Volonterske, sive eminencije PR-a kadroviraju! (video)

Danas je u Saboru održana dvosatna rasprava na temu prijedloga za iskazivanje povjerenja Mihaelu Zmajloviću za obavljanje dužnosti ministra zaštite okoliša i prirode. Čini se da je samo Dragutin Lesar, u ime kluba Hrvatskih laburista doista i raspravljao o navedenoj temi, dok su svi ostali, uključujući i predsjednika Vlade govorili o kruškama i jabukama. U nastavku donosimo fonogram i video rasprave.

Poštovani gospodine predsjedniče, gospodine predsjedniče Vlade, kolegice i kolege.

Druga zamjena u Vladi u 6 mjeseci. I ono što je gospodin predsjednik Vlade uvodno rekao i ono što smo na klupe dobili otprilike može se svesti na samo jednu poruku: vjerujte mi na riječ, gospodin Zmajlović je najbolji kandidat! To je nedostatak našeg Poslovnika na kojemu sam već nekoliko puta upozoravao jer saborski zastupnici prije glasanja nemaju mogućnost postavljanja pitanja kandidatima za članove Vlade.

Siguran sam da ni ovaj puta prilikom promjena Poslovnika taj dio se neće htjeti promijeniti i onda ćemo uvijek biti u situaciji: vjerujte nam na riječ.

Da je gospodin Zmajlović utjecajan, to sam shvatio gdje je Sabor zbog njega i Jastrebarske mrtvačnice mijenjao i Zakon o grobljima. S obzirom da ne mogu pitati, a pitao bih i volio bih čuti odgovore samo na pet vrlo kratkih pitanja.

Da li će novi ministar 4 postojeće studije u vezi Omble odabrati koja je pravovažeća igrajući eci, peci, pec, pa gdje prst stane ili će se naručiti peta? Jer koliko ja znam još 1990 i neke prva studija je već bila rađena.

Drugo pitanje bi bilo u vezi Plomina, je li on zna hoće li Plomin ići na plin ili na ugljen?

Treće, molio bih njegovo mišljenje čuti o načinu zbrinjavanja plastičnog otpada, posebice boca, da li je to kriminal i kriminalni projekt ili dobar ekološki projekt, da li će ako je kriminal pozvati u pomoć Bajića ili će projekt suspendirati.

Četvrto pitanje bilo bi regionalne deponije otpada. Očito je sada da se lokalna samouprava sa tim problemom ili ne može ili ne zna nositi pa bi bilo zanimljivo čuti njegov stav da li će te regionalne deponije centralizirat i učinit državnim ili ćemo imat situaciju kad pogledate na karti Hrvatske da su regionalne deponije otpada nekom inercijom, silom nevidljivom pratile kartu ili točke najkvalitetnijih izvora pitke vode. Eto zbrinjavanje opasnog otpada nakon nekoliko incidenata koje smo imali kako će to bit u najskorije vrijeme riješeno.

I možda bih ga pitao, al ne nužno, smatra li ministarstvo, dakle sada već i svoje ministarstvo dječjim vrtićem ili ministarstvom koje neće pokleknuti pod ničijim pritiscima. Nažalost, odgovore na ta pitanja danas nećemo moći čuti. Nije kriv kandidat za ministra nego mi u Saboru.

Sada već bivša ministrica Holy je pogriješila i dobila javnu kritiku, po meni opravdanu, ali ona je napravila još nešto, dala je ostavku. To je u Hrvatskoj toliko rijetko da zavrjeđuje javnu pohvalu. Davanjem ostavke, ali i činom premijera koji je tu ostavku prihvatio bude nadu jedan i drugi da se u Hrvatskoj počeo uspostavljati sustav političke odgovornosti, političke odgovornosti pojedinca, Vlade u cjelini, ali i političke stranke ili političkih stranaka za rad ili nerad, ponašanje ili neponašanje svojih istaknutih članova.

Iako bi ovo trebala biti normalna situacija, iako zbog čina ostavke nikoga ne bi trebalo hvaliti ja to moram i želim ponoviti jer je u Hrvatskoj to toliko rijetko od 1990. nadalje da zavrjeđuje osvrt, javnu pohvalu i nadu da to nije posljednji slučaj i da tu visoku dignutu letvicu i ostavkom i prihvaćanjem te ostavke od strane predsjednika Vlade nikada nitko više neće se usuditi spuštati niže. I zbog toga dakle bivšoj ministrici Holy i predsjedniku Vlade čestitam na takvom ponašanju, na dizanju te svijesti o odgovornosti i postavljanje po meni dobrih, novih pravila u političkom životu u Hrvatskoj.

Ali ima još nešto. Nekoliko dana prije te afere, prije problema javno doduše stidljivo, nejasno objavljena je informacija da je gospođa Holy primala prijetnje i da su te prijetnje praktički u sebi sadržavale ugrozu života. Nisam vidio službenu potvrdu te informacije, ja sam osobno pokušao neke stvari provjeriti ali uvijek sam naišao na zid šutnje. Ako je doista točno da se jednoj članici Vlade otvoreno prijetilo, a da nitko u Hrvatskoj na to nije javno reagirao onda me to zabrinjava. I predsjednik Republike i predsjednik Vlade po službenoj dužnosti morali su znati o tome puno više od nas zastupnika i puno više od hrvatske javnosti.

Nedopustivo je da ta tema, da te prijetnje i da ta situacija padne u zaborav zbog svega što se kasnije dogodilo. Ne smijemo dopustiti da činjenica upućivanja prijetnji jednoj članici ili članu Vlade, sasvim svejedno, ovoj zemlji prođe nezapaženo i da ga pojedu druge dnevno političke teme. Ne možemo preći preko toga da u Hrvatskoj članovi Vlade potencijalno i ubuduće mogu biti podvrgnuti takvim pritiscima, a da javnost preko toga prođe kao da se ništa nije dogodilo.

I zbog toga mislim da na nama i u Saboru i u hrvatskoj javnosti duguje se odgovor na to pitanje i da svi zajedno moramo učiniti da to ne padne u zaborav zbog svega što se kasnije dogodilo. To je preozbiljno pitanje, preozbiljna stvar da preko toga prođemo.

I završavam: volonterske sive eminencije PR-a kadroviraju! Njihovu moć ste sada osjetili, na to sam vas prije mjesec dana javno upozorio (pogledajte video na dnu). Ili niste čuli ili niste vjerovali ili vas sve skupa nije bilo briga. Ali uvjeravam vas, ako ih ne zaustavite svaka tri mjeseca će se birati novi član Vlade jer oni na ovome stati neće.

| Broj posjeta: 881 |

Želite li komentirati? Objava: "Volonterske, sive eminencije PR-a kadroviraju! (video)"

Imate li komentar?