Zaustavite kaos u bolnicama

Zastupnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić pozvao je danas iz Sabora na zaustavljanje “torture, nereda i kaosa u hrvatskim bolnicama” i poručio da se štrajk liječnika može zaustaviti samo dogovorom i dobrom voljom i liječnika i države i poslodavaca

Vukšić i HDZ-ov zastupnik Željko Reiner zapitali su tko će liječiti hrvatske građane s obzirom na to da je samo u četiri posljednja mjeseca iz Hrvatske otišao 151 liječnik, a medicinske sestre rade na granici izdržljivosti i uče strane jezike kako bi i one otišle. Vukšić i Reiner rekli su to danas u Hrvatskom saboru pošto su zatražili stanku, nakon koje su upozorili na nedopustiv način na koji je ravnatelj KB Dubrava Dragan Marinić Korolija smijenio dvoje predstojnika klinika u KB Dubrava Leonarda Patrlja i Jadranku Morović-Vergles.

Pozvali su ministra zdravlja Rajka Ostojića da se očituje o svim nemilim događajima i smjenama u KB Dubrava. “Vlast se odnosi prema medicinskim sestrama i liječnicima kao prema pisarima, ćatama, iako ih njihovi pacijenti ističu kao najvrjedniji dio hrvatskog zdravstvenog sustava”, kazao je Vukšić ustvrdivši da se sve može riješiti dijalogom, ali da dijaloga ne može biti ako se na “ne baš uljudbeni način obezvrijeđuje liječnike”.

Marinić Korolija smjenio je Patrlja i Jadranku Morović Vergles zato što nisu vodili urednu evidenciju o tome tko štrajka, podsjetio je Vukšić. Dr. Patrlj poznat je i izvan hrvatskih granica, vrhunski je stručnjak za transplantaciju jetre, željela bi ga svaka bolnica, ali ne i ova vlast, ona želi, dodao je, da vodi evidenciju umjesto da presađuje jetru.

Vrhunski su liječnici smijenjeni jer nisu obavljali zadatke koji su pred njih postavili partijski aparatčici, tvrdi laburist. Patrlja je smijenio Marinić Korolija zbog kojeg su mijenjali status bolnice i snižavali kriterije kako bi ga mogli postaviti za ravnatelja u bolnici, gdje je dotad mogao biti liječnik koji ima status sveučilišnog nastavnika, rekao je Vukšić.

Smijenili su ga preko tajnice “mučki i iz zasjede”, a ravnatelj kaže “samo sam izvršavao naredbe”. Čije? partijske, rekao je Vukšić i dodao: knjižica i podobnost su i dalje u modi. I HDZ-ov zastupnik Željko Reiner proziva vlast da olako osuđuje liječnike i medicinske sestre umjesto da rješava probleme.

Šalje se poruka da je naknada za dežurstvo i pripravnost krađa iz državnog proračuna, mladi hrvatski stručnjaci odlaze u još jedan egzodus jer ih ova vlast vjerojatno ne treba, kaže Reiner i pita se tko će liječiti hrvatske građane. Reiner tvrdi da nije štrajk doveo do smanjenja broja usluga u bolnicama, nego nestašica novca.

Nije došlo do sanacije zdravstva, za to trebaju strukturne reforme, a ni jedna nije napravljena, nisu pokriveni dugovi, kaže Reiner i tvrdi da su od početka tzv. sanacije bolnice napravile milijadru kuna novih dugova. Nisu se riješili problemi nego se diskvalificiraju liječnici i medicinske sestre, zaključio je Reiner. (Hina)

| Broj posjeta: 711 |

Želite li komentirati? Objava: "Zaustavite kaos u bolnicama"

Imate li komentar?