Više nema mjesta kriminalcima u javnoj nabavi

Sabor je raspravljao o izmjenama Zakona o javnoj nabavi, prema kojem će se iz postupaka javne nabave isključivati ponuditelji koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela nevedena u tom zakonu.

Dvije su glavne izmjene. Jedna je ta da će se naručivateljima javne nabave omogućiti ograničen uvid u kaznenu evidenciju, kako bi iz postupaka javne nabave mogli isključiti ponuđače koji su osumnjičeni ili optuženi za kaznena djela iz gospodarskog kriminala i zloporabe vlasti.

Druga je novost ta da se ponuđačima daje mogućnost da dopuni i dodatno pojasni natječajnu dokumentaciju, jer su neki od kvalitetnih ponuditelja, čulo se na raspravi, dosad bili isključivani zbog takvih formalnih razloga. Jedini koji su imali zamjerku, odnosno kunsturuktivni prijedlog za dopunu izmjena zakona bili su Hrvatski laburisti.

Trebalo bi ugraditi u zakon da onaj tko se natječe treba donijeti potvrde da je ispunio uvjete iz kolektivnih ugovora. Dakle porezi i doprinosi se moraju plaćati na ugovorenu visinu plaća, rekao je Branko Vukšić iz Kluba zastupnika Hrvatskih laburista – stranke rada.

U skladu s europskim direktivama uvodi se obvezna elektronička dostava ponuda i zahtjeva za sudjelovanje u postupku.

Izvor: HRT

| Broj posjeta: 669 |

Želite li komentirati? Objava: "Više nema mjesta kriminalcima u javnoj nabavi"

Imate li komentar?