Upozorili na problem društva Royal (video)

ZAGREB, 9. srpnja 2014. (Hina) – Saborski Laburisti i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zatražili su jutros saborsku stanku zbog upitnosti instituta doživotne otpremnine, odnosna dokupa mirovine preko društva Royal.

“Upitni su dodaci za mirovinu u vidu doživotne otpremnine za gotovo četiri tisuće ljudi, rekao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Hrelja kaže da nitko ne želi saslušati poslovni plan te tvrtke, da je spas moguć, da ne treba ni kune, treba samo jamstvo države da će se time baviti.

Država, a ni mi ne možemo staviti glavu u pijesak, rekao je Hrelja.

Na isti problem upozorili su i laburisti, odnosno njihov Zlatko Tušak.

Predsjednik Sabora Josip Leko odgovorio je kako se Sabor ne može sada očitovati o temi, odnosno o problemu s kojim je upoznat ad hoc.

Tvrtka Royal međugeneracijska solidarnost nedavno je otvorenim pismom zatražila pomoć države, inače neće moći u ugovorenom roku isplatiti dokupljeni dio mirovine za svojih 3.860 korisnika.

“Ako naši trenutni pokušaji pribavljanja sredstava za isplatu do 5. srpnja ne uspiju, bit ćemo primorani zatražiti otvaranje stečajnog postupka, zbog čega će 3860 umirovljenika ostati doživotno uskraćeno za stalni izvor prihoda”, upozorio je Royal.

Ta tvrtka od 1990. godine razvija izvorno hrvatski model dokupa mirovine, koji se primjenjuje kao doživotna otpremnina radnicima koji pri raskidu radnog odnosa ostvaruju pravo na mirovinu u obliku mjesečne isplate dijela tzv. pune mirovine na koji zbog ranijeg umirovljenja ne steknu pravo.

Royal je spreman državi prepustiti vlasništvo i upravljanje nad trgovačkim društvom.

(Hina)

| Broj posjeta: 683 |

Želite li komentirati? Objava: "Upozorili na problem društva Royal (video)"

Imate li komentar?