ĆETE UŽIVATI SLUŠAJUĆI LESARA UŽIVO U SABORU…VARATE SE.!

  2. Dobro je da Stranka ima bar neki oslonac na koji se može računati kao solidan, kada se proračunava izglede da se nastavi biti [i]parlamentarnom strankom[/i] i u slijedećm sazivu Sabora.

    Romano

Imate li komentar?