Zastupničko pitanje – ovrhe glede poreznih dugova

Saborski laburist Nikola Vuljanić danas je uputio pisano zastupničko pitanje ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću na koji će način i kada Ministarstvo prekinuti praksu štetnih i neljudskih ovrha glede poreznih dugova, kojima se građani dovode na prosječki štap, a država od takvih postupaka nema nikakve koristi?

U obrazloženju je navedeno:

Obratili su mi se pismom građani Višnja i Mirko Vukić iz Arbanasa kor Zadra, J.K. Skenderbega 25 i opisali mi kako su ostali bez djedovine i kako su pod stare dane (63 i 64 godine starosti) postal beskućnici.

Nakon što su u pokradenim i privatiziranim tvrtkama u kojima su radili (Tekastilna industrija Zadar i Auto Hrvatska Zadar) ostali bez posla, suprug je otvorio automehaničarski obrt. Obrt je propao i ostao je porezni dug, koji se sa svim davanjima i kamatima popeo na 300.000 kuna. Godine 2007. Porezna uprava pokreće ovrhu kuće i okućnice u kojoj obitelj živi i procjenjuje kuću i okućnicu na 885.000 kuna. No, na dražbi se dobiva svega 40.000 eura (dakle oko 300.000 kuna) koje uplaćuje jedan mešetar nekretninama (inače slovenski državljanin).

Do sada priča ima smisla i Porezna uprava mogla bi se namiriti prodanom nekretninom. No, na kući i okućnici postoji hipoteka poslovne banke zbog kredita koji je kćer vlasnika podigla rješavajući svoje stambeno pitanje. Kredit se uredno otplaćuje i banka do ovog trenutka nije imala nikakve primjedbe na urednost otplate. Ali, kako je kuća prodana drugom vlasniku banka sjeda na uplaćeni iznos i zadržava ga kao garanciju buduće uredne otplate kredita.

Dogodila se, zapravo, nevjerojatna situacija. Obitelj Vukić ostala je bez svoje djedovine, krajem ovog mjeseca mora se iseliti (a ne znaju gdje), a porezni dug ostao im je točno onakav kakav je bio prije ovrhe. Dakle, dužni sui dalje poreznoj upravi, a upravo su postal beskućnici i porezna uprava sasvim sigurno nikad neće moći naplatiti svoj dug. U čitavoj pravnoj stvari profitirali su jedan mešetar i jedna banka.

Pretpostavljam da mi možete odgovoriti kako je čitav postupak protekao po zakonu i kako nitko nije kriv osim obitelji Vukić, koji nisu platili svoj dug državi. Možda je i tako, ali možete li mi objasniti kako to da država pokreće postupak iz kojeg zna da neće dobiti dug. Ili se možda radi o dogovoru porezne uprave (ili nekog iz porezne uprave), banke i mešetara da se otme imovina i podijeli u private džepove zainteresiranih?

Molim Vas da mi pojasnite da li će i kada Ministarstvo poduzeti neke korake da se ovakve situacije ne događaju i da građani ne ostaju bez imovine zbog poreznog duga, a da država ne naplati taj dug već samo organizira prodaju za mešetare i zelenaše.

Pored toga, bilo bi korektno da se država pobrine i za smještaj obitelji Vukić. Oni, naime, nemaju gdje biti. Sve im je otela država i dala drugima, a oni su – na cesti.

— Uredništvo

Napomena:

Sva pitanja koje naši zastupnici postavljaju u Saboru možete pratiti ovdje, a pristigle odgovore na ista pratite ovdje.

| Broj posjeta: 1.388 |

Želite li komentirati? Objava: "Zastupničko pitanje – ovrhe glede poreznih dugova"

Imate li komentar?