Vlada djelomično prihvatila prijedlog Hrvatskih laburista (video)

ZAGREB » Vlada je djelomično prihvatila prijedlog Hrvatskih laburista da se kaznenim djelom proglasi ako poslodavac radniku u slučaju neisplate plaće ne izda i potvrdu da plaću nije dobio.

– Kada sam u prvom saborskog čitanju izmjena Kaznenog zakona predlagao da se u njega unese ovo kazneno djelo bio sam optuživan da sam populist. A sada Vlada prihvaća moje rješenje, ali nažalost ne do kraja. Sada imamo situaciju da demagozi prepisuju od populista, ali čini se ni to ne mogu napraviti kao spada, rekao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Naime u Kaznenom zakonu već postoji članak koji kaznenim djelom proglašava takozvanu objesnu neisplatu plaće, odnosno slučaj kada poslodavac ne plati radniku iako ima novaca. U slučaju da poslodavac ima financijskih problema neisplata plaće nije kazneno djelo. Vlada je sada prihvatila rješenje laburista na način da kazneno djelo neizdavanjem potvrde o neisplati plaće čini samo onaj poslodavac koji nije isplatio plaću zbog financijskih problema. Onom koji je nije isplatio iz obijesti ostaje samo kazneno djelo neisplate plaće, ali mu se ne dodaje drugo zbog neizdavanje potvrde.

– Zaista mi nije jasna odluka Vlade. Ovo sam već više puta naglašavao – nama nije u interesu niti nas zanima da poslodavci idu u zatvor. Od toga radnik nema ništa. Samo želimo da radnik dobije potvrdu o neisplati plaće kako bi imao dokument koji ima snagu ovršne isprave kako bi se prije ili kasnije mogao naplatiti. U slučaju da nema tu potvrdu radniku ostaje samo tužba protiv poslodavca i sudski proces koji može potrajati i pet šest godina, rekao je Lesar.

Laburisti su svoj prijedlog iznijeli u formi izmjena i dopuna Kaznenog zakona o kojima je Sabor prije nekoliko tjedana proveo objedinjenu raspravu zajedno s Vladinim prijedlogom. Laburistički je prijedlog tom prilikom odbijen, ali je Vlada sada za drugo saborsko čitanje svojih izmjena Kaznenog zakona djelomično prihvatila prijedlog laburista. Navodno je to učinjeno na poticaj DORH-a iz kojeg je Vladi neslužbeno poručeno da bi im takvo rješenje pomoglo u kaznenom progonu nesavjesnih poslodavaca.

Z. CRNČEC – Novi List

| Broj posjeta: 768 |

1 komentar u "Vlada djelomično prihvatila prijedlog Hrvatskih laburista (video)"

  1. Izgleda da su i ti u DORH-u nekakvi je**ni populisti 😛

    [rjk]

Imate li komentar?