Zamislite da 5.000 građana na Markovom Trgu daje potporu Vladi (video)

Nakon sedam godina apsolutne zabrane koju je izglasala tadašnja HDZ-ova većina, od 15. srpnja na Markovu trgu moći će prosvjedovati 1500 građana, 10 metara od zgrada Vlade i Sabora, te 20 metara od zgrade Ustavnog suda. Do Markova trga prosvjednici će moći doći isključivo iz smjera Kule Lotrščak, a samo osobe s invaliditetom iz smjera Kamenite ulice, odnosno Kamenitih vrata. Što se tiče ograničavanja broja prosvjednika, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ustvrdio je kako na dio Markova trga određenog za prosvjede, i ne stane više od toga broja.

– Kad policija broji, kad vlast broji, onda će građani loše proći – ustvrdio je predsjednik Laburista Dragutin Lesar uz napomenu kako bi prosvjednike trebali zbrajati zajednički organizator i policija.

Što se tiče ograničavanja broja prosvjednika, Lesar je bio neumoljiv:

– Kako nikakvu prijetnju sigurnosti ne predstavljaju grupe turista koje bez obzira na doba dana i broj slobodno šeću, razgledavaju i druže se na udaljenosti manjoj od 10 metara od Vlade i Sabora? Znači li to da policija i obavještajne službe imaju više povjerenja u strane turiste nego u svoje građane – pita Lesar i zaključuje:

– Da li bi se istim ograničenjima vodili i kad bi se na Markovu trgu htjelo okupiti 5000 oduševljenih građana koji su spremni zahvaliti vladi na stečaju neke tvrtke, ili njih 10.000 da iskažu podršku Vladi zbog prodaje HPB-a. Ili izrazi ushićenja zbog povećanja cijene struje. Kad bi se to dogodilo, bi li se i tada prosvjedi branili zbog sigurnosnih razloga?

Lesar je ustvrdio i kako se uvijek prosvjedi na Markovu trgu brane pod krinkom sigurnosti, te je zaključio kako je “najsigurniju zabranu donijela – arheologija”.

– Markov trg bio je arheološka iskopina, okružen metalnom zelenom ogradom, ne na inicijativu vlasti i Ive Sanadera nego nekih ljudi bliskih vladi i arheologiji – prisjetio se Lesar i nastavio:

– Naravno, treba pozdraviti svaki prijedlog otvaranja Markova trga, tog kultnog mjesta okupljanja građana koji žele iznjeti javno potporu ili protivljenjenje.

Laburistima je problematičan cijeli niz odredbi u zakonu. Primjerice, da li prosvjednici do Markova trga mogu doći Tomićevom ulicom i uspinjačom?

– Prema odredbama ovog zakona ne smiju, jer je striktno naveden smijer kretanja. I što je s osobama s invaliditetom? Zar njih ne smije netko dovesti automobilom, Mesničkom ulicom ili u specijalnom vozilu? Ovim zakonom invalide prisiljavate na guranje, da in netko mora do Markova trga gurati kroz Kamenita vrata i Kamenitom ulicom do Markova trga. I što ako organitazori žele postaviti pozornicu i razglas za skup od 8 do 22? Smiju li kamionom, Mesničkom ulicom doći do Markova trga i onda kamion udaljiti? Smiju li istom rutom donjeti hranu, pića, posude za smeće? Kako će građani organizirati skup ako imaju pristup samo pješice i nikako drugačije – pitao je Lesar.

Uvjeren je da je zabrana okupljanja na Markovu trga posljedica 33 dana kampiranja radnika Sljemena, a u ta 33 dana nije bio zabilježen niti jedan incident, nije bila ugrožena sigurnost niti jednog dužnosnika, nije bilo niti jedne intervencije na Markovu trgu, a radnici su ostvarili sve ono što su željeli.

– Nakon prekida tog skupa, u roku od dva sata maknuli su sve svoje rekvizite i metlama počistili Markov trg. Pozdravljam namjeru otvaranja Markova trga, jedinog prostora u Zagrebu na kojem prosvjed ima smisla, ali ograničenja koja su postavljena neće dozvoliti da se postigne efekt jer se organizatorima onemogućava svaka tehnička pomoć – rekao je Lesar te najavio da će njegov Klub zastupnika Laburista predložiti dva amandmana koji se odnose na ograničeno vrijeme prosvjeda te smijera kretanja, posebno osoba s invaliditetom. (Jutarnji.hr)

>>> Fonogram rasprave Dragutina Lesara

>>> Amandmani na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju (P.Z. br. 58)

| Broj posjeta: 942 |

1 komentar u "Zamislite da 5.000 građana na Markovom Trgu daje potporu Vladi (video)"

  1. U tekstu Zakona propustili su jednu važnu odredbu!

    Kojim će se smjerom članovi Vlade povlačiti na sigurno pred prosvjednicima 😆

    [rjk]

Imate li komentar?