Ucjenjivanje Hrvatske u postupku ratifikacije (video)

Iako se u Saboru očekivao mirni petak, već na početku sjednice stanku su zbog Europske unije zatražili oporbeni klubovi. Da je Sabor još ranije trebao otvoriti raspravu o Europskoj uniji, uvjeren je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, poručivši da su se nakon raspisivanja referenduma o ulasku RH u EU otvorile čak tri teme o kojima je trebalo progovoriti.

‘Prvo je problem nekih članica i ucjenjivanje Hrvatske u postupku ratifikacije. Vlada je tada tvrdila da neće biti nikakvih problema ni s kim, a ima li danas Hrvatska problema s nekim zemljama oko ratifikacije, Vlada mora o tome izvijestiti Sabor. Drugo, svi su nam savjetovali da riješimo granične sporove sa susjedima prije ulaska u EU, a nijedan od tih neriješenih graničnih pitanja nije u ovom Saboru raspravljen da znamo u kom smjeru to ide. I treće, predsjednik Europske komisije jasno je rekao da se sredinom iduće godine u EU otvara rasprava ide li EU ka federalizaciji koja podrazumijeva zajedničku fiskalnu, monetarnu i bankarsku politiku – da praktički svi porezi vode prema bankarskoj uniji. EU nastaje kao federacija koju stvara novac; to je povijesni primjer toga da će euro, novac, valuta stvarati državu. U interesu bankara, bankarskog lobija i bankarskog sustava. Naravno da takva promijenjena Europa traži potpuno nov ugovor o funkcioniranju EU-a ili ustav koji je već jednom pao. Zar je moguće da to nakon svih tih najava nije tema o kojoj Vlada treba otvoriti raspravu u ovom Saboru?’, zapitao se Lesar. (Tportal)


| Broj posjeta: 942 |

2 komentara u "Ucjenjivanje Hrvatske u postupku ratifikacije (video)"

 1. Nove informatičke i informacijske tehnologije prebrzo se razvijaju i razaraju klasične koncepte u mnogim područjima. Iz teorije [i]države i prava[/i] glatko se može izbaciti načelo teritorijalnosti!

  Danas je sasvim moguće zamisliti funkcionalnu “državu” koja bi se sastojala od nekog određenog teritorija, plus nekoliko multinacionalnih korporacija i recimo ponešto naftnih platformi po raznim otvorenim morima.

  Zato ne čudi da tako nešto apstraktno, kao što je novac, može stvarati državu. Pojavljivat će se u budućnosti još nevjerojatnije mogućnosti.

  Naprosto je tehnološki rast u informatičkoj i informacijskoj sferi prebrz.

  Mojih 5 lipa priloga ovoj raspravi.

  Romano Krauth
  Ogranak Trnje
  Podružnica Zagreb

 2. Normalno,da padom standarda raste zabrinutost vezana uz ocjenjivanje kompatibilnosti pojedinih Država.Jedno je visoko standardizirane Države prilagođavati ekonomskim zakonitostima a drugo je uprosjećene državice uređivati po uzoru na spomenute.Pa zar opet Hrvati jedu sarmu na Europski način.Ćemu onda služi razina resursa u Državi ako ne njezinoj ukupnoj vrijednosti da ne kažem hipoteci.Kad dođem u cirkus na blagajni odmah kupim žetone i tako se vladam, ostanu li mi žetoni tražim povrat istih.Kad budemo imali isti standard sve ćemo onda jednako dijeliti i neće se praviti razlike u BANKAMA.

Imate li komentar?