Zastupnički izvještaj

Na dnevnom redu Sabora ovog se tjedna napokon našlo nekoliko prijedloga Hrvatskih laburista – Stranke rada. Iako su se pojedinci iz vladajuće koalicije trudili da nam objasne kako im zbog toga trebamo biti zahvalni, jer u prošlom sazivu, za vrijeme vladanja HDZ-a se to nije moglo dogoditi, istina je sasvim drugačija. Uvrštavanje u dnevni red naših prijedloga je isključivo iz razloga što je ova Vlada totalno nespremna preuzela vlast, pa jednostavno nemaju svojih prijedloga koje bi proslijedili u raspravu.

Interesantno je kako reagiraju na svaku našu diskusiju. Sve, ali bukvalno sve, što mi predložimo, o čemu raspravljamo, zovu populizmom. Svoje prijedloge nazivaju principijelnošću jer su to govorili i u predizbornoj kampanji. I mi smo svoje prijedloge iznosili u vrijeme prije izbora, ali to nije bitno. Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika koji smo predložili da se izjednače prava umirovljenog predsjednika (osobe, ne funkcije) su žestoko napali jer je to osoba koja je neposredno birana na izborima. Birani su i župani, gradonačelnici i načelnici općina, ali to po njima nije bitno. Čitajući u medijima najavu Vlade koja priprema još rigidniju izmjenu ovog Zakona postavljam si pitanje kako će se u toj raspravi posuti pepelom. No to je ipak njihov problem.

Ono što je problem Države (ne bilo koje, nego ove naše) je način na koji se ponašaju vladajući. Toliko bahatosti, bezobrazluka i nepoštivanja se rijetko (ali se događalo) moglo vidjeti ikad prije u Saboru. Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić si uzima za pravo da krši Poslovnik Sabora i snagom sile postavlja nova pravila koja vrijede samo za njega. Iako nije bio prisutan i samim tim je izgubio pravo na pojedinačnu raspravu, te je predsjedavajući Jerko Leko izrijekom potvrdio da je izgubio pravo na raspravu, ulazi u sabornicu i počinje svoje izlaganje. Na upozorenje ostalih zastupnika da krši Poslovnik se ne osvrće jer vladajući mogu raditi što ih je volja. A upravo zbog toga što su i do sada vladajući radili sve što su htjeli Hrvatska je tu gdje je, nezaposlenih imamo gotovo 350.000, Remetinac je prepun dojučerašnjih velikodostojnika. Nije samo prvi potpredsjednik bahat i socijalno neosjetljiv, već cijela koalicija na svim razinama vrvi od takvog kadra.

Odlukom većine osnovana je i nova Agencija koja je za razliku od ostalih agencija osnovana Zakonom. Većina agencija se osniva odlukom pojedinog ministarstva, ali ova je osnovana Zakonom. Valjda zato da joj se da snaga ministarstva. Naravno da se ova agencija bavi investicijama i naravno da joj je na čelu prvi potpredsjednik Vlade, g. Radimir Čačić.

Postavio sam pitanje što će biti ako se i taj ministar razboli. Jedan se već razbolio, a imao je najveće ministarstvo. A ovaj ministar je i u nekoliko NO-a, vodi Centar i Agenciju za investiranje, potpredsjednik je Vlade i tko zna što još. Supermen. U slučaju njegovog povlačenja sa funkcija (iz bilo kojeg razloga) njegov nasljednik će morati preuzeti sve funkcije jer je tako propisala ova Vlada. Da li itko u ovoj zemlji smatra (osim njega) da se tolike funkcije mogu izvršavati na kvalitetan način?

— Mladen Novak

Izvor: http://laburistisisak.wordpress.com/2012/04/27/izvjesce-iz-sabora-3/

| Broj posjeta: 1.067 |

Želite li komentirati? Objava: "Zastupnički izvještaj"

Imate li komentar?