„Besposleni i dekintirani“ ili nešto drugo…

Kolumna Stanislav NusbaumGrađani, vođeni osobnim iskustvom i jednostavnom zdravom pameti, markirali su crne točke u prometu društveno-političkog života Hrvatske i već mjesec dana izlaze na ulice i glasno traže odstupanje Vlade i HDZ-a sa vlasti.

Građani, kao svjetlo sa svjetionika, osvjetljavaju i upozoravaju na uočenu općenarodnu opasnost koja im je već pokazala oštricu zuba.

U subotu, 19.03., svjetionici su gorjeli u petnaest gradova i općina.

Istoga dana, u podnevnom dnevniku HRT-a, predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pristupnih pregovora RH za EU i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a, gđa. Pusić, ovaj val prosvjeda u borbi za dostojanstvo hrvatskog čovjeka opisala je kao nezadovoljstvo građana jer “nema novaca i nema posla”.

Prevodim to ovako, u zemlji na razini zajednice manje-više štima, harmonija suživota zajednice je dobra, osim eto tamo neki prosvjeduju iz interesnih razloga a što im otvoreno i demokratsko društvo i omogućava, kao npr: prosvjeduju seljaci jer nisu dobili poticaje, protestiraju branitelji zbog uhićenja Purde, protestiraju radnice Kamenskog jer su ostale bez posla, protestiraju u Varšavskoj jer netko hoće posjeći drveće i gradi bez legalnih dokumenata, a danas, 19.03.2011. godine, protestiraju građani jer nemaju novaca i posla.

Što se to gura u prvi plan logičkog zaključivanja?

Parcijalni, pojedinačni ili grupni problem – interes.

Nije građanima poslana poruka o uzroku ovih poslijedica, o Vladi i HDZ-u kao kreatorima neizdržive političke i ekonomske torture u državi, protiv kojih građani i organiziraju prosvjede.

Ovako oblikovanom porukom sugerira se zaključak da nema problema na razini ostvarenja funkcije Vlade, državnih, opće narodnih – građanskih interesa.

Ovime gđa. Pusić otvara i pitanje utemeljenosti ocjena Predsjednika države o stanju u zemlji.

Zašto gđa Pusić u suradnji sa HTV-om, na dan najavljenih masovniih prosvjeda građana protiv vladajućih, šalje poruke o posljedicama a ne o uzrocima ovih prosvjeda, što bi bilo i sukladno i podrška artikuliranim zahtjevima građana?

Zato što se u ovim prosvjedima i gđa. Pusić prepoznaje kao uzrok i suučesnik, zato što se, kada do svijesti dopre istina, treba crvenjeti pred građanima zbog stanja u zemlji.

Kažem uzrok, jer je opozicija kontrolor i korektor demokratskih procesa u zajednici.

Nisu izvršili zadaću opozicije.

Gđa Pusić je svjesna ovih činjenica i svojom pričom je zamutila sliku o biti i suštini prosvjeda i banalizirala stvarni problem, prebacujući ga na sporedni kolosijek.

I tako, dok Vlada IGNORIRA glas građana, gđa. Pusić ga BANALIZIRA na zadovoljstvo Vlade Jadranke Kosor i HRT-a.

Zar Vam se ne čini da se ovom gestom puše u isti rog?

A „besposleni i dekintirani“ su probuđeni, kreativni i duhoviti građani koji organiziraju prosvjede, sudjeluju u njima i solidarno prikupljaju novce za platna i papir za transparente, tintu, boje, zvečke, toalet papir, grah…

Stanislav Nusbaum

| Broj posjeta: 1.039 |

2 komentara u "„Besposleni i dekintirani“ ili nešto drugo…"

  1. Mislim da krećete od krivog postulata. Građani ne žele odlazak s vlasti HDZa, nego korumpirane nesposobne političke elite. A to nije samo HDZ, čak nije samo niti koalicija.

  2. Dole Vlada,odmah i sada !
    Op.a.

Imate li komentar?